Russian Missile Attack On Kharkiv Energy Sector

(SeaPRwire) –   Baru-baru ini Rumah Putih dilaporkan mendesak Ukraina untuk tidak terus melancarkan serangan drone terhadap kilang minyak Rusia, Moscow melancarkan serangan letupan terhadap loji kuasa dan air Ukraine dari 22 hingga 24 Mac yang meninggalkan kira-kira penduduk Ukraina tanpa bekalan elektrik dan menyebabkan kerosakan yang tidak terkira. Walaupun kekejaman Rusia di Ukraine telah hilang dari fikiran kebanyakan orang, serangan terhadap infrastruktur awam di kedua-dua belah pihak telah mempengaruhi pasaran global dan politik. Ia juga mengingatkan bahawa perang di Eropah masih berlangsung.

Serangan Rusia terbaru amat memusnahkan. Sekurang-kurangnya 190 peluru berpandu dan 140 pesawat menyerang seluruh Ukraine minggu lepas, termasuk di Kharkiv, Zaporizhzhia, Lviv, Sumy, dan bandar-bandar lain. Lima orang terbunuh dan 31 cedera mengikut anggaran awal. Bilangan tepat tidak diketahui, tetapi Perdana Menteri Ukraine Denys Shmyhal menyatakan bahawa kira-kira loji kuasa dan stesen janakuasa telah diserang, serta kemudahan penyimpanan gas bawah tanah. Beberapa loji kuasa musnah. Lebih 20% kapasiti penjanaan kuasa Ukraine telah digugurkan, menurut CEO Ukrhydroenergo, Igor Syrota.

Di luar tragedi manusia, akibat terburuk adalah kemusnahan Empangan Dnipro, yang terbesar di negara itu. Terletak hanya di utara bekas Empangan Kakhovka sebelum Rusia meletupkan empangan itu pada Jun 2023 dan melancarkan bencana kemanusiaan dan ekologi yang besar, Empangan Dnipro yang lebih kecil menahan tasik 3.3 meter kubik air. Empangan itu kelihatan masih kukuh tetapi minyak telah merebak ke dalam sungai. Serangan itu juga memutuskan sambungan grid kuasa ke Loji Kuasa Nuklear Zaporizhzhia yang lama dikepung, meningkatkan kemungkinan kegelapan ke loji itu. Syarikat nuklear milik negara Ukraine Energoatom menyatakan ini membawa “risiko.”

Serangan ini membalas serangan drone Ukraine ke kilang minyak Rusia beberapa bulan lalu dalam usaha untuk mengganggu laluan bekalan tentera Kremlin, mengurangkan hasil minyaknya, dan menyemai ketidaktentuan menjelang kempen pilihan raya Vladimir Putin. Sejak Januari, Kyiv telah menghantar puluhan drone jauh ke wilayah Rusia, menyerang sekurang-kurangnya kilang minyak. Serangan itu telah menghapuskan bahagian besar kapasiti penapisan minyak Rusia, walaupun sementara. Satu 60%——mungkin berisiko jika Ukraine terus serangannya. Dan kerana kebanyakan peralatan yang digunakan di kemudahan itu kini dikenakan sekatan oleh Barat dan tidak boleh diimport semula, penggantian sukar didapati.

Harga minyak telah menurun beberapa peratus selepas setiap serangan drone Ukraine ke kilang minyak Rusia kerana pasaran bergegar tentang bekalan global; ia telah meningkat kira-kira 2024 ini, kepada kira-kira $85 setong. Ketakutan harga yang lebih tinggi, yang boleh meningkatkan kos petrol untuk pemandu AS dan dengan itu inflasi menjelang pilihan raya presiden AS November 2024, kelihatan telah mendorong Rumah Putih minggu ini untuk mendesak Kyiv berhenti menyerang kilang minyak Rusia. Pentadbiran Biden dilaporkan juga bimbang bahawa pembalasan Rusia boleh merosakkan kemudahan tambahan, seperti paip ke Eropah, dan meningkatkan harga tenaga global lebih lanjut. Setidak-tidaknya seorang pegawai Ukraine dilaporkan bahawa AS telah desak Kyiv berhenti serangan drone.

Serangan ke kilang minyak Rusia khusus membimbangkan ibu kota Barat kerana potensi untuk menggoncang pasaran tenaga. Rusia adalah pengeluar minyak mentah dan gas asli terbesar secara global. Dunia telah membayar Rusia hampir $694 bilion untuk komoditi tenaga sejak serangan penuh skala ke atas Ukraine—68% daripadanya untuk minyak, dengan 21% untuk gas asli dan 11% arang batu. Sekatan AS dan EU terhadap eksport Rusia mengecualikan produk penting sektor tenaga—gas cecair (LNG), atau bahan api uranium untuk loji nuklear, atau gas paip contohnya—terutamanya kerana negara Barat bergantung untuk membayar harga tenaga astronomi yang sebenarnya memotong bekalan fosil Rusia akan lakukan.

Dan dalam tahun pilihan raya AS, taruhan tidak boleh lebih tinggi. Harga lebih tinggi di stesen minyak, terutamanya jika disebabkan oleh Ukraine, akan memberi kesan negatif kepada . Kyiv menyatakan tiada pemimpin Eropah masih memarahi ketidakstabilan pasaran tenaga, tetapi sama ada benar atau tidak, hakikatnya ialah pasaran minyak gugup membuatkan politikus gugup. Dan dengan empangan yang memegang bekalan gas asli Eropah yang sangat diperlukan kini diserang roket Rusia sebagai pembalasan serangan kilang minyak Ukraine, hanya masalah masa sebelum pemimpin EU juga menjadi cemas.

Sayangnya, Ukraine ditinggalkan dalam keadaan kalah-kalah. Walaupun laporan tekanan Rumah Putih untuk berhenti menyerang kilang minyak Rusia di Ukraine dan dituduh hipokrasi, Kyiv bergantung kepada Kongres AS untuk senjata dan wang yang diperlukan untuk terus hidup kerana disfungsional politik Amerika. Ketika mengejar langkah untuk mengubah semula perang, tindakan ini berisiko menyalahkan Rumah Putih. Masa depan Ukraine mungkin bergantung kepada bagaimana Presiden Zelensky memilih untuk menguruskan kepentingan berkonflik ini. Ia akan menjadi tali gantung yang sukar dilalui.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.