(SeaPRwire) –   Seorang pencipta TikTok telah meminta maaf selepas menerima kecaman dalam talian atas komen yang ditafsirkan secara meluas sebagai berat hati terhadap orang gemuk.

Leo Skepi, yang telah mendapat lebih 4 juta pengikut di TikTok kerana membuat kandungan gaya hidup tentang kesihatan dan fesyen, dikritik selepas memuat naik video pada Isnin mengatakan bahawa orang tidak sepatutnya marah dengan jenama jika mereka tidak membawa saiz mereka. “Jenama dibenarkan mahu imej dan penampilan tertentu dengan produk mereka,” katanya dalam video yang telah dipadamkan itu. “Mereka dibenarkan membuat perkara untuk orang yang mahu mereka buat untuk.”

Balasan datang dengan cepat, di kalangan penonton dan pencipta lain, yang mengkritik Skepi kerana menggunakan bahasa berat hati terhadap orang gemuk. Industri fesyen telah lama dikritik untuk sejarah lamanya mengenai saiz yang eksklusif. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, jenama utama seperti dan telah memperkenalkan julat saiz yang lebih luas untuk menjadi lebih inklusif.

Pada Selasa, Skepi, memuat naik video lagi. “Saya mempunyai beberapa perkara untuk mengaku,” katanya. “Saya memadamkan video itu kerana ia melakukan sebaliknya daripada apa yang saya mahu lakukan. Ia menyebabkan banyak orang berasa tidak selamat dan itulah yang terakhir yang saya mahu.”

Skepi mengakui bagaimana komen yang dibuatnya boleh ditafsirkan sebagai menyakitkan hati. “Daripada meminta maaf kerana itu hanyalah perkataan dan ia tidak berbuat apa-apa untuk sesiapa, saya akan memberi anda janji saya akan melakukan sebarang kerja yang perlu untuk memastikan anda sentiasa tahu dan berasa bahawa saya menjaga kebajikan anda dan saya di sini untuk melindungi anda,” katanya.

Video itu mendapat respon campuran, dengan sesetengah orang mengatakan mereka tidak bersetuju dengan pandangannya, manakala yang lain memuji beliau kerana menerangkan dirinya. “Suka kejujuran dan kesedaran diri yang tidak ada pada influencer lain,” kata satu komen. Skepi tidak segera menjawab permintaan TIME untuk komen.

Leo Skepi deleted video

Video awal Skepi telah dijahit oleh beberapa pengguna TikTok yang mengkritik pandangannya, dengan beberapa video tindak balas menerima lebih satu juta tontonan pada Selasa. Pengacara dan penyokong kesihatan badan Tess Holliday memuat naik video bertindak balas, mengatakan Skepi meletakkan dirinya “ke dalam perbualan yang sama sekali tidak melibatkan” beliau.

“Sebagai seseorang yang telah bermodel, melakukan pameran fesyen, dan bekerja dengan pereka, saya boleh memberitahu anda mereka mahu kita memakai pakaian mereka,” tambahnya.

with @Leo Skepi do better.

Pencipta pengaruh lain seperti dan Fannita Leggett telah diminta memberi komen tentang video Skepi, kerana kedua-dua pernah bekerjasama dengannya, menyebabkan banyak orang menganggap mereka menyokong pendapatnya. Kedua-dua memuat naik video pada petang Selasa untuk menjelaskan dengan jelas mereka tidak bersetuju dengannya secara kuat.

Afualo, yang mempunyai 7.9 juta pengikut, dikenali kerana pengurusan berat hati terhadap komen yang dibuat oleh lelaki. Dalam video yang dimuat naik pada Isnin malam, jelas beliau merujuk kepada komen Skepi, walaupun beliau tidak menamakan sesiapa.

“Tajuk fatphobia sentiasa dibincangkan dalam aplikasi ini dengan cara yang tidak membantu dan tidak produktif,” kata Afualo. “Anda tidak boleh bercakap tentang sesuatu yang tidak pernah anda alami dan di luar itu jika anda tidak berfikir anda berat hati terhadap orang gemuk, tetapi anda mengekalkan retorik berat hati terhadap orang gemuk; teka apa, anda berat hati terhadap orang gemuk.”

thanks for listening, love u

“Berhenti menyalahkan wanita berkulit hitam atas perkara yang dilakukan oleh orang putih sendiri,” kata Afualo pada akhir video itu. “Percayalah, apabila kita menghabiskan masa dengan orang sebenar, mereka tidak sentiasa menunjukkan perkara seperti ini kepada kita.”

Pada Selasa, Leggett memberitahu pengikutnya beliau tidak menyokong komen Skepi dalam video tindak balas yang dimuat naik. “Jika saya sentiasa memperjuangkan orang berkegemukan di setiap platform… dan saya terus bercakap tentang pengalaman saya menjadi gemuk, apa yang membuat anda fikir fikiran saya berubah dan saya akan setuju dengan beberapa bualan bodoh seperti itu?” katanya. Leggett mengulangi kenyataan Afualo tentang wanita berkulit hitam perlu menjawab komen meragukan yang dibuat oleh orang putih. “Berhenti membuat wanita berkulit hitam membayar kesalahan apa yang dikatakan oleh lelaki, saya dan Drew tidak kata apa-apa,” beliau menambah. “Saya tidak terkejut beliau berkata begitu. [Fatphobia] berakar dalam masyarakat.”

Alright now leave me out of it!!!

Samyra, seorang pencipta TikTok yang video memberi tumpuan kepada fesyen berkegemukan, menjahit video Skepi dan berkata, “Jika jenama tidak membuat saiz saya tidak memberi saya alasan untuk bercakap buruk atau merendahkan mereka, maka mengapa saya masih dalam kenyataan misi mereka?” Samyra menekankan beberapa jenama pakaian popular seperti Forever 21, Aerie, H&M, dan Revolve ketika menyiasat mengapa jenama-jenama ini “mengatakan mereka membuat pakaian untuk semua orang, walaupun mereka berhenti pada saiz 20?”

If we can be in the mission statement, we can also be in the size chart.

Beliau mengakhiri video dengan mengatakan beliau akan terus memperjuangkan saiz yang lebih inklusif. “Jika anda akan menyertakan saya dalam kenyataan misi, anda juga akan menyertakan saya dalam carta saiz,” kata Samyra.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.