Lebih daripada dua dekad sejak serangan pada 11 September, Amerika Syarikat telah mencatatkan beberapa kejayaan dalam Perang Menentang Keganasan, tetapi ia mesti belajar daripada kesilapannya ketika meneruskan usaha untuk menjaga keselamatan tanah air, menurut pakar kepada Digital.
“Secara retrospektif, sukar untuk melihat kejayaan dalam usaha AS memandangkan bagaimana kita secara dasarnya meninggalkan perjuangan dan bagaimana jihadisme telah berkembang secara eksponen di seluruh dunia,” kata Bill Roggio, rakan kanan di Yayasan Pertahanan Demokrasi dan penyunting pengasas “The Long War Journal.”
AS melancarkan apa yang terkenal dipanggil “Perang Menentang Keganasan” selepas serangan pengganas serentak terhadap Pusat Dagangan Dunia dan Pentagon pada 11 September 2001. Pesawat keempat, Penerbangan Bersatu 93, terhempas di Pennsylvania apabila penumpang melawan balik dan cuba merebut semula kawalan pesawat untuk menghalangnya daripada sampai ke Washington, D.C.
Perang Menentang Keganasan memberi tumpuan kepada Asia Tengah dengan misi 20 tahun di Afghanistan serta misi menentang kumpulan termasuk al Qaeda dan ISIS di Iraq, Somalia, Yemen, Libya dan Syria.
Joel Rubin, timbalan setiausaha bantuan rumah semasa pentadbiran Obama dan penjawat awam di Jabatan Tenaga dan Jabatan Negara semasa pentadbiran Bush, memuji gabungan pelbagai negara yang dibina AS untuk mengejar al Qaeda di Afghanistan dan membina perkongsian dengan negara dan kerajaan di Timur Tengah.
“Ingat, al Qaeda melakukan serangan bom di India dan Indonesia,” jelasnya, “Di Eropah, mereka ada di mana-mana. Dan bukanlah satu kesimpulan yang dipersetujui bahawa mereka akan dikalahkan, jadi Perang Menentang Keganasan adalah satu inisiatif yang luar biasa.”
“Lihat, saya fikir kita telah luar biasa dalam memenangi hujah tentang betapa bahayanya organisasi seperti al Qaeda atau ISIS dan betapa kejamnya mereka bukan sahaja kepada kita tetapi juga kepada rakyat di negara mereka sendiri,” kata Rubin lagi. “Pentadbiran Bush patut mendapat banyak pujian untuk itu, serta pentadbiran Obama selepas itu, kerana organisasi ini kelihatan seolah-olah akan mengambil alih negara dan mendapat sokongan popular yang besar.”
AS berjaya mencegah serangan pengganas asing utama lain di tanah air Amerika dan memusnahkan bukan sahaja Usama bin Laden – dalang di sebalik serangan 11 September – tetapi juga penggantinya, Ayman al-Zawahri dan “kononnya” khalifah ISIS pada 2019, menurut James Anderson, timbalan setiausaha pertahanan untuk dasar semasa pentadbiran Trump.
AS kemudiannya mengisytiharkan kemenangan ke atas ISIS pada 2019 selepas membebaskan kubu terakhir ISIS dan menamatkan khalifah di Syria, walaupun, Menteri Pertahanan Perancis Florence Parly memberi amaran pada masa itu bahawa ISIS tidak dikalahkan tetapi sekadar “bersembunyi.”
Roggio menunjuk kepada penyelarasan yang lebih baik antara agensi perisikan dan keselamatan di AS sebagai faktor penting dalam keselamatan berterusan Amerika serta keupayaan yang lebih baik untuk menyasarkan pengganas individu, walaupun, beliau menekankan pendekatan ini “bukan strategi untuk kejayaan.”
Bagi semua kejayaan itu, AS membuat beberapa kesilapan, menurut pakar ini, yang mengakibatkan penarikan diri yang kucar-kacir dari Afghanistan pada 2021 dan juga kebimbangan semasa bahawa perang saudara di Syria boleh memberi peluang kebangkitan semula ISIS.
