Taylor Swift | The Eras Tour - Mexico City, Mexico

(SeaPRwire) –   Peminat Taylor Swift telah menemui penyelesaian kreatif selepas muzik bintang pop itu ditarik daripada TikTok berikutan pertikaian pelesenan antara platform media sosial dan label rakamannya.

Muzik Swift, bersama-sama dengan lagu-lagu daripada pemuzik terkenal lain Olivia Rodrigo, Drake, Rihanna dan Ariana Grande, selepas ia tidak mencapai sebarang perjanjian dengan syarikat media sosial untuk memperbaharui perjanjian pelesenan.

Lagu-lagu telah hilang daripada TikTok menjelang 1 Feb. Swifties menyiarkan video di platform itu sambil bertindak balas dengan terkejut atau emosi. Sesetengah bergurau Swift terpaksa mengulangi semula albumnya buat kali ketiga, kerana beliau telahpun merakam semula dengan tanda “Taylor’s Version” untuk memperoleh pemilikan lagu-lagu awal, dengan seorang mencadangkan dengan memanggil rakaman ketiga itu .”

Namun yang lain telah menyiarkan cover lagu-lagu Swift sebagai salah satu cara untuk mengatasi muziknya yang telah ditarik. Sejumlah pemuzik yang serius mengambil peluang untuk memperluaskan bakat-bakat mereka dengan menyiarkan versi muzik Swift mereka dan menggalakkan pengguna media sosial lain untuk menggunakannya dalam video-video mereka. 

telah menyiarkan cover lagu 2020 “betty” dengan teks “Jadi kesemua muzik Taylor Swift telah dialih keluar daripada TikTok, tetapi tidak mengapa kerana anda boleh menggunakan bunyi ini sebagai gantinya.”

, telah menyiarkan versi lagu “Sl*t!” 2023 dengan slogan “UMG telah mengalih keluar bunyi anda? Gunakan yang ini sebagai gantinya,” dan menjemput permintaan untuk lagu-lagu Swift untuk diciptakan semula melalui bahagian komen.

Sebaiknya lakukan album cover sekarang

berikan komen bunyi-bunyian yang anda mahu saya buat cover!!

Influencer lain turut sama mengikuti trend tersebut dengan menyiarkan video-video lucu cover mereka, termasuk influencer Chris Olsen, yang mendendangkan lagu Swift 2008 “You Belong With Me” sambil memetik gitar udara dengan penyedut hampagas. 

Saya bukanlah swiftie biasa, saya seorang yang membuat persembahan di lorong pasar raya dengan sepenuhnya, RIP untuk audio Taylor Swift ? PS saya tidak cukup berani untuk menyanyi. Juga, lol – Koreografi ‘garden gate’ ?? @Taylor Nation @Taylor Swift

Seorang pengguna lain menyiarkan video menari mengikuti lagu Swift di sebuah kedai runcit. Sementara beberapa artis bebas di TikTok tidak membuat cover lagu-lagu Swift, tetapi menggunakan perhatian media sosial dan ketiadaan nama-nama besar UMG untuk

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.