Landmarks Around Paris Ahead Of The Summer Olympics

(SeaPRwire) –   Olahraga lari dan lompat akan menjadi sukan pertama untuk memperkenalkan wang hadiah di Sukan Olimpik, dengan World Athletics mengatakan pada Rabu bahawa ia akan membayar $50,000 kepada pemenang emas di Paris.

Langkah ini merupakan perubahan simbolik dengan masa lalu amatur Sukan Olimpik dalam salah satu acara yang paling ditonton di permainan.

Badan penguasa sukan lari dan lompat mengatakan ia telah menyisihkan $2.4 juta untuk membayar pemenang emas di 48 acara program lari dan lompat untuk Sukan Olimpik Paris tahun ini. Pasukan relai akan membahagikan $50,000 antara ahli mereka. Pembayaran untuk perak dan gangsa dirancang untuk bermula dari Sukan Olimpik 2028 di Los Angeles.

Presiden World Athletics Sebastian Coe memberitahu wartawan bahawa langkah ini bertujuan “untuk mengakui bahawa bahagian pendapatan yang kita terima sebahagian besarnya kerana atlet kami adalah bintang pertunjukan.”

Wang hadiah akan datang dari bahagian pendapatan Olimpik yang dibahagikan oleh IOC kepada World Athletics.

Walau bagaimanapun, langkah itu mungkin mengganggu keseimbangan kuasa dalam gerakan Olimpik menjelang Sukan Paris. Coe berkata World Athletics hanya memberi Jawatankuasa Olimpik Antarabangsa “kepala” tentang niat mereka pada Rabu pagi, tidak lama sebelum ia menerbitkan pengumumannya.

Sukan Olimpik moden berasal sebagai acara sukan amatur dan IOC tidak memberikan wang hadiah. Walau bagaimanapun, banyak pemenang menerima bayaran dari kerajaan negara mereka, badan sukan kebangsaan atau daripada penaja.

“Saya mungkin generasi terakhir yang pernah berada di voucher makan 75 sen (95 sen) dan tiket kereta api kelas kedua, bersaing untuk negara saya sendiri. Jadi percayalah, saya memahami sifat peralihan yang telah kami alami,” kata Coe.

Lari British itu memenangi emas dalam acara 1,500 meter pada Sukan Olimpik 1980 dan 1984 pada zaman ketika lari lintasan Olimpik berada di ambang membuka diri kepada atlet profesional.

“Ia adalah planet yang benar-benar berbeza dari ketika saya bersaing, jadi sangat penting bagi sukan ini mengakui perubahan dalam landskap itu dan tekanan tambahan ke atas banyak pesaing.”

Jawatankuasa Olimpik dan Paralimpik Amerika Syarikat memberikan $37,500 kepada pemenang emas di Sukan Musim Panas Tokyo yang lepas pada tahun 2021. Majlis Olimpik Kebangsaan Singapura menjanjikan $1 juta untuk emas Olimpik, pencapaian hanya dicapai sekali oleh pesaing Singapura.

Dalam sukan seperti tenis dan golf, kejohanan Olimpik adalah satu-satunya masa dalam musim di mana banyak pemain profesional bersaing secara percuma, dengan pingat ditawarkan tetapi tiada wang hadiah.

Tetapi Coe tidak mahu meramalkan sama ada acara lain mungkin mengikuti langkah lari dan lompat.

“Saya selalu menjadikan titik untuk tidak bercakap bagi pihak sukan lain,” kata Coe.

Langkah oleh World Athletics mungkin dilihat sebagai petunjuk niat Coe untuk Sukan Olimpik secara keseluruhan jika beliau membuat larian untuk jawatan presiden IOC.

“Saya belum menolaknya keluar, dan saya tentu tidak menolaknya keluar,” kata Coe tahun lalu ketika ditanya sama ada beliau akan mempertimbangkan bertanding untuk jawatan tertinggi IOC apabila tempoh Thomas Bach berakhir pada tahun 2025. IOC biasanya tidak menyukai sebarang kempen awam untuk jawatan presiden.

Pemenang emas Olimpik masih akan menerima kurang wang hadiah berbanding mereka akan dapat di Kejohanan Dunia World Athletics. Edisi tahun lepas di Budapest membayar wang hadiah sehingga tempat kelapan dengan $70,000 ditawarkan untuk emas individu.

Atlet perlu lulus “prosedur anti-doping biasa” di Sukan Olimpik sebelum menerima wang hadiah baru, tambah World Athletics.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.