Polis Jerman mengatakan pada petang Khamis bahawa seorang pelajar dengan senjata api disyaki “telah membunuh” pelajar lain di sebuah sekolah menengah di bahagian barat daya negara itu, lapor agensi berita Jerman dpa.

Suspek, seorang remaja, ditahan sebagai sebahagian daripada operasi polis besar-besaran lebih awal pada hari itu di bandar Offenburg.

Katanya telah memasuki sebuah bilik darjah di sekolah menengah untuk kanak-kanak khas, dan menembak sekurang-kurangnya satu tembakan dari senjata api ke arah rakan sekelasnya, kata polis.

Pelajar lain itu pertama kali dirawat oleh perkhidmatan kecemasan dan kemudian dibawa ke hospital di mana beliau kemudian mati akibat kecederaannya, lapor dpa.

“Polis berada di tapak dengan kekuatan yang kuat,” kata pihak berkuasa tempatan dalam kenyataan. “Tiada bahaya lanjut.”

Polis berkata ia kelihatan hanya ada satu suspek dan satu mangsa.

Motif serangan itu kemungkinan besar peribadi, lapor dpa.

Sekolah itu pada mulanya ditutup dan pelajar diminta untuk kekal di bilik darjah mereka untuk keselamatan mereka, lapor dpa. Kemudian pada Khamis, kira-kira 180 pelajar dibawa keluar dari sekolah ke lokasi lain di mana mereka diberi nasihat oleh kakitangan khas. Selepas itu, mereka akan dapat kembali ke ibu bapa mereka, lapor dpa.

Tiada butiran lanjut yang segera tersedia mengenai suspek, mangsa atau senjata itu.

Penembakan sekolah adalah tidak biasa di Jerman. Walau bagaimanapun, negara itu pernah menyaksikan beberapa penembakan di sekolah selama bertahun-tahun. Pada Mac 2009, seorang pelajar lelaki berusia 17 tahun membunuh 15 orang dan kemudian dirinya sendiri di bandar Winnenden.