Singapore General Election 2020 Pritam Singh

(SeaPRwire) –   Pemimpin pembangkang Singapura Pritam Singh telah didakwa dengan dua pertuduhan di bawah Akta Parlimen berkaitan dengan skandal pembohongan yang melibatkan bekas ahli undang-undang.

Singh didakwa pada Selasa di mahkamah Singapura kerana “dengan sengaja memberikan jawapan palsu kepada soalan penting” semasa pemeriksaan oleh Jawatankuasa Keistimewaan, mengikut kenyataan daripada polis dan Pejabat Peguam Negara. Singh, yang memimpin Parti Pekerja, menafikan tuduhan.

Parti Pekerja membuat kemajuan bersejarah dalam pilihan raya terakhir pada 2020 apabila memenangi sepuluh kerusi, rekod tertinggi, dan memastikan dua kumpulan penyertaan perwakilan. Ia telah mempersembahkan dirinya sebagai kawalan ke atas Parti Tindakan Rakyat yang telah berkuasa sejak kemerdekaan pada 1965.

Pada 2022, jawatankuasa parlimen yang dipenuhi oleh pegawai parti pemerintah mendapati bahawa Singh “berbohong” semasa keterangannya dalam siasatan terhadap bekas ahli undang-undang Raeesah Khan, yang didakwa berbohong di parlimen tentang kes rogol.

Pada tahun yang sama, ahli-ahli parlimen sebulat suara bersetuju untuk mengubah suai untuk menggugurkan kelayakan ahli-ahli parlimen selama lima tahun jika mereka didenda sekurang-kurangnya S$10,000 dalam kes jenayah, daripada S$2,000 sebelumnya.

Penguatkuasa undang-undang merancang untuk meminta mahkamah mengenakan denda jika Singh didapati bersalah. Kesalahan tersebut boleh dikenakan denda sebanyak S$7,000 ($5,224) dan hukuman penjara sehingga tiga tahun. Ahli undang-undang Parti Pekerja yang lain diberi nasihat polis dan tidak didakwa.

“Jelas sekali, Encik Singh tidak berisiko besar kehilangan kerusinya atau layak bertanding dalam pilihan raya parlimen,” kata Profesor Undang-Undang Eugene Tan dari Universiti Pengurusan Singapura.

Dakwaan itu datang ketika bandar itu sedang mempersiapkan pewarisan politik yang dirancang dengan teliti tahun ini sebelum pilihan raya umum yang dijadualkan diadakan sebelum November 2025. Perdana Menteri Lee Hsien Loong telah mengatakan beliau akan menyerahkan kuasa kepada timbalannya Lawrence Wong sebelum undian.

“Sehingga proses undang-undang berakhir sepenuhnya, saya akan terus menjalankan semua tugas Parlimen saya,” tulis Singh dalam kenyataan . “Apabila saya memasuki politik beberapa tahun yang lalu, saya tidak berilusi tentang cabaran yang menanti dalam membina sistem politik yang lebih seimbang dan demokratik di Singapura.”

Kes Singh menambah bilangan kontroversi yang menimpa bandar itu dalam setahun kebelakangan ini. Awal tahun ini, bekas Menteri Pengangkutan selepas didakwa rasuah dalam skandal politik terbesar selama hampir empat dekad. Iswaran, yang dibebaskan dengan jaminan, menafikan 27 pertuduhan terhadapnya, termasuk didakwa mendapatkan tiket untuk muzikal dan perlawanan bola sepak di UK.

Pada Julai, seorang ahli undang-undang Parti Pekerja meletak jawatan berikutan hubungan sulit dengan rakan sekerja hanya beberapa hari selepas dua ahli parlimen parti pemerintah meletak jawatan kerana hubungan tidak wajar yang serupa.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.