(SeaPRwire) –   Semakin India menuju pilihan raya bulan hadapan, saya berdukacita kerana demokrasi tanah air saya yang dahulu kini. Media semakin , bantahan dihadapi dengan , dan suasana takut yang ketara kini melanda masyarakat. Negara saya semakin hampir menjadi negara Hindu yang menguasai, apabila umat Islam semakin terpinggir setiap hari.

Masyarakat majoriti Hindu nampaknya tidak peka atau enggan mengakui bencana yang sedang berlaku. Walaupun mereka senyap, bilangan besar rakyat India, samada di dalam negara mahupun kalangan diaspora, sedang berjuang secara aktif. Saya telah berjuang dengan cara saya sendiri, dengan mencipta platform bagi umat Hindu—sekular, budaya, atau agama—yang menentang kedua-dua ideologi dan gerakan nasionalis.

Sebelum ini saya diilhamkan oleh kawan karib dan mentor saya, almarhum Swami Agnivesh, seorang paderi radikal yang berjuang untuk menghapuskan buruh upahan. Tetapi rakan-rakan dan saya di Hindus for Human Rights ingin bertemu generasi baru pemimpin agama yang menolak kebencian. Pada tahun 2023, kami mengembara ke India untuk melakukan yatra, atau “zirah cinta,” dan bertemu 15 pemimpin Hindu yang tegas menentang Hindutva.

Kiri: Penulis, Swami Raghvendra, dan Swami Korneshwar di bawah patung besar Basavanna, di Basavakalyan, Karnataka, pada 5 Feb; Kanan: Penulis bersama Bala Prajapati di kuil di ashram Ayya Vazhi, Kanyakumari, Tamil Nadu, pada 10 Feb. Di kuil itu, mereka mempunyai cermin dan bukannya dewa,

Dalam lawatan terbaru kami ke India pada bulan Februari 2024, kami disertai oleh Swami Raghavendra, pemimpin organisasi (SDS). Sebagai paderi berkelayakan akademik tinggi, beliau mewakili generasi pemimpin rohani baru yang mencabar Hindutva. Pada 2021, beliau menganjurkan di Haridwar, di kubu kuat BJP di India utara, sebagai tindak balas kepada perhimpunan yang secara terbuka memanggil untuk genosid umat Islam. Pada perhimpunan SDS tahun itu, pemimpin agama mengambil sumpah “mati atau hidup” untuk melindungi India sekular dan agama Hindu daripada Hindutva.

Semasa lawatan 2024, Raghavendra dan saya dihoskan oleh Swami Korneshwar, pemimpin dalam masyarakat Lingayat, di Karnataka. Pergerakan Lingayat diasaskan pada abad ke-12 oleh ahli falsafah Basavanna, dan terkenal dengan sikap anti-kasta dan etos egalitarian. Tetapi masyarakat itu kini berada di persimpangan jalan, dengan sebahagian menyokong Hindutva manakala yang lain berusaha untuk mengekalkan identiti unik mereka yang berasingan daripada agama Hindu arus perdana. Beberapa ahli terkemuka masyarakat Lingayat telah dibunuh oleh penyokong Hindutva, terutamanya wartawan . Yang lain masih bersuara walaupun sentiasa diancam. Semasa lawatan itu, saya melihat bagaimana ramai Lingayats bersedia mengambil risiko nyawa untuk menentang Hindutva secara terbuka.

Di Kerala, kami bertemu dengan Swami Sandeepananda Giri, pengkritik Hindutva yang lantang. Kami mengetahui risiko yang dihadapinya kerana menentang Hindutva, termasuk serangan ke atas ashramnya oleh ahli-ahli RSS, pasukan paramiliter nasionalis Hindu. Kami gembira dengan perlawanan yang semakin berkembang di Kerala, sebuah negeri yang lama dikenali dengan kepelbagaian politik dan dasar-dasar progresif.

Ashram Swami Sandeepananda Giri di Kundamankadavu, Kerala, diserang oleh penyerang tidak dikenali, Oktober 2018.

Perhentian terakhir kami ialah ashram Ayyavazhi di Kanyakumari, di hujung selatan India, di mana kami bertemu . Beliau mewakili agama Ayyavazhi, cabang Hinduisme abad ke-19 yang menekankan egalitarianisme, anti-kasta dan reformasi sosial. Walaupun terdedah kepada keganasan—ashram itu mempunyai pengawal polis 24 jam—Prajapati mengekalkan pendirian tegas menentang Hindutva.

Secara keseluruhannya, perjalanan itu menerangkan perbezaan ketara antara ideologi yang menindas, Hindutva, yang lebih baru dicipta, hanya lebih 100 tahun, dengan aspek-aspek inklusif dan pembebasan pelbagai tradisi Hindu kuno dan purba. Pemimpin yang menggunakan tradisi kemudian boleh menuntut ramai pendahulu, termasuk revolusioner anti-kasta dalam sejarah India seperti Basavanna, Akka Mahadevi, Vaikunda Swami, dan Kabir Das.

Tetapi cabaran melawan Hindutva adalah besar. Kehadiran simbol nasionalisma di tempat-tempat yang tidak disangka, seperti bendera merah di perahu nelayan sepanjang pantai Goa, salah satu negeri paling pelbagai di India, mengingatkan kami tentang cabaran ini semasa lawatan. Pilihan raya bulan hadapan di India juga hampir pasti akan dimenangi semula oleh Perdana Menteri Narendra Modi daripada parti nasionalis Hindu Bharatiya Janata.

Namun, saya masih optimis. Pemimpin Hindu berani yang saya temui, penjaga tradisi inklusif yang terselamat berabad-abad, dengan cepat mengakui bahawa India kini sedang melalui zaman gelap. Tetapi, kata mereka, negara itu akan kembali ke landasan demokrasi sekular dan persatuan. Saya berharap ia berlaku lebih awal daripada kemudian.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.