JERUSALEM – Satu laporan baru telah menuduh sesetengah guru dan staf ahli agensi PBB yang kontroversi itu memuji pembunuhan Hamas terhadap orang Israel, Amerika dan warganegara asing lain pada 7 Oktober di Israel.

Pertubuhan pengganas jihad Hamas itu membunuh 1,400 orang, termasuk sekurang