The 72nd Miss Universe Competition - Show

(SeaPRwire) –   SAN SALVADOR, El Salvador — Penduduk El Salvador berkumpul di padang bandaraya pusat pada petang Ahad untuk menyambut kemenangan yang dijangka presiden Nayib Bukele bagi pemilihan semula sebagai presiden walaupun tiada keputusan rasmi diumumkan.

Dengan kadar kelulusan yang meningkat dan hampir tiada saingan, Nayib Bukele pasti akan terpilih semula bagi penggal kedua selama 5 tahun sebagai presiden. Selepas mengundi, beliau berdebat dengan wartawan, menegaskan bahawa keputusan pilihan raya akan berfungsi sebagai “rujukan” terhadap pentadbirannya.

Dua jam selepas tempat mengundi ditutup, dan tanpa sebarang keputusan rasmi diumumkan, Bukele mengumumkan bahawa “mengikut angka kami” beliau telah menang.

Mahkamah Pilihan Raya Agung mula berkongsi keputusan awal, sementara pada kira-kira 9 malam. Dengan undian dari 13% tempat mengundi diteliti, Bukele mempunyai lebih daripada 10 kali ganda bilangan undian berbanding pesaingnya dari Barisan Pembebasan Kebangsaan Farabundo Martí kiri.

Ramai pengundi menyatakan kesediaan Ahad untuk mengorbankan beberapa unsur demokrasi jika ia bermakna mengekalkan keganasan geng pada tahap yang rendah.

Perlembagaan El Salvador melarang pemilihan semula. Tetapi selepas parti beliau berjaya dalam pilihan raya perundangan 2021, mahkamah perlembagaan negara digantikan dengan hakim setia. Mereka kemudiannya menetapkan bahawa Bukele boleh bertanding untuk penggal kedua.

Malam Ahad, wajah Bukele dipaparkan di kebanyakan padang bandaraya pusat San Salvador, pada bendera, baju dan potongan papan iklan saiz sebenar.

Delya Rodriguez menyertai beratus-ratus orang yang sudah merayakan di padang bandaraya utama San Salvador, memakai t-shirt dengan wajah Bukele bertulis “Semua untuk pemilihan semula.”

“Saya menganggap diri saya sebagai peminat Bukele,” kata Rodríguez. “Ini adalah kali pertama saya menjadi peminat sesuatu parti.”

Petani ayam itu berkata beliau tidak pernah melihat parti tradisional El Salvador melakukan apa-apa untuk orang sepertinya, dan menepis kritikan terhadap pemimpin itu.

“Dia adalah presiden bersejarah yang unik dan berbeza,” katanya.

EL SALVADOR-ELECTION-VOTE

Pentadbiran Bukele telah menangkap lebih daripada 76,000 orang sejak serbuan geng bermula pada Mac 2022. Penangkapan besar-besaran itu dikritik kerana kekurangan proses adil, tetapi penduduk El Salvador telah mengambil semula kawasan mereka yang lama dikawal oleh geng.

José Dionisio Serrano, 60, bangga menjadi orang pertama dalam barisan pada pukul 6 pagi Ahad ketika pengundi mula menunggu di luar sebuah sekolah di kawasan Zacamil yang dahulu dikuasai geng di Mejicanos hanya utara San Salvador. Guru bola sepak itu berkata beliau merancang untuk mengundi Bukele dan parti barunya Ideas Baru.

“Kita perlu terus menukar, mentransformasi,” kata Serrano. “JuJujur, kami telah mengalami tempoh yang sangat sukar dalam hidup saya. Sebagai rakyat saya telah mengalami zaman perang, dan situasi yang kami hadapi dengan geng. Sekarang kita mempunyai peluang besar untuk negara kita. Saya mahu generasi akan datang hidup dalam dunia yang lebih baik.”

Mejicanos secara sejarah dibahagikan antara dua geng sebahagian besar hidup Serrano, dan beliau terpaksa melarikan diri selama beberapa tahun selepas ahli geng menembak dan mengancam nyawa beliau. Apabila ditanya mengenai kebimbangan bahawa Bukele cuba mencari pemilihan semula walaupun larangan perlembagaan, beliau menepisnya, dengan berkata, “Apa yang diingini rakyat adalah sesuatu yang lain.”

