(SeaPRwire) –   Elizabeth Kelly, bekas penasihat dasar ekonomi kepada Presiden Joe Biden, telah dinamakan sebagai pengarah Institut Keselamatan Kecerdasan Buatan Amerika Syarikat (USAISI) yang baru ditubuhkan, Setiausaha Perdagangan Amerika Syarikat Gina Raimondo mengumumkan pada hari Rabu.

“Demi Amerika Syarikat memimpin dunia dalam pembangunan AI yang selamat dan bertanggungjawab, kita memerlukan ilmuan paling cemerlang di pucuk pimpinan,” kata Raimondo. “Terima kasih atas kepimpinan Presiden Biden, kita berada dalam kedudukan berkuasa untuk memenuhi cabaran yang timbul disebabkan oleh AI, sembari menggalakkan kekuatan terbesar Amerika: inovasi.”

Kelly sebelumnya telah menyumbang usaha Pentadbiran Biden untuk mengawal selia AI melalui , yang mana pegawai Pentadbiran memberitahu TIME bahawa dia terlibat dalam pembangunannya sejak awal.

Kelly merupakan “penggerak utama di sebalik komponen domestik bagi perintah eksekutif AI, usaha yang dipelopori untuk menggalakkan persaingan, melindungi privasi, dan menyokong pekerja dan pengguna, serta membantu usaha pentadbiran kepada sekutu dan rakan usaha dalam pemerintahan AI,” menurut siaran akhbar yang mengumumkan pelantikannya.

Sebelum ini, Kelly merupakan penolong khas kepada Presiden untuk dasar ekonomi di Majlis Ekonomi Negara Rumah Putih. Dia berkhidmat dalam peralihan Biden dan pentadbiran Obama, dan sebelum ini bekerja dalam perbankan.

USAISI, yang ditubuhkan oleh Rumah Putih lewat tahun lepas untuk membangunkan ujian keselamatan AI untuk digunakan oleh pihak pengawal selia, hanyalah salah satu dari banyak usaha yang berusaha untuk mengurangkan risiko yang ditimbulkan oleh AI di Amerika Syarikat dan seluruh dunia yang khawatir dengan , pentadbiran Biden mencari jalan untuk mengatasi berbagai isu yang berkaitan dengan AI, termasuk impak AI terhadap hak-hak awam dan kurangnya penyerapan AI di pihak kerajaan. Namun, ia juga memerlukan perusahaan AI yang mengembangkan model AI yang terbesar dan terkuat untuk melaporkan hasil dari setiap ujian keselamatan yang dilakukan mereka. Isu-isu dasar AI tetap menjadi prioritas bagi Presiden dan timnya, menurut seorang pegawai Pentadbiran.

Naib Presiden Kamala Harris pembentukan USAISI pada bulan November sebagai bagian dari kunjungannya ke Inggris untuk KTT Keselamatan AI dunia pertama. Berpidato di kedutaan Amerika Serikat di London, Harris pada saat itu yang menyebutkan bahwa USAIS akan “menciptakan standar yang ketat untuk menguji keselamatan model AI untuk penggunaan publik.”

Inggris pembentukan institut keselamatan AI-nya sendiri satu hari kemudian. Berpidato di KTT AI Safety, Perdana Menteri Inggris Rishi Sunak bahwa “hingga kini, satu-satunya orang yang menguji keselamatan model AI baru hanyalah perusahaan yang mengembangkannya,” dan bahwa penguji keselamatan AI Amerika Serikat dan Inggris yang baru dibentuk akan memperbaiki hal ini dengan memberikan “kemampuan sektor publik untuk menguji model garis depan yang paling mutakhir.”

Jepang juga akan mendirikan institut keselamatan AI-nya sendiri pada bulan Desember 2023.

“Mandat ambisius Institut Keselamatan untuk membuat panduan, menilai model, dan mengejar penelitian mendasar sangatlah penting untuk mengatasi risiko dan merebut peluang dari AI,” kata Kelly, dalam siaran akhbar yang mengumumkan pelantikannya. “Saya sangat senang untuk bekerja dengan tim NIST yang berbakat dan masyarakat AI yang lebih luas untuk memajukan pemahaman ilmiah kita dan mendorong keselamatan AI. Sementara prioritas pertama kita adalah menjalankan tugas yang diberikan kepada NIST dalam perintah eksekutif Presiden Biden, saya berharap untuk membangun Institut ini sebagai aset jangka panjang bagi negara dan dunia.”

, sebelumnya direktur asosiasi untuk teknologi negara berkembang di Laboratorium Teknologi Informasi Institut Standar dan Teknologi Nasional (NIST), akan menjabat sebagai tim penolong ketua teknologi USAISI. (USAISI dibentuk di dalam NIST.) Kelly akan menyediakan kepemimpinan dan manajemen eksekutif bagi institut ini, sementara Tabassi akan memimpin program teknis institut ini, menurut siaran akhbar tersebut.

Awal bulan ini di Brussel, legislator mengenai teks akhir Undang-Undang AI UE, regulasi AI penting blok tersebut. Sekali lagi, berusaha untuk mengatasi sejumlah besar isu yang terkait dengan AI, dan menyertakan persyaratan pengujian keselamatan untuk model AI yang paling kuat.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.