Komander-komander Israel terpaksa membuat “keputusan sukar” menyerang pangkalan Hamas yang tersembunyi di dalam infrastruktur awam, menurut Pejabat Keselamatan Negara Putih.

Jurucakap Pejabat Keselamatan Negara, John Kirby bercakap dengan media pada Selasa mengenai konflik berterusan antara Israel dan Hamas di Gaza.

Apabila ditanya sama ada Amerika Syarikat sedang menghasilkan statistik korban yang tepat, Kirby berkata kerajaan Amerika Syarikat “tidak boleh mengesahkan beberapa nombor ini yang berlaku” berkenaan korban.

“Kami tidak mengukur, menganalisis, menilai secara bebas – ini adalah operasi Israel,” kata Kirby, walaupun mengesahkan bahawa Amerika Syarikat mempunyai “beberapa gambaran” mengenai situasi secara bebas daripada statistik Israel. “Saya tidak mahu terlalu memperbesarkan perbandingan di sini, tetapi kami juga tidak melakukannya untuk Ukraine.”

Kementerian Kesihatan Palestin mendakwa pada Isnin lebih daripada 10,000 orang telah mati di dalam Laluan Gaza semasa peperangan.

Sejak operasi darat di Gaza bermula lebih seminggu lalu, sekurang-kurangnya 30 anggota IDF terbunuh, selain lebih 1,400 orang terbunuh di Israel – kebanyakannya dalam serangan Hamas pada 7 Oktober yang memulakan pertarungan. Setakat Isnin pagi, terdapat juga sekurang-kurangnya 242 tebusan diambil dari Israel ke Gaza.

Kirby ditanya soalan tambahan sama ada Amerika Syarikat yakin senjata yang dipindahkan kepada tentera Israel digunakan mengikut undang-undang peperangan antarabangsa.

“Kami memberikan bantuan keselamatan kepada mana-mana negara asing, termasuk Israel, dengan jangkaan penuh senjata-senjata itu akan digunakan mengikut undang-undang konflik bersenjata,” jawab Kirby. “Ini tidak berbeza di sini untuk Israel daripada yang lain.”

Ditekan lebih lanjut, Kirby berkata bahawa Angkatan Pertahanan Israel (IDF) terpaksa membuat “pilihan sukar” mengenai sasaran disebabkan penggunaan bekas infrastruktur awam oleh militan Hamas.

“Apabila anda berperang di perang bandar, anda perlu membuat beberapa pilihan sukar mengenai sasaran anda,” kata Kirby kepada wartawan itu. “Sesuatu sasaran mungkin sah sepenuhnya, tetapi kerana bilangan korban awam terlalu tinggi, anda mungkin tidak melakukannya. Mungkin anda membuat keputusan dasar untuk tidak melakukannya.”

Beliau teruskan, “Ini adalah jenis keputusan sukar yang komander Israel akan terpaksa buat untuk diri mereka. Kami akan terus mendesak mereka menjadi sediskriminatif, berhati-hati dan berwaspada sebanyak mungkin.”

IDF telah melepaskan imej dan grafik menyokong yang mendakwa terdapat markas besar di bawah Hospital Al-Shifa di Gaza. Hospital Al-Shifa adalah kemudahan perubatan terbesar di Gaza, dengan 1,500 katil dan lebih 4,000 kakitangan.

Seorang “pemimpin kanan Hamas” memanggil dakwaan itu “tidak berasas” dalam kenyataan dilaporkan oleh Times of Israel.

Digital’s Chris Pandolfo dan Greg Norman menyumbang kepada laporan ini.