Parti tradisional El Salvador dari kiri dan kanan yang mencipta kekosongan yang pertama kali diisi Bukele pada 2019 kekal berpecah. Bergantian berkuasa selama kira-kira tiga dasawarsa, Perikatan Republikan Kebangsaan Konservatif (ARENA) dan Barisan Pembebasan Kebangsaan Farabundo Martí kiri (FMLN) sangat dicemari oleh rasuah dan ketidakefektifan mereka sendiri. Calon presiden mereka tahun ini disukur dalam angka peratusan tunggal rendah.

Bukele, yang menggambarkan dirinya sebagai “diktator paling sejuk di dunia”, telah mendapat kemasyhuran untuk serbuan kejam terhadap geng, di mana lebih daripada 1% penduduk negara telah ditangkap.

Petang Ahad, Bukele berjalan melalui kerumunan penyokong untuk mengundi memakai baju golf biru dan topi besbol putih.

El Salvador President Nayib Bukele, who is seeking re-election, waves to supporters after voting in general elections in San Salvador, El Salvador, Sunday, Feb. 4, 2024.

Tersenyum, Bukele dan isterinya menjatuhkan undian mereka ke dalam kotak sebagai lagu hit 1987 R.E.M. “It’s the End of the World as We Know It (And I Feel Fine),” menggema melalui pembesar suara. Bukele gemar mengejek kritiknya.

Tidak lama selepas mengundi, Bukele berkata penting untuk memilih Dewan Perwakilan yang akan terus meluluskan darurat negara yang telah memberinya kuasa luar biasa untuk memerangi geng.

Bukele berkata undian itu boleh dilihat sebagai “rujukan” terhadap apa yang dilakukan pentadbirannya.

“Kami tidak menggantikan demokrasi kerana El Salvador tidak pernah mempunyai demokrasi,” katanya. “Ini adalah kali pertama dalam sejarah El Salvador mempunyai demokrasi. Dan saya tidak mengatakannya, rakyat yang berkata.”

Apabila ditanya mengenai orang tidak bersalah yang disapu dalam serbuan geng, beliau berkata El Salvador kini mempunyai kadar penjara tertinggi di dunia kerana ia bergerak dari menjadi ibu negara pembunuhan di dunia ke salah satu negara terselamat.

Walaupun pentadbirannya dituduh melakukan pelanggaran hak asasi manusia yang meluas, keganasan juga merosot di negara yang dikenali beberapa tahun lalu sebagai salah satu yang paling berbahaya di dunia.

Walaupun kritik seperti Reinaldo Duarte, pekerja tidak formal yang menjual buku di jalan, berkata beliau akan mengundi FMLN, bukan kerana mereka boleh menang, tetapi untuk mengundi terhadap Bukele.

Beliau berkata ekonomi tergendala telah memberi kesan secara tidak proporsional kepada pekerja tidak formal, dan menyatakan kebimbangan bahawa kerajaan Bukele tidak telus dalam pengurusan dana awam dan perangnya terhadap geng, dengan berkata “terdapat banyak ketua geng bebas.”

Memandang ke arah Ahad pilihan raya, Bukele tidak membuat sebarang perjumpaan kempen awam. Sebaliknya, populist itu memenuhi media sosial dan skrin televisyen di seluruh negara dengan mesej ringkas yang dirakam dari sofanya: Jika beliau dan parti Ideas Barunya tidak menang pilihan raya tahun ini, “perang dengan geng akan terdedah risiko.”

Bukele berusia 42 tahun dan partinya semakin dipandang sebagai kajian kes untuk peningkatan global dalam populisme otoritarian.

“Terdapat penolakan yang berkembang terhadap prinsip-prinsip asas demokrasi dan hak asasi manusia, dan sokongan terhadap populisme otoritarian di kalangan orang yang merasa konsep seperti demokrasi dan hak asasi manusia dan proses adil telah gagal mereka,” kata Tyler Mattiace, penyelidik Amerika untuk Hak Asasi Manusia.

—Alemán melaporkan dari Santa Tecla, El Salvador.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.