Krisis pendatang berterusan di sempadan antara Amerika Syarikat dan Mexico

(SeaPRwire) –   Peningkatan imigrasi akan membantu memperkukuh ekonomi AS dengan kira-kira $7 trilion dalam tempoh sepuluh tahun akan datang dengan memperluaskan tenaga kerja dan meningkatkan permintaan, Lembaga Belanjawan Kongres mengatakan pada hari Rabu.

Pertumbuhan yang lebih kuat akan baik bagi kerajaan persekutuan, meningkatkan hasil kira-kira $1 trilion lebih daripada yang sebaliknya dalam tempoh tersebut, menurut agensi tidak berpihak.

“Peningkatan penduduk meningkatkan permintaan untuk barang, perkhidmatan, dan perumahan,” kata Lembaga Belanjawan Kongres dalam laporan belanjawan dan ekonominya untuk 10 tahun akan datang. “Mereka juga memperluaskan kapasiti produktif ekonomi dengan meningkatkan saiz tenaga kerja.”

Peningkatan imigrasi terutamanya datang dari orang yang memasuki AS secara haram dan dari mereka yang dibebaskan oleh pegawai Kawalan Sempadan dan Imigresen dengan parole kemanusiaan atau dengan notis untuk hadir di hadapan hakim imigresen.

Anggaran agensi datang ketika berlakunya perdebatan politik yang sengit di Washington mengenai lonjakan migrasi di sempadan AS-Mexico dan apa yang harus dilakukan untuk mengawalnya.

Senat Rabu menghantar pukulan maut ke usaha untuk memperkenalkan sekatan sempadan baru, memblok persetujuan berkompromi bipartisan yang telah dirundingkan dengan teliti dan disokong oleh Presiden Joe Biden selepas pendahulunya Donald Trump dan pemimpin Republikan Dewan mengutuk persetujuan itu.

Laporan Lembaga Belanjawan Kongres menggariskan sebahagian kelebihan ekonomi yang boleh diperoleh daripada peningkatan imigrasi – satu titik yang dibuat oleh Pengerusi Bank Pusat Jerome Powell dalam temubual 60 Minutes CBS News yang disiarkan pada 4 Februari.

“Ekonomi AS telah mendapat manfaat daripada imigrasi” dalam masa, kata Powell sambil menekankan bahawa beliau tidak memberi tahu Kongres apa yang harus dilakukan mengenai isu itu.

Lembaga Belanjawan Kongres meramalkan peningkatan imigrasi akan meningkatkan pertumbuhan KDNK sebenar purata sebanyak 0.2 peratus setahun dari 2024 hingga 2034, meninggalkannya kira-kira 2% lebih besar pada 2034 daripada yang sebaliknya.

Dalam laporannya, Lembaga Belanjawan Kongres menaikkan anggaran tenaga kerja pada 2033 sebanyak 5.2 juta orang, kebanyakannya kerana aliran masuk bersih yang lebih tinggi dari luar negara.

Tenaga kerja yang diperluaskan akan menekan purata gaji sebenar, menurut agensi. Kesan itu diramalkan akan terbahagi semula selepas 2027, tetapi gaji masih dijangka lebih rendah daripada yang sebaliknya pada 2034 menurut anggaran Lembaga Belanjawan Kongres.

Gaji ditekan sebahagiannya kerana banyak pendatang dijangka bekerja dalam pekerjaan bergaji rendah, dengan itu menurunkan purata gaji. Tetapi peningkatan bekalan tenaga kerja juga memainkan peranan, menurut laporan itu.

Lembaga Belanjawan Kongres telah menekankan bahawa ramalan populasi agensi sangat tidak pasti, terutamanya dalam tahun-tahun kemudian. Ia menganggap bahawa lonjakan imigrasi yang bermula pada 2022 berterusan sehingga 2026, kemudian merosot.

Dalam taklimat untuk wartawan, Pengarah Lembaga Belanjawan Kongres Phil Swagel mengatakan agensi tidak mengambil kira kos perumahan dan lain-lain yang dihadapi negeri dan pihak berkuasa tempatan kerana lonjakan migrasi kerana ia di luar bidang kuasanya.

Beliau juga mengelak daripada memberi komen mengenai usaha di Kongres untuk mengetatkan aliran pendatang ke AS.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.