Anderson menuduh bekas Presiden Obama memperkecilkan ancaman ISIS pada hari-hari awalnya, termasuk komen pada 2014 bahawa ISIS adalah “pasukan JV” sebelum kumpulan itu kemudiannya menubuhkan kehadiran yang ketara di beberapa negara di Timur Tengah. Beliau juga berkata bahawa tumpuan dan “sifat yang memerlukan sumber” kempen itu “mengalihkan perhatian daripada kebangkitan China” sehingga pentadbiran Trump menjadikan Beijing “No. 1 prioriti.”
“AS sepatutnya mencuba jejak tentera yang lebih kecil di Afghanistan, yang cukup kukuh untuk menafikan sanctuary kepada pengganas tetapi bebas daripada beban membina negara,” katanya, sambil menambah bahawa “karusel penugasan kepimpinan dan unit penggiliran terbukti kontraproduktif, menggugat usaha yang bertujuan membina kesinambungan dan kepakaran yang sangat diperlukan di Afghanistan.”
Rubin mengetengahkan kerugian nyawa dan kemusnahan yang besar yang dikaitkan dengan kempen itu, dengan penyelesaian ketenteraan “kerap kali” meninggalkan “jejak yang jauh lebih memusnahkan daripada yang orang pada masa itu sanggup akui.”
“Drone boleh mengenal pasti dan memukul pemimpin utama, tetapi ia juga menyebabkan kerosakan dan kemudaratan yang serius dan signifikan kepada orang awam yang akan menggugat autoriti moral yang cuba kita pertahankan,” kata Rubin, menyebut “kehilangan landasan moral dan kehilangan nyawa manusia… signifikan.”
Rubin juga bercakap panjang lebar tentang bagaimana penjajahan Iraq mengalihkan keseluruhan kempen itu, menarik tumpuan dan sumber daripada negara seperti Afghanistan yang mempunyai matlamat yang jelas dan langsung dalam kempen anti-pengganasan, menegaskan bahawa rakyat Amerika telah “dimanipulasi” untuk menyokong penjajahan itu disebabkan “panik sah” serangan pengganas yang ketara lagi.
“Saya fikir penyalahgunaan emosi popular itu adalah pengkhianatan yang serius terhadap sentimen popular untuk memerangi al Qaeda dan organisasi pengganas sebenar yang menyerang kita pada 9/11,” kata Rubin.
Walaupun perasaan yang bercelaru tentang bagaimana Perang Menentang Keganasan berlangsung, Roggio dan Rubin kedua-duanya menyatakan kesan ketara serangan 11 September ke atas mereka secara peribadi: Roggio memulakan “The Long War Journal”, yang berevolusi daripada blog peribadinya meliputi aktiviti al Qaeda dan membawa kepada jemputan untuk bersekutu dengan Marin AS pada 2005 semasa misi di Wilayah Anbar di Iraq.
Abang ipar Roggio bekerja di Pusat Dagangan Dunia dan kakaknya bekerja berdekatan, tetapi kedua-duanya lewat ke tempat kerja pada pagi itu dan dia tidak mendengar daripada mereka untuk masa yang lama sepanjang hari itu.
Rubin memberi taklimat untuk Jabatan Tenaga di sebuah hotel Sheraton berdekatan Pentagon pada pagi serangan itu apabila dia mendengar kapal terbang melanggar dan melihat akibat serangan ke atas kemudahan tentera itu. Dia menggambarkan ketakutan dan kekeliruan melampau yang melanda D.C. dan kesan yang ditinggalkannya kepada ramai yang menyaksikan serangan itu secara langsung.
“Bagi saya, ia adalah saat yang sangat peribadi, berkhidmat dalam kerajaan AS, berkhidmat dalam pentadbiran Bush, dan melihat pengganas yang memanipulasi kebaikan kita dan menggunakannya untuk menyerang dan membunuh beribu-ribu orang yang tidak bersalah adalah satu kejutan yang hebat,” kata Rubin. Dia kemudiannya mengejar jawatan di Jabatan Negara untuk terlibat secara langsung dalam menjalankan Perang Menentang Keganasan.
“Saya fikir kita mempunyai kewajipan suci untuk sentiasa mengingati orang yang terbunuh dan cedera pada hari itu di sini kerana ia adalah nyata, dan menyakitkan, dan kita tidak seharusnya melupakan apa yang berlaku kepada mereka.”