HUNGARY-BUDAPEST-XI JINPING-ORBAN-PRESS

(SeaPRwire) –   BEIJING — Presiden China, Xi Jinping, menyeru kuasa-kuasa dunia untuk membantu Rusia dan Ukraine meneruskan dialog dan rundingan langsung semasa pertemuan pada hari Isnin dengan Perdana Menteri Hungary, Viktor Orbán, menurut penyiar negara CCTV.

Orbán membuat kunjungan mengejut ke China selepas kunjungan yang sama untuk membincangkan prospek penyelesaian aman di Ukraine.

Orbán memuji “inisiatif konstruktif dan penting” China untuk mencapai keamanan dan menggambarkan Beijing sebagai kekuatan penstabil di tengah-tengah pergolakan global, menurut CCTV.

Selain Rusia dan Ukraine, berakhirnya perang “bergantung pada keputusan tiga kuasa dunia, Amerika Syarikat, Kesatuan Eropah dan China,” tulis Orbán dalam catatan Facebook yang menunjukkan dia bersalaman dengan Xi.

Orbán bertemu dengan Xi hanya dua bulan yang lalu ketika dia menganjurkan pemimpin China di Hungary sebagai sebahagian daripada yang juga termasuk singgahan di Perancis dan Serbia, yang tidak seperti dua yang lain bukan anggota Kesatuan Eropah atau NATO.

Hungary di bawah Orbán telah membina hubungan politik dan ekonomi yang kukuh dengan China. Negara Eropah itu menempatkan beberapa kemudahan bateri kenderaan elektrik China, dan pada bulan Disember ia mengumumkan bahawa gergasi pembuatan EV China BYD akan membuka kilang pengeluaran EV Eropah pertamanya di selatan negara itu.

“Misi keamanan 3.0” adalah cara Orbán memberi kapsyen pada gambar yang dimuat naik awal Isnin di platform media sosial X yang menggambarkan dia selepas turun dari pesawatnya di Beijing. Dia disambut oleh Timbalan Menteri Luar Negeri China, Hua Chunying dan pegawai lain.

Kunjungannya yang tidak diumumkan sebelumnya datang selepas perjalanan serupa minggu lalu ke Moscow dan Kyiv, di mana dia mencadangkan agar Ukraine mempertimbangkan untuk bersetuju dengan gencatan senjata segera dengan Rusia.

Kunjungannya ke Moscow mendapat kecaman daripada Kyiv dan pemimpin Eropah.

“Bilangan negara yang boleh bercakap dengan kedua-dua pihak yang bertelagah semakin berkurangan,” kata Orbán. “Hungary perlahan-lahan menjadi satu-satunya negara di Eropah yang boleh bercakap dengan semua orang.”

Hungary memegang jawatan presiden berputar EU pada awal Julai dan Presiden Rusia Vladimir Putin mencadangkan Orbán telah datang ke Moscow sebagai wakil utama Majlis Eropah. Beberapa pegawai kanan Eropah menolak cadangan itu dan mengatakan Orbán tidak mempunyai mandat untuk apa-apa selain perbincangan mengenai hubungan dua hala.

Perdana Menteri Hungary, yang secara meluas dilihat mempunyai hubungan paling hangat dengan Putin dalam kalangan pemimpin EU, telah secara rutin menghalang, menangguhkan atau mencairkan usaha EU untuk membantu Kyiv dan mengenakan sekatan ke atas Moscow atas tindakannya di Ukraine. Dia telah lama berhujah untuk penghentian permusuhan di Ukraine tetapi tanpa menggariskan apa yang mungkin bermakna bagi integriti wilayah negara itu atau keselamatan masa depannya.

Penampilan itu telah mengecewakan sekutu EU dan NATO Hungary, yang telah mengecam tindakan Rusia sebagai pelanggaran undang-undang antarabangsa dan ancaman kepada keselamatan negara-negara di Eropah Timur.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.