(SeaPRwire) –   Adakah Paris mempunyai terlalu banyak SUV? Datuk Bandar sedang meletakkan soalan itu kepada pengundi dalam tempoh menjelang pilihan raya tahun depan, serangan terbaru dalam kempen jangka panjangnya untuk membuat bandar lebih mesra pejalan kaki dan planet, dan kurang mesra kepada kereta.

Pengundi akan diminta pada 4 Februari sama ada untuk memperkenalkan “peningkatan yang sangat ketara” dalam yuran letak kereta untuk SUV melawat bandar, kata Datuk Bandar Anne Hidalgo selasa dalam video yang dimuatnaik secara talian.

“Ramai daripada anda membantah bahawa masih terlalu banyak SUV besar yang menyebabkan pencemaran mengambil tempat lebih banyak di jalan-jalan dan trotoar kami,” katanya. Beliau berharap undian itu akan mengirimkan mesej kepada pembuat kereta untuk berhenti “mendorong pembelian kenderaan yang semakin besar, lebih mahal, lebih boros sumber, dan lebih mencemarkan alam sekitar.”

Dewan Bandaraya tidak akan menyatakan saiz “peningkatan yang sangat ketara” itu atau bila ia akan berkuat kuasa jika diluluskan. Ia juga tidak jelas kenderaan mana yang akan ditargetkan secara khusus. Ia tidak akan digunakan untuk penduduk Paris yang mempunyai permit letak kereta.

Walaupun dasar bandaraya – termasuk sokongan untuk basikal – membantu mengurangkan bilangan kereta di , Dewan Bandaraya berkata saiz sebenar kereta telah berkembang.

Pemilik kereta membantah referendum itu secara tidak adil menargetkan SUV, manakala kumpulan penyokong pejalan kaki 60 Juta Pejalan Kaki dengan berhati-hati menyambut idea itu, menurut akhbar Le Parisien. Lawan menuduh Hidalgo cuba memulihkan kredibiliti hijaunya dengan idea referendum itu selepas lawatan bandaraya yang dibiayai ke seluruh dunia ke Tahiti pada tahun lalu yang mendapat kecaman meluas.

Awal tahun ini, penduduk Paris mengundi untuk melarang skuter elektrik bersama kerana kebimbangan mengenai kemalangan dan gangguan lalu lintas.

Bergerak di Paris dengan kereta akan menjadi lebih rumit semasa Sukan Olimpik, dengan langkah-langkah keselamatan tambahan dan sekatan lain berkuat kuasa. Sekitar setengah juta penonton dijangka berkumpul di sepanjang tepi bandar untuk upacara pembukaan di Sungai Seine, dan lebih banyak lagi untuk acara-acara baki 26 Julai hingga 11 Ogos.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )