Military Exercise Of Siberian Battalion Of Ukrainian Armed Forces

(SeaPRwire) –   Parlimen Ukraine meluluskan undang-undang pada Khamis untuk memperluaskan pengerahan dan mengukuhkan pelaksanaan kerana perang negara itu dengan Rusia.

Undang-undang yang diperdebatkan itu termasuk beberapa perubahan seperti membatasi lelaki yang tidak menanggapi arahan pengerahan daripada memandu dan memerlukan bukti pendaftaran tentera apabila diminta di sempadan dan mendapatkan pasport baru. Paling kontroversi, ia tidak termasuk cadangan demobilisasi untuk askar selepas 36 bulan.

“Ini adalah undang-undang yang sangat kompleks yang akan mengubah proses pengerahan,” kata Oksana Zabolotna, ketua bahagian analisis di Pusat Tindakan Bersatu Kyiv yang berpusat di Kyiv, kepada TIME.

Minggu lepas, yang menurunkan umur pengerahan daripada 27 ke 25, antara langkah-langkah lain. Zabolotna berkata beliau percaya semua undang-undang baru boleh membawa masuk kira-kira 50,000 rekrut baru.

Zelenskyy pernah berkata pada bulan Disember panglimanya mahu beliau mengerahkan sehingga 500,000 askar tambahan, tetapi kemudian menarik balik jumlah itu selepas analisis oleh panglima barunya, Bilangan sebenar askar yang diperlukan negara ini adalah sulit, Orysia Lutsevych, ketua Forum Ukraine di Chatham House, berkata kepada TIME.

“Soalan ini sangat sensitif,” kata Zelenskyy pada bulan Disember apabila diminta butiran mengenai pengembangan pengerahan, menurut satu . “Kami tidak boleh kehilangan daya tahan, potensi, tetapi kami perlu adil, yang sangat penting.”

Berikut adalah apa yang perlu anda ketahui tentang undang-undang pengerahan baru Ukraine yang kontroversi.

Apakah undang-undang pengerahan baru Ukraine?

Undang-undang ini menyemak semula sistem pengerahan, yang telah berada sejak Rusia menyerang Ukraine pada bulan Februari 2022, dan pendaftaran tentera wajib sebelum itu.

Rang undang-undang, yang menerima lebih daripada 4,000 pindaan, diluluskan pada 11 April. Ia perlu disahkan menjadi undang-undang oleh Zelenskyy dan akan berkuat kuasa sebulan selepas itu.

Beberapa perubahan utama membuat peraturan lebih jelas untuk menyusun semula proses pendaftaran dan pengerahan tentera sedia ada, membuat kurang orang dikecualikan daripada perkhidmatan tentera, dan mengukuhkan pelaksanaan untuk mencegah pengelakan pengerahan, pakar berkata kepada TIME.

Laporan , berdasarkan data lintasan sempadan haram dari jiran negara, bahawa hampir 20,000 lelaki meninggalkan negara untuk mengelakkan pengerahan dari Februari 2022 hingga November 2023, dengan Kyiv mengesahkan kepada BBC bahawa 21,000 lagi ditangkap melarikan diri.

Peruntukan baru untuk menindak tegas termasuk membenarkan pusat pengerahan wilayah pergi ke mahkamah dan mengehadkan hak seseorang untuk memandu kenderaan jika dia tidak menanggapi arahan pengerahan, dengan pengecualian untuk mereka yang perlu memandu untuk bekerja atau menjaga tanggungan. Ia juga memerlukan lelaki membawa pendaftaran tentera mereka dan menunjukkannya apabila diminta di sempadan dan apabila mendapatkan pasport baru.

Undang-undang ini juga boleh memperluaskan perekrutan di kalangan orang yang sebelum ini dianggap kurang upaya fizikal untuk perkhidmatan, kerana ia memerlukan mereka dalam kategori kecacatan tertentu untuk menjalani pemeriksaan perubatan kedua. Ini untuk menindak tegas pengecualian perubatan palsu, Lutsevych berkata.

Walau bagaimanapun, sesetengah pengkritik mempersoalkan sama ada ini akan cukup untuk memperbaiki sistem pengerahan.

“Undang-undang yang diluluskan memperkenalkan lebih ketelusan dan cuba memastikan ia lebih sukar bagi orang untuk mengelakkan kedua-dua pendaftaran dengan Pusat Pengerahan Wilayah dan perkhidmatan tentera, tetapi ia dipandang oleh ramai sebagai tidak cukup ketat,” kata Julia Kazdobina, ketua Yayasan Keselamatan Ukraine, kepada TIME dalam e-mel.

