male female gender symbols in paper work

(SeaPRwire) –   Terdapat tiga fakta tentang Korea Selatan yang penting untuk diperhatikan.

Pertama, kadar kesuburan negara itu telah menurun ke bawah satu anak bagi setiap wanita, yang bermakna negara dengan kira-kira 50 juta penduduk hari ini akan berkurang separuh dalam satu generasi. Kedua, Presiden semasa, , memenangi pilihan raya pada 2022 atas manifesto , dengan janji untuk kementerian bagi kesamarataan gender. Ketiga, terdapat jurang politik besar di negara itu antara lelaki muda dan wanita muda.

Trend-trend ini saling berkait rapat. Lelaki muda dan wanita muda tidak melihat kepentingan mereka sebagai sepadan, tetapi berkonflik. Apabila politik semakin terbelah antara jantina, bilik bersalin . Dan di mana Korea Selatan memimpin, banyak yang takut bahawa ekonomi maju lain mungkin mengikut. Jurang politik serupa sedang di A.S., misalnya.

Corak normal ialah antara generasi, dengan pengundi muda biasanya lebih liberal berbanding yang lebih tua. Tetapi dalam tahun-tahun kebelakangan ini, perpecahan politik luar biasa telah terbuka di seluruh dunia antara lelaki dan wanita dalam satu generasi, khususnya Gen Z. Data daripada Gallup menunjukkan bahawa di A.S., wanita berusia 18 hingga 30 kini lebih liberal berbanding rakan sebaya lelaki mereka. Jurang gender dalam ideologi ini lima kali lebih lebar berbanding pada tahun 2000, dan lebih lebar berbanding pada bila-bila masa dalam sejarah pengundian. Terdapat jurang serupa di Jerman dan UK dan jurang yang jauh lebih ketara di Korea Selatan dan China.

Trend baharu ini telah menyebabkan ahli sains politik berasa kepala berkerut.

“Ini menunjukkan risiko nyata perpecahan yang bermusuhan antara generasi muda akan datang—dan perlu mendengar dengan teliti kedua-dua,” kata dari King’s College London, pakar terkemuka mengenai politik dan perubahan generasi.

Trend yang dikongsi ialah menjauhkan diri daripada feminisme di kalangan lelaki muda, walaupun wanita cenderung ke arahnya dengan lebih kuat. Satu kajian 2023 oleh Equimundo mendapati hanya 47% lelaki di A.S. berusia 18 hingga 23 bersetuju dengan kenyataan bahawa “feminisme telah membuat Amerika menjadi tempat yang lebih baik,” berbanding 56% lelaki berusia 38 hingga 45. Perkembangan ini amat mengejutkan.

Daniel Cox, sarjana di pusat pemikiran kanan sederhana American Enterprise Institute, sedang mengendalikan trend-trend ini dengan teliti di A.S., bahawa “pada bila-bila masa dalam suku abad lepas, tidak pernah ada perpecahan secepat ini antara pandangan lelaki muda dan wanita.”

Mungkin apa yang paling membimbangkan di sini ialah kenaikan pemikiran sifar-jumlah berhubung gender. Sebanyak 38% lelaki Republikan, misalnya, bersetuju dengan kenyataan bahawa “kemajuan yang dicapai wanita dalam masyarakat telah datang pada kos lelaki.” Perhitungan sifar-jumlah sebegini, bukan sahaja berhubung gender tetapi juga kaum atau imigrasi, boleh , dengan setiap pihak mengukuhkan bahawa ini meninggalkan semua lebih teruk.

Dalam persekitaran politik sifar-jumlah, sekadar menarik perhatian kepada masalah budak lelaki dan lelaki boleh dilihat sebagai sedikit menyingkirkan cabaran berterusan yang dihadapi gadis dan wanita. Inilah sebabnya mengapa Demokrat, khususnya, sangat enggan untuk langsung menangani isu lelaki. Ini ialah resepi politik yang buruk.

Tetapi akibat budaya yang jauh lebih penting. Ramai lelaki Amerika merasa seolah-olah kebimbangan mereka—dalam kesihatan mental, pendidikan, pekerjaan, dan kehidupan keluarga—tidak diambil serius cukup. Dan mereka tidak sepenuhnya salah tentang itu. Kadar bunuh diri lebih tinggi untuk lelaki berbanding wanita, dan meningkat sepertiga di kalangan lelaki muda sejak 2010. Wanita dan gadis meninggalkan budak lelaki dan lelaki dalam debu di bilik darjah dan . Selama beberapa dekad kebelakangan ini, gaji untuk lelaki kelas pekerja telah terkandas.

Ini adalah masalah sebenar. Dan masalah menjadi gerutu jika mereka diabaikan. Seperti kata Daniel Schwammenthal, pengarah Institut Transatlantik Jawatankuasa Yahudi Amerika, “Peraturan besi politik ialah jika terdapat masalah sebenar dalam masyarakat dan pihak bertanggungjawab tidak menangani mereka, pihak tidak bertanggungjawab akan melompat padanya.”


Seperti kerja AEI’s Cox menunjukkan, salah satu perbezaan besar antara lelaki muda dan wanita ialah tidak hanya mengikut garis parti, tetapi berhubung kepentingan politik keseluruhan. Manakala wanita muda tentang pelbagai isu, daripada alam sekitar hingga hak reproduktif, lelaki muda . Dalam pengundian Cox, tiada isu utama tunggal di mana lelaki muda lebih terlibat berbanding wanita muda.

Lebih daripada menghadap ke kanan, lelaki muda cenderung menjauhkan diri daripada politik sepenuhnya. Ini tidak menghairankan apabila kiri progresif menawarkan keheningan yang menggema tentang isu lelaki, dan kanan reaksioner menawarkan retorik berapi-api tetapi tiada penyelesaian sebenar. Kecewa, banyak yang hanya mengangkat bahu.

Jurang yang terbuka antara lelaki muda dan wanita tidak menjanjikan beberapa aspek. Pertama, ia cenderung untuk memperkukuhkan polarisasi, jika perpecahan politik ini terbukti kekal. Kedua, perpecahan politik boleh menyebabkan kadar pembentukan keluarga yang lebih rendah—selepas semua, siapa yang mahu tidur dengan musuh?—dan potensi . Ketiga, jurang ideologi kekal antara lelaki dan wanita cenderung memperburuk kesejahteraan. Sebahagiannya ini kerana kehidupan keluarga biasanya merupakan tumpuan untuk identiti dan tujuan kita. Kita sudah berisiko “kesengsaraan kesepian.” Ikatan yang mereput antara lelaki dan wanita boleh memperdalamnya.

Pada tahun 1975, ahli antropologi budaya Margaret Mead menyedari tanda-tanda awal beberapa perpecahan gender. “Peranan sedang berubah bagi lelaki dan wanita,” beliau menulis. “Wanita dipaksa … untuk mempercayai bahawa status silam mereka disebabkan oleh penindasan lelaki. Pada masa yang sama lelaki … dituduh sebagai penindas—dan penindas yang marah pada itu. Keseluruhan proses perubahan sedang berlaku dalam atmosfera kemarahan terburuk.”

Selepas tempoh kestabilan dalam perang jantina, kita berisiko memasuki tempoh kemarahan lain. Tetapi kali ini, taruhan adalah lebih tinggi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.