(SeaPRwire) –   Pencarian berterusan untuk seorang pelancong Amerika yang hilang pada hari Selasa selepas melakukan pendakian solo di pulau Amorgos, Greece. 

Pasukan penyelamat—terdiri daripada pegawai Perintah Polis Aegean Selatan, Kedutaan, sukarelawan Pengawal Pantai, Pasukan Penyelamat Sukarela Amorgos, dan sekumpulan dari pulau Yunani Paros—telah menyelaras pemburuan di hampir seperempat pulau untuk Albert Calibet, berusia 59 tahun. Pencarian udara juga sedang dijalankan untuk Calibet.

Seorang jurucakap Jabatan Negara mengesahkan kepada TIME dalam satu kenyataan melalui e-mel bahawa mereka mengetahui laporan mengenai orang hilang di Greece, dan mereka bersedia untuk memberikan bantuan kepada warga dan keluarga Amerika. 

Calibet “dikenali di pulau itu” kerana beberapa lawatan selama beberapa tahun yang lalu, Calliope Despotidi, timbalan datuk bandar Amorgos. 

Pihak berkuasa kini cuba mengesan telefon Calibet, dan sedang untuk membantu memudahkan pencarian. Calibet terakhir berkomunikasi dengan kakaknya pada hari Selasa ketika dia menghantarnya gambar tanda laluan, menurut Greek Reporter. Dia sepatutnya bertemu dengan seorang kawan antara tengah hari dan 1 petang waktu tempatan, tetapi tidak muncul.

Pegawai percaya bahawa Calibet menyimpang dari laluan pendakian asalnya, yang masa perjalanan hanya lebih empat jam. 

Calibet mula bekerja di Los Angeles County Sheriff’s Deputy pada tahun 1998. Walaupun telah bersara, dia masih bekerja di jabatan itu sebagai pekerja sambilan. Calibet hilang tidak lama selepas doktor TV British Michael Mosley di pulau Yunani Symi. Pihak berkuasa berkata Mosley meninggal dunia akibat sebab semula jadi, walaupun terdapat lebih banyak laporan yang perlu dilakukan sebelum memutuskan punca kematian rasmi.

Greece telah berhadapan dengan gelombang haba yang kuat, dengan suhu dijangka mencecah lebih 100 darjah Fahrenheit. Tempat pelancongan popular seperti Bukit Acropolis, serta beberapa sekolah dan tadika, ditutup pada pertengahan minggu kerana suhu tinggi.  

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.