Perdana Menteri Hungary Viktor Orbán mengatakan beliau tidak mahu negaranya meniru “dasar-dasar pendatang yang gagal” di Eropah Barat yang menurutnya menyebabkan keganasan, perang kumpulan dan keganasan lain di Barat.

Dalam satu pos di X, platform yang dahulunya dikenali sebagai Twitter, Orbán juga berkata beliau tidak mahu “mini Gazas” di ibu negara Hungary, Budapest.

“Kami telah membuat tawaran toleransi kepada Brussels: setiap negara boleh menangani #pendatangan cara yang mereka mahu, tetapi mereka tidak boleh memaksa #Hungary untuk meniru dasar-dasar pendatangan yang gagal di Eropah Barat,” beliau menulis. “Kami tidak mahu #keganasan, perang kumpulan dan mini Gazas di Budapest!”

Tidak jelas apa sebenarnya yang dimaksudkannya dengan kenyataan tentang Gaza, tetapi ia datang berikutan keganasan berterusan di kawasan itu antara Israel dan pengganas Hamas. Orbán sebelum ini telah melarang protes pro-Palestin di Hungary, menggambarkannya sebagai “pro-pengganas.”

Lebih daripada 11,000 orang terbunuh di Gaza dan Israel sejak Hamas melancarkan serangan terbesarnya terhadap Israel selama beberapa dekad pada 7 Oktober, memicu tindak balas tentera Israel. Beribu-ribu lagi cedera, dan banyak lagi diambil tebusan oleh Hamas dan diperkosa, diseksa dan dibunuh.

Orbán mengulas mengenai dasar Kesatuan Eropah terhadap pendatang yang tidak disokongnya. Perdana menteri itu berkata beliau percaya penyelesaian pendatangan ialah bagi setiap negara membuat dasar pendatangannya sendiri.

“Saya sentiasa berkata bahawa kami mempunyai tawaran toleransi,” kata Orbán dalam satu video yang mengiringi pos di X. “Saya beritahu ini kepada orang Jerman, Perancis dan orang Brussel: anda buat cara anda, buat cara anda. Kami tidak mahu memberitahu anda sama ada ia baik atau buruk. Kami minta satu perkara, supaya anda bertolak ansur dengan kami melakukannya dengan cara berbeza kerana ini negara kami, ini urusan kami. Biarkan kami sahaja.”

“Jangan cuba memberitahu kami siapa yang boleh tinggal di Hungary,” beliau teruskan. “Jangan hantar pendatang ke sini yang merupakan kesilapan membenarkan mereka masuk ke negara anda, dan anda mahu bebaskan mereka dengan menghantar mereka ke sini. Jangan buat begitu. Tolak kenyataan bahawa ini negara berbeza, bahawa kami tidak membuat kesilapan, bahawa kami mempunyai pendirian berbeza dan bahawa kami tidak mahu menjadi seperti anda. Kami tidak mahu mini Gazas di daerah-daerah Budapest. Dan kami tidak mahu serangan pengganas, perang kumpulan dan semua perkara yang kami lihat di bandar-bandar besar Eropah Barat.