(SeaPRwire) –   Penyelamat di menyediakan makanan dan ubat-ubatan kepada 40 pekerja pembinaan pada Khamis apabila pegawai mula mengebor melalui puing-puing untuk mencapai lelaki-lelaki yang terperangkap sejak sebahagian terowong yang mereka bekerja runtuh pada hujung minggu.

Penyelamat merancang untuk memasukkan paip keluli lebar untuk mencipta laluan untuk membebaskan pekerja yang terperangkap sejak awal Ahad di negeri pergunungan Uttarakhand. Mesin pengeboran baru dihimpunkan selepas tiga pesawat pengangkut tentera udara India terbang bahagian-bahagian mesin itu dari New Delhi pada Rabu.

Mesin Auger Amerika akan digunakan untuk mengebor jarak hampir 45 meter dan penyelamat berharap untuk mencapai pekerja terperangkap pada hari Jumaat malam atau Sabtu, kata Devendra Patwal, seorang pegawai rasmi.

Mesin yang digunakan awal minggu ini didapati perlahan dalam mendorong paip melalui puing, kenyataan kerajaan negeri pada Rabu.

“Kami berharap semua individu terperangkap di dalam akan diselamatkan dengan selamat dalam masa satu atau dua hari,” kata Pushkar Singh Dhami, pegawai terpilih tertinggi di negeri Uttarakhand.

Pekerja terperangkap sedang diberikan dengan kacang kacang tanah, kacang kacang goreng dan digoreng, popcorn, dan ubat-ubatan setiap dua jam, kata Devendra Patwal, pegawai pengurusan bencana bantuan rasmi.

Sesetengah mengadu demam dan sakit badan pada Rabu, tetapi tiada penurunan dalam keadaan mereka, katanya.

Yogesh, yang menggunakan nama satu. memendekkan sambutan Diwali dan tergesa-gesa ke terowong runtuh apabila mengetahui adiknya terperangkap. Beliau bercakap dengan Vishal, adiknya, pada Rabu.

“Dia kedengaran tegang tetapi kata dia dalam keadaan baik. Dia minta tentang operasi penyelamat, dan saya beritahu dia bahawa ia sedang dijalankan dengan penuh perang,” kata Yogesh.

Anshu Manish Khalko, pegawai National Highways and Infrastructure Development Corporation berkata dia mengharapkan operasi pengeboran akan bermula pada hari Khamis.

“Sekali beroperasi, mesin ini akan memudahkan penciptaan terowong pelarian dengan cepat untuk memastikan pembebasan pekerja buruh,” katanya.

Pada Rabu, ahli keluarga dan kawan-kawan pekerja terperangkap dikumpulkan di luar terowong dan dilihat semakin geram dan marah. Kerajaan negeri telah berunding dengan tentera India dan pakar asing tentang cara untuk meneruskan operasi penyelamat.

Pegawai negeri telah menghubungi pakar Thai yang membantu menyelamatkan pasukan bola sepak junior yang terperangkap dalam sistem gua di utara Thailand pada 2018, pentadbir kerajaan negeri Gaurav Singh berkata. Mereka juga telah menghubungi Institut Geoteknik Norway untuk bantuan yang mungkin, kata Singh.

Kira-kira 200 peronel telah di tapak menggunakan peralatan pengeboran dan jurugali dalam operasi penyelamat, dengan rancangan untuk mendorong paip keluli 75-sentimeter lebar melalui pembukaan puing-puing digali.

Puing-puing jatuh ringan mencederakan dua pekerja penyelamat, dan menangguhkan operasi pada Selasa dan Rabu. Tanah runtuh baru tidak berlaku sejak Selasa.

Tanah runtuh semasa pembinaan jalan menyebabkan bahagian terowong 4.5 kilometer runtuh kira-kira 200 meter dari pintu masuk. Ia ialah kawasan pergunungan curam, cenderung kepada tanah runtuh dan penyusutan.

Uttarakhand ialah negeri pergunungan berhampiran kuil Hindu yang menarik banyak penziarah dan pelancong dan pembinaan lebuh raya dan bangunan sentiasa berterusan untuk menampung banjiran.

Terowong ini merupakan sebahagian daripada lebuh raya Chardham bermusim, projek persekutuan utama menghubungkan pelbagai tapak ziarah Hindu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )