autoimmune-diseases-women-why

(SeaPRwire) –   WASHINGTON – Wanita jauh lebih berkemungkinan daripada lelaki untuk mendapat penyakit autoimmune, apabila sistem imun yang tidak seimbang menyerang tubuh mereka sendiri – dan penyelidikan baru mungkin akhirnya menjelaskan mengapa.

Semuanya berkaitan dengan cara tubuh mengendalikan kromosom X tambahan wanita, para penyelidik Universiti Stanford melaporkan pada Khamis – satu penemuan yang boleh membawa kepada cara yang lebih baik untuk mengesan senarai panjang penyakit yang sukar didiagnosis dan dirawat.

“Ini mengubah cara kami memikirkan proses autoimuniti keseluruhan, terutamanya bias jantina lelaki-wanita,” kata pakar imunologi Universiti Pennsylvania E. John Wherry, yang tidak terlibat dalam kajian itu.

Lebih daripada 24 juta orang Amerika, mengikut beberapa anggaran sehingga 50 juta, menghidapi gangguan autoimun – penyakit seperti lupus, artritis reumatoid, sklerosis pelbagai dan puluhan lagi. Kira-kira 4 daripada 5 pesakit adalah wanita, misteri yang telah membingungkan para saintis selama dekad.

Satu teori ialah kromosom X mungkin merupakan punca. Selepas semua, wanita mempunyai dua kromosom X manakala lelaki mempunyai satu X dan satu Y.

Penyelidikan baru, diterbitkan dalam jurnal Cell, menunjukkan bahawa X tambahan terlibat – tetapi dengan cara yang tidak dijangka.

DNA kita dibawa di dalam setiap sel dalam 23 pasang kromosom, termasuk pasang terakhir itu yang menentukan jantina biologi. Kromosom X dipenuhi dengan ratusan gen, jauh lebih banyak daripada kromosom Y lelaki yang jauh lebih kecil. Setiap sel wanita mesti mematikan salinan kromosom Xnya, untuk mengelakkan mendapat dos ganda beracun semua gen tersebut.

Melakukan pengaktifan semula kromosom X yang dipanggil adalah jenis RNA panjang yang dipanggil Xist, diucapkan seperti “exist”. RNA panjang ini meletakkan dirinya di tempat sepanjang salinan kromosom X sel yang berlebihan, menarik protein yang melekat padanya dalam gumpalan aneh, dan menyekat kromosom itu.

Ahli dermatologi Stanford Dr. Howard Chang sedang mengkaji bagaimana Xist melakukan tugasnya apabila makmalnya mengenal pasti hampir 100 protein yang melekat. Chang mengenali banyak sebagai berkaitan dengan gangguan autoimun berkaitan kulit – pesakit boleh mempunyai “autoantibodi” yang salah menyerang protein normal tersebut.

“Itu membuat kami berfikir: Inilah yang diketahui. Bagaimana dengan protein lain dalam Xist?” kata Chang. Mungkin molekul ini, hanya dijumpai pada wanita, “boleh mengatur protein dengan cara untuk mengaktifkan sistem imun.”

Jika benar, Xist sendiri tidak dapat menyebabkan penyakit autoimun atau semua wanita akan terjejas. Para saintis lama berfikir perlu kombinasi kecenderungan genetik dan rangsangan persekitaran, seperti jangkitan atau kecederaan, bagi sistem imun untuk melarikan diri.

Pasukan Chang memutuskan untuk mereka jantan tikus makmal untuk buatan membuat Xist – tanpa menyekat satu-satunya kromosom X mereka – dan melihat apa yang berlaku.

Para penyelidik juga khusus membiakkan tikus yang rentan terhadap keadaan seperti lupus yang boleh dipicu oleh rangsangan kimia.

Tikus yang menghasilkan Xist membentuk gumpalan protein hallmarknya dan, apabila dirangsang, membangunkan autoimuniti seperti lupus pada tahap serupa wanita, kesimpulan pasukan itu.

“Kami fikir itu sangat penting, bagi RNA Xist untuk bocor dari sel ke mana sistem imun dapat melihatnya. Anda masih perlu rangsangan persekitaran ini untuk menyebabkan seluruhnya meletus,” jelaskan Chang, yang dibayar oleh Howard Hughes Medical Institute, yang juga menyokong Jabatan Sains dan Kesihatan AP.

Selain tikus, para penyelidik juga mengkaji sampel darah 100 pesakit – dan mendedahkan autoantibodi menyasar protein berkaitan Xist yang saintis sebelum ini tidak menghubungkannya dengan gangguan autoimun.

Banyak lagi penyelidikan diperlukan tetapi penemuan “mungkin memberi kita laluan lebih pendek untuk mendiagnosis pesakit yang kelihatan klinikal dan imunologi sangat berbeza,” kata Wherry dari Penn.

“Anda mungkin mempunyai autoantibodi terhadap Protein A dan pesakit lain mungkin mempunyai autoantibodi terhadap Proteins C dan D,” tetapi mengetahui mereka semua sebahagian daripada kompleks Xist yang lebih besar membolehkan doktor menjejak corak penyakit dengan lebih baik, tambahnya. “Kini kami mempunyai sekurang-kurangnya satu bahagian besar tekaan konteks biologi.”

Chang dari Stanford merenung-renung sama ada mungkin pada suatu hari nanti untuk mengganggu proses itu.

“Bagaimana ia berpindah dari RNA ke sel-sel tidak normal, ini akan menjadi langkah seterusnya penyiasatan.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.