fani-willis-prosecutor-relationship-trump-case

(SeaPRwire) –   ATLANTA — Satu fail mahkamah yang dikemukakan pada Jumaat mendedahkan bahawa Peguam Daerah Fulton County Fani Willis mempunyai “hubungan peribadi” dengan peguam khas yang beliau lantik untuk kes pengganasan pilihan raya Georgia terhadap bekas Presiden Donald Trump, tetapi beliau mendakwa tiada asas untuk menolak kes itu atau mengeluarkannya daripada penuntutan.

Willis melantik peguam khas Nathan Wade pada November 2021 untuk membantu siasatan sama ada bekas presiden Republikan dan orang lain telah melanggar undang-undang apabila mereka cuba untuk menolak kekalahannya dalam pilihan raya presiden 2020 di Georgia. Sejak Ogos, Wade telah memimpin pasukan peguam yang disusun Willis untuk menuntut kes itu.

Dalam afidavit yang menyertai pengemukaan itu, Wade berkata bahawa pada tahun 2022, beliau dan peguam daerah itu telah membangunkan hubungan peribadi selain daripada “persatuan profesional dan persahabatan” mereka.

Tetapi beliau juga berkata bahawa beliau tidak pernah tinggal bersama Willis atau berkongsi akaun kewangan atau perbelanjaan isi rumah dengannya. Beliau berkata tiada dana yang dibayar kepadanya sebagai sebahagian daripada pekerjaan itu telah dikongsi dengan Willis, satu usaha untuk menafikan dakwaan konflik kepentingan peguam pertahanan.

Wade menggambarkan dirinya dan Willis sebagai “kedua-dua profesional kewangan yang bebas; perbelanjaan atau perjalanan peribadi adalah kasar dibahagikan sama rata antara kami.”

“Pada masa-masa,” kata Wade, “saya telah membuat dan membeli perjalanan untuk Peguam Daerah Willis dan saya dari dana peribadi saya. Pada masa-masa lain Peguam Daerah Willis telah membuat dan membeli perjalanan untuk dia dan saya dari dana peribadi beliau.”

“Saya tiada kepentingan kewangan dalam penyelesaian kes gangguan pilihan raya 2020 atau dalam pengakuan mana-mana defendan,” beliau menulis.

Penyemakan Jumaat oleh pasukan Willis datang sebagai tindak balas kepada pergerakan yang difailkan pada bulan lepas oleh peguam pertahanan Ashleigh Merchant, yang mewakili defendan Trump bersama Michael Roman. Pergerakan itu mendakwa bahawa Willis dan Wade berada dalam hubungan romantis yang tidak wajar yang mencipta konflik kepentingan. Penyemakan itu meminta kes itu ditolak dan untuk Willis dan Wade serta pejabat mereka dilarang daripada terus menuntut kes itu.

Trump dan sekurang-kurangnya satu defendan lain, peguam Georgia Robert Cheeley, telah menfailkan untuk menolak dakwaan dan mengeluarkan Willis dari kes itu.

Hakim Mahkamah Tinggi Fulton County Scott McAfee, yang mengetuai kes gangguan pilihan raya itu, telah menetapkan pendengaran pada 15 Februari untuk pergerakan Roman. Willis dan Wade adalah antara dua belas saksi yang telah dipanggil oleh Merchant pada pendengaran itu.

Penyemakan Jumaat meminta McAfee untuk menolak pergerakan Roman tanpa pendengaran.

Trump dan pengkritik Willis yang lain telah mengambil kesempatan terhadap dakwaan mengenai hubungan antara Willis dan Wade, menggunakannya untuk cuba melemahkan kesahihan kes itu. Bekas presiden itu juga menuduh – dan peguam penuntut dalam kes-kes terhadapnya – terlibat dalam serangan politik kerana beliau kelihatan bersedia untuk menjadi calon Republikan untuk presiden pada 2024.

Willis, seorang Demokrat yang dipilih, akan bertanding semula tahun ini. Dakwaan itu boleh menjadi isu kempen jika sesiapa membuat keputusan untuk melawan beliau.

Pergerakan Roman mempersoalkan kelayakan Wade terlibat dalam penuntutan kompleks di bawah undang-undang Georgia mengenai pengganasan. Ia juga menuduh Willis mendapat untung peribadi daripada kes itu, dengan mengatakan beliau telah membayar Wade lebih daripada $650,000 untuk kerjanya dan kemudian mendapat manfaat apabila Wade menggunakan pendapatannya untuk membiayai percutian yang diambil bersama pasangan itu.

Selama berminggu selepas pergerakan difailkan pada 8 Januari, tidak ada tindak balas awam sama ada daripada Willis atau Wade terhadap dakwaan hubungan romantis rahsia. Tetapi Willis mempertahankan kelayakan Wade dan keputusannya untuk melantiknya semasa ucapan berapi-api pada 14 Januari apabila beliau adalah tetamu kehormat pada perkhidmatan menghormati Rev. Martin Luther King Jr. di sebuah gereja hitam bersejarah di Atlanta.

Pergerakan Roman tidak termasuk sebarang bukti konkrit untuk dakwaan hubungan romantis antara Willis dan Wade. Tetapi dalam penyemakan kes cerai suaminya, isterinya menyertakan penyata kad kredit yang menunjukkan Wade membeli tiket pesawat untuk Willis bepergian bersamanya ke San Francisco dan Miami.

Juga pada Jumaat, Ahli Kongres AS Jim Jordan, pengerusi Jawatankuasa Kehakiman Dewan, menghantar Willis surat panggilan untuk sebarang dokumen atau komunikasi berkaitan dengan penerimaan dan penggunaan dana persekutuan oleh pejabatnya, serta sebarang dokumen atau komunikasi yang merujuk atau berkaitan dengan sebarang dakwaan penyalahgunaan dana persekutuan oleh pejabatnya.

“Kami bangga dengan program geran kami dan kerjasama kami dengan Kementerian Keadilan yang menjadikan Daerah Fulton tempat yang lebih selamat dan adil,” kata Willis pada Jumaat dalam kenyataan bertindak balas kepada surat panggilan Jordan.

Jordan telah menghantar beberapa surat kepada Willis sejak September meminta maklumat. Setiap kali, beliau telah menolak untuk menghantar maklumat yang diminta, dengan mengatakan permintaan kongresmen itu melanggar prinsip persekutuan dan pemisahan kuasa dan menuduhnya cuba campur tangan dalam penuntutan jenayah.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.