Mengapa undang-undang baru ini kontroversi?

Perdebatan utama dengan undang-undang ini adalah keputusan mendadak untuk mengeluarkan langkah untuk membenarkan tentera demobilisasi selepas 36 bulan.

Ini dilakukan atas permintaan Menteri Pertahanan Ukraine dan Panglima Tertinggi negara itu, yang menulis dalam surat bahawa mereka perlu lebih masa untuk menguruskannya, Kazdobina berkata. Kerana pengerahan yang tidak cekap boleh menyebabkan pelaksanaan yang tidak sempurna, “mereka tidak mahu mengambil risiko menjanjikan askar semasa bahawa mereka akan demobilisasi dalam tempoh tertentu tanpa yakin mereka akan mempunyai orang untuk menggantikan mereka,” beliau menambah.

Ahli Parlimen Ukraine Oleksii Honcharenko berkata beliau tidak mengundi undang-undang itu kerana penting untuk memasukkan demobilisasi. “Saya akan terus berjuang! Ia perlu menetapkan terma perkhidmatan yang jelas!” beliau menulis, menurut terjemahan Google kepada posnya.

Undang-undang itu kontroversi untuk beberapa sebab, Marnie Howlett, pensyarah dalam politik di Universiti Oxford, berkata kepada TIME. Satu kerana perlu seimbang menyokong ekonomi Ukraine dengan mengekalkan angkatan tentera, manakala yang lain ialah penekanan yang diberikan untuk melindungi generasi muda daripada perang.

Dan, selepas tahun berjuang tanpa henti, “orang letih”, Howlett berkata. Demobilisasi akan menawarkan harapan kepada kawan-kawannya dan orang lain di barisan hadapan, sesetengah tanpa pengalaman tentera dan langkah keselamatan psikologi sebelumnya, beliau tambah.

Kazdobina berkata ketiadaan tarikh akhir perkhidmatan menyusahkan rekrut baru: “Ramai lelaki berkata mereka tidak mahu berkhidmat kerana ini seperti membeli tiket satu hala.”

Walau bagaimanapun, kerajaan perlu menimbang ini dengan pertimbangan praktikal bahawa ia memerlukan tentera. Zabolotna berkata peruntukan demobilisasi “diketahui menjadi merosakkan dan tidak boleh dilaksanakan” memandangkan Ukraine tidak mengetahui bila perang akan berakhir.

Beliau berkata alternatif mampu milik dan berakal perlu ditawarkan kepada askar dan pegawai yang secara negatif melihat ini. Undang-undang itu termasuk peruntukan cuti tahunan 30 hari, dengan satu bahagian tidak kurang daripada 15 hari, diambil kira tiada lebih 30% unit tidak hadir – tetapi Zabolotna mempersoalkan sama ada ini boleh dilaksanakan memandangkan bilangan tentera yang rendah. Satu lagi draf undang-undang mengenai demobilisasi dijangka, beliau tambah.

TIME menghubungi Kementerian Pertahanan Ukraine, yang merujuk soalan kepada Parlimen Ukraine, yang juga dihubungi TIME, untuk maklumbalas terhadap kritikan.

Apa makna undang-undang baru ini bagi usaha perang Ukraine?

Pakar memberitahu TIME langkah untuk memperluaskan pengerahan menunjukkan Ukraine sedang bersedia untuk perang jangka panjang.

“Saya tidak fikir ia semestinya menunjukkan perkara buruk di medan pertempuran, sebanyak ia adalah Ukraine bersedia, dan hanya menyedari ini tidak akan sependek yang difikirkan,” kata Howlett.

Olga Onuch, profesor politik Ukraine dan perbandingan di Universiti Manchester, memberitahu TIME dalam e-mel bahawa undang-undang pengerahan diminta oleh tentera, “tetapi juga difahami perlu oleh semua pemimpin politik dan parti” walaupun secara faham tidak popular di kalangan awam.
Onuch berkata undang-undang ini akan menjadi ujian politik bagi Presiden dan pemimpin pembangkang tentang sejauh mana mereka boleh bekerja sama mengenai sesuatu yang tidak segera disokong awam, “yang akan memberitahu banyak tentang keupayaan kumpulan politik yang berbeza untuk memimpin dalam konteks perang.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.