Salah seorang penganjur konvoi pendatang yang terdiri daripada beribu-ribu orang yang sedang melalui Mexico ke sempadan selatan Amerika Syarikat mendakwa bahawa negara-negara Amerika Latin “berkonspirasi terhadap Amerika Syarikat” untuk menyalakan krisis imigresen, tambah beliau percaya “pentadbiran Biden telah gagal menangani situasi.”

“Ini bukanlah sesuatu yang normal. Ini digunakan oleh negara-negara untuk memastikan mereka mendapat apa yang mereka mahukan daripada Amerika Syarikat,” kata penganjur konvoi Irineo Mujica kepada Real America’s Voice di hadapan kamera. “Dan Joe Biden telah kalah. Saya sangat terkejut. Adakah agensi perisikan Amerika tidak mengetahui bahawa semua negara sedang berkonspirasi terhadap Amerika Syarikat untuk memastikan krisis ini dibesarkan supaya mereka boleh menuntut bayaran untuk krisis tersebut?”

Mujica, yang menggambarkan dirinya sebagai warganegara Amerika Syarikat dan “pembela hak asasi manusia selama hampir 70 tahun,” tambah beliau “tidak pernah melihat keadaan lebih teruk” dan meletakkan salah juga kepada Presiden Mexico Andrés Manuel López Obrador.

“Joe Biden mempunyai banyak perkara untuk dipelajari,” kata Mujica kepada Real America’s Voice. “Saya fikir dasar-dasar Joe Biden lebih teruk daripada yang diperkenalkan oleh Trump kerana Trump sekurang-kurangnya tahu apa yang perlu dikatakan untuk memastikan beliau tidak menyalakan imigresen. Beliau tidak gagal menangani situasi. Amerika Syarikat telah kehilangan penghormatan daripada semua negara. Obrador mempunyai lebih kuasa untuk menarik mereka dan memastikan beliau mendapat apa yang diinginkan daripada Amerika Syarikat.”

Reuters juga bertemu dengan Mujica pada Selasa ketika beliau memimpin konvoi beribu-ribu orang di selatan Mexico.

Mujica menganggarkan kumpulan itu terdiri daripada kira-kira 5,000 orang yang berasal dari Cuba, El Salvador, Guatemala, Haiti, Honduras dan Venezuela, tetapi Reuters melaporkan bahawa pegawai-pegawai di negeri selatan Chiapas menyatakan kira-kira 3,500 orang telah berangkat dengan jalan kaki dari bandar Tapachula berhampiran sempadan Guatemala.

Mujica memberitahu Reuters sesetengah pendatang memilih untuk meninggalkan Tapachula kerana rasa frustrasi kerana tidak dapat memperoleh visa kemanusiaan. Pendatang yang dikawal oleh pegawai perlindungan awam dan ambulans itu berjalan di sepanjang lebuh raya pantai sekitar tengah hari Selasa dan merancang untuk menghabiskan malam di Huehuetan, kira-kira 10 kilometer utara tempat mereka bermula hari itu, menurut laporan agensi berita itu.

Mengingat bagaimana beliau menyaksikan kira-kira 7,000 orang menyeberangi Celah Darién, laluan pendatang berbahaya melalui hutan dari Panama ke Colombia, dalam satu hari sahaja, Mujica bertanya kepada Real America’s Voice, “Adakah anda fikir [Presiden Colombia Gustavo Petro] benar-benar prihatin terhadap Amerika Syarikat apabila ini membuat dalam satu hari 7,000 orang membayar 500, 300, 800 [dolar]? Tentu sahaja, beliau mendapat lebih banyak wang dengan kartel, kartel di Sinaloa daripada semua kuasa yang boleh diberikan oleh Amerika Syarikat.”

“Ia hampir 7,000, dan semua orang itu melaluinya, dan selepas itu setiap negara hanya telah memberikan hak, mengenakan bayaran 20, 30 atau 40 dolar dan kemudian hanya mendorong mereka masuk, mendorong mereka masuk sepanjang jalan ke sempadan Mexico, dan kemudian apabila anda tiba di sempadan Mexico anda tidak mempunyai tentangan besar-besaran, semua yang mereka lakukan hanyalah menahan mereka, menahan mereka, mempersenjatai mereka dan membiarkan mereka pergi,” katanya.

“Dan memastikan Joe Biden memberi wang kepada mereka,” tambah Mujica. “Sebagai warganegara Amerika, saya akan berkata jangan berikan Mexico atau mana-mana negara yang sepenuhnya bertanggungjawab terhadap imigresen, berikan mereka tiada sen pun, dan pentadbiran Biden telah gagal menangani situasi imigresen.”

Menambah bahawa Presiden Biden “telah kehilangan kuasa” di rantau ini, Mujica berkata Lopez Obrador dan Petro “mengenakan bayaran darah, penderitaan pendatang itu, mereka cuba menjualnya kepada Amerika Syarikat.” Beliau mendakwa negara-negara Amerika Latin “menyalakan imigresen” dengan mengangkut orang ke utara dan “bekerjasama dengan Lopez Obrador untuk memastikan banyak imigresen ini terus ke Amerika Syarikat.”

Beliau bersetuju bahawa imigresen “sedang digunakan sebagai senjata” terhadap pentadbiran Biden dan Amerika Syarikat, tambah Mexico “bergabung tenaga” dengan negara-negara lain untuk menuntut wang daripada Amerika Syarikat.