California Wildfires

(SeaPRwire) –   SAN FRANCISCO — Anggota bomba California dibantu oleh pesawat memerangi kebakaran belukar akibat angin yang bermula pada Sabtu dan terus marak terbakar pada awal pagi Ahad di sebuah kawasan yang terletak di antara San Francisco Bay Area dan California tengah, kata pihak berkuasa.

Kebakaran Corral bermula pada Sabtu petang berdekatan bandar Tracy, 60 batu (96 kilometer) di timur San Francisco, dan Makmal Nasional Lawrence Livermore di bandar Livermore, menurut Jabatan Perhutanan dan Perlindungan Kebakaran California, atau Cal Fire.

Gumpalan asap tebal melayang tinggi ke langit di kawasan kebakaran yang kebanyakannya terdiri daripada bukit berumput, di mana angin kencang dijangka berterusan sepanjang malam.

Menjelang lewat Sabtu, Cal Fire mengemas kini saiz kebakaran kepada 17.2 batu persegi (44.5 kilometer persegi) dengan 13% berjaya dibendung, yang meningkat daripada laporan awal 15.6 batu persegi (40.4 kilometer persegi).

Interstate 580, yang menghubungkan San Francisco Bay Area ke San Joaquin County di California tengah, ditutup di kedua-dua hala dari Corral Hollow Road ke Interstate 5 disebabkan oleh ketiadaan penglihatan berikutan asap, kata Jabatan Pengangkutan California dalam satu kenyataan.

Ketua Unit Cal Fire Santa Clara Baraka Carter berkata dua anggota bomba cedera, lapor San Francisco Chronicle.

Pejabat Perkhidmatan Kecemasan San Joaquin County mengeluarkan arahan pemindahan, dengan tepat menentukan kebakaran belukar di sebuah kawasan di sebelah timur Interstate 580. Penduduk antara Corral Hollow Road dan Tracy Boulevard diperintahkan untuk meninggalkan rumah mereka, dengan penduduk di sebelah selatan Tracy Boulevard diberitahu untuk bersiap sedia untuk pemindahan.

Satu kemas kini pemindahan termasuk kawasan di sebelah barat Akueduk California di sebelah selatan Corral Hollow Creek, di sebelah barat ke Alameda County dan di sebelah selatan ke Stanislaus County. Satu pusat pemindahan sementara ditubuhkan di Larch Clover Community Center di Tracy, kata pejabat perkhidmatan kecemasan daerah di laman sesawangnya.

Kebakaran belukar itu berlaku berhampiran tapak 300 makmal Lawrence Livermore di sebelah barat daya Tracy, kata Cal Fire dalam satu catatan di media sosial pada lewat Sabtu.

Lawrence Livermore ialah sebuah institusi penyelidikan dan pembangunan yang terutamanya menumpukan pada stok senjata nuklear AS. Tapak 300, 15 batu (24 kilometer) di sebelah timur pemasangan utama makmal, menyokong “pembangunan bahan letupan serta ujian dan diagnostik hidrodinamik,” menurut laman sesawang Makmal Nasional Lawrence Livermore.

“Di sini, penyelidik kami boleh memformulasi, mencipta dan menguji gandingan letupan tinggi dengan selamat untuk menilai prestasi prototaip dan komponen senjata bukan nuklear,” kata laman sesawang tersebut mengenai Tapak 300.

Kebakaran belukar tidak mendatangkan sebarang ancaman terhadap mana-mana kemudahan atau operasi makmal dan api telah pun beralih dari tapak tersebut, kata jurucakap Lawrence Livermore Paul Rhien dalam satu kenyataan kepada The Associated Press pada awal Ahad.

“Kami telah bekerjasama rapat dengan Cal Fire, Jabatan Bomba Alameda County dan rakan kongsi perkhidmatan kecemasan lain sepanjang malam,” kata Rhien. “Sebagai langkah berjaga-jaga, kami telah mengaktifkan pusat operasi kecemasan kami untuk memantau situasi sepanjang hujung minggu.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.