Perdana Menteri Hungary Viktor Orban tiba untuk bertemu dengan Presiden Majlis Eropah Charles Michel di Brussels, Belgium pada 1 Julai 2024.

(SeaPRwire) –   BUDAPEST — berada di Kyiv pada hari Selasa untuk perbincangan dengan , kunjungan pertamanya ke negara itu sejak pencerobohan Rusia secara besar-besaran pada Februari 2022.

Ketua akhbar Orbán mengesahkan kepada agensi berita Hungary MTI bahawa Perdana Menteri telah tiba di ibu negara Ukraine pada waktu pagi untuk perbincangan itu. Bertalan Havasi berkata topik utama pertemuan yang jarang berlaku itu akan menjadi peluang untuk membina keamanan ketika Ukraine melawan pencerobohan Rusia.

Kunjungan ini datang sehari selepas Hungary mengambil alih jawatan presidensi putaran enam bulan Kesatuan Eropah, jawatan yang tidak mempunyai kuasa sebenar tetapi boleh digunakan untuk menetapkan nada agenda blok itu. Pegawai Hungary telah menunjukkan bahawa mereka akan bertindak sebagai “perantara jujur” dalam peranan itu meskipun kebimbangan daripada beberapa penggubal undang-undang E.U. bahawa rekod demokrasi Hungary menjadikan negara itu tidak layak untuk memimpin blok itu.

Orbán, dikenali sebagai sekutu terdekat Presiden Rusia Vladimir Putin di E.U., telah lama dituduh oleh rakan-rakan Eropahnya kerana membongkar institusi demokratik di dalam negara dan bertindak sebagai pengacau degil terhadap keutamaan dasar E.U. utama.

Blok itu telah membekukan lebih daripada $20 bilion dalam pembiayaan ke Budapest atas dakwaan pelanggaran undang-undang dan rasuah, dan Orbán telah menjalankan banyak kempen komunikasi anti-E.U. yang menggambarkannya sebagai organisasi yang terlalu tersentralisasi dan menindas.

Dia juga secara rutin menyekat, menangguhkan atau mencairkan usaha E.U. untuk memperluaskan bantuan ke Kyiv dan mengenakan sekatan terhadap Moscow atas perang itu, mengecewakan kedua-dua Zelensky pemimpin E.U. yang lain. Orbán telah lama menuduh Kyiv memperlakukan minoriti Hungary etnik dengan buruk di wilayah barat Ukraine di Zakarpattia.

Kunjungan Orbán juga datang ketika dia berusaha untuk merekrut anggota ke dalam pakatan nasionalis baru yang dia harap akan menjadi kumpulan sayap kanan terbesar dalam Parlimen Eropah. Pada hari Ahad, Orbán bertemu di Vienna dengan pemimpin Parti Kebebasan sayap kanan Austria dan parti pembangkang utama Czech, mengumumkan pembentukan kumpulan baru, “Patriots for Europe.”

Ketiga-tiganya perlu menarik ahli undang-undang dari sekurang-kurangnya empat negara E.U. lagi untuk membentuk kumpulan dengan jayanya dalam parlimen baru Eropah, yang . Parti-parti nasionalis sayap kanan di seluruh Eropah telah mengukuhkan kedudukan mereka dalam pilihan raya, tetapi perbezaan ideologi mengenai perang di Ukraine dan kerjasama dengan Rusia sering kali menghalang kerjasama yang lebih mendalam antara beberapa parti itu.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.