Sebuah kumpulan penunjuk perasaan di selatan barat Russia telah melimpahi sebuah lapangan terbang semasa menjerit ungkapan anti-Israel pada malam Ahad, dilaporkan mencari penumpang dari penerbangan yang berlepas dari Tel Aviv.

Lapangan terbang itu, yang terletak di bandar Makhachkala di Republik Dagestan, telah ditutup selepas penunjuk perasaan mula melimpahi landasan, menurut pihak berkuasa penerbangan Russia Rosaviatsia. Rosaviatsia melaporkan bahawa semua pesawat yang menuju ke Makhachkala telah dialihkan.

Pemberita Israel Public Broadcasting Corporation Amichai Stein menyatakan bahawa sejumlah kecil Yahudi dan warga Israel telah “dipencilkan” di lapangan terbang semasa protes tersebut.

Kementerian Luar Negeri di Jerusalem memberitahu Reuters bahawa duta besar Israel di Russia sedang bekerja dengan pihak berkuasa untuk melindungi warga Israel di rantau itu.

“Negara Israel menganggap dengan serius cubaan untuk mencederakan warga Israel dan Yahudi di mana-mana,” kenyataan itu membaca. “Israel mengharapkan pihak berkuasa penguatkuasa undang-undang Russia untuk melindungi semua warga Israel dan Yahudi, siapapun mereka, dan mengambil tindakan tegas terhadap penunjuk perasaan dan terhadap penghasutan tidak terkawal yang ditujukan kepada Yahudi dan warga Israel.”

Kebanyakan penduduk di Dagestan beragama Islam. Yahudi merupakan kumpulan minoriti di Russia, dengan hanya kira-kira 83,000 orang Yahudi yang tinggal di seluruh negara itu.

Pakar hal ehwal luar Rebekah Koffler memberitahu Digital bahawa situasi “mungkin menjadi masalah besar bagi Putin” jika protes tidak dapat dikawal.

“Banyak [orang Islam tempatan] radikal, akibat penindasan agama semasa zaman Soviet, telah mempelajari versi Islam ekstrimis di luar Russia,” jelas Koffler. “Putin secara kejam berperang dua kali di Chechnya dengan memusnahkannya untuk menghapuskan ekstrimisme Islam.”

“Ia menakutkan membayangkan apa yang mungkin berlaku kepada Yahudi Russia sekali lagi. Selama 20 tahun, Putin telah mengikuti dasar yang secara umumnya pro-Yahudi, pro-Israel. Jika dia tidak menangani dengan betul, ini akan merebak dan mengganggu kawasan berpenduduk Muslim di Russia dan mungkin menyulut keganasan di bandar-bandar besar sekali lagi,” tambahnya.

Reuters menyumbang kepada laporan ini.