Dalam surat terbuka kepada Elon Musk, lebih daripada 50 kumpulan hak asasi manusia, wartawan, pemberi komen dan institut fikiran meminta pemilik X, bekas Twitter, untuk “memanfaatkan” platform media sosial itu untuk memerangi “ancaman terhadap kebebasan bersuara yang sering datang dari tangan perniagaan yang melayan pekerja dengan tidak adil kerana berkongsi pandangan mereka.

Dalam pos X pada 5 Ogos 2023, Musk mengumumkan, “Sekiranya anda dilayan dengan tidak adil oleh majikan anda kerana memaparkan atau menyukai sesuatu di platform ini, kami akan membiayai bil undang-undang anda. Tiada had.”

“Lebih menghinakan lagi ialah trend peningkatan sekatan ucapan kerajaan dengan pengenaan penalti berat, dan bahkan hukuman jenayah, untuk pernyataan bebas,” kata surat itu.

“Untuk tindak balas yang sebenar-benarnya terhadap had kebebasan bersuara,” tanda tangan meminta agar tawaran penting ini diperluaskan kepada kes-kes sekatan oleh negara.”

“Kebebasan bersuara secara meluas dilindungi oleh setiap perjanjian hak asasi manusia utama; Walau bagaimanapun, di Barat, ucapan semakin ditargetkan oleh undang-undang ‘ucapan kebencian’. Di wilayah lain, undang-undang penistaan agama menargetkan kumpulan minoriti, kadang-kadang dengan hukuman mati. Undang-undang menindas ini adalah dua sisi yang sama – kedua-duanya menghukum mereka yang bersuara terhadap pandangan yang diluluskan negara,” kata surat itu.

Ditunjukkan dalam surat itu ialah tiga kes aktif yang melibatkan individu yang telah dihukum oleh kerajaan masing-masing kerana ucapan mereka yang tidak disenangi kerajaan.

Di Finland, seorang ahli parlimen dan bekas menteri kerajaan kini menunggu keputusan selepas didakwa secara jenayah kerana “ucapan kebencian” untuk tweet ayat Al-Kitab 2019. Beliau didakwa di bawah seksyen undang-undang jenayah Finland tentang “Kesalahan Perang dan Kejahatan Terhadap Kemanusiaan”, dengan hukuman maksimum dua tahun penjara.

Keputusan dalam kesnya dijangka pada akhir bulan ini.

Di Mexico, bekas ahli parlimen Rodrigo Iván Cortés dan ahli parlimen duduk Gabriel Quadri telah disabitkan dengan “keganasan politik berdasarkan jantina” dan ditempatkan pada senarai penjenayah untuk pos X. Untuk menyatakan pandangan mereka tentang seks biologi, kedua-dua telah diperintahkan untuk menerbitkan pengakuan mahkamah yang ditulis di X setiap hari selama 30 hari, tiga kali sehari, sebagai bentuk pemulihan awam.

Pada peringkat antarabangsa, Suruhanjaya Eropah sedang memajukan usaha untuk menjadikan “ucapan kebencian” sebagai jenayah EU, pada tahap undang-undang yang sama dengan perdagangan manusia dan keganasan. Inisiatif seperti Amalan Kod EU tentang Disinformation boleh mempunyai implikasi yang besar bagaimana kerajaan menyelia ucapan, terutamanya kerana Naib Presiden Suruhanjaya Eropah Věra Jourová menamakan X untuk “nisbah pos paling besar salah fakta/salah maklumat” dalam kenyataannya pada 26 September 2023.

“Memandangkan komitmen anda terhadap kebebasan bersuara dan keupayaan untuk mengubah yang tiada tandingan, kami meminta anda memanfaatkan X untuk menjelaskan bahawa tiada seorang pun harus dihukum di bawah undang-undang untuk pernyataan aman di X atau mana-mana platform,” kata surat itu.

Penandatangan, yang termasuk CEO Babylon Bee Seth Dillon; CEO Alliance Defending Freedom International Paul Coleman; Nile Gardiner, bekas pembantu bekas Perdana Menteri UK Margaret Thatcher; dan akademik dari Oxford, Cambridge dan universiti lain, meminta Musk untuk menetapkan dana untuk menyokong tindakan undang-undang dalam menentang sekatan ucapan oleh negara terhadap pandangan di X, memperluaskan tawarannya untuk membiayai kes di tempat kerja.

Mereka juga meminta agar beliau mencipta mekanisme input di X, di mana individu boleh memohon sokongan ini, dan menganjurkan Ruang X untuk menarik perhatian sedunia terhadap kes penapisan yang melibatkan kerajaan dan tempat kerja.

“Jika X adalah pasaran bebas idea, semua orang mesti dapat berdebat aman tentang isu-isu zaman kita tanpa takut hukuman kerajaan,” kata surat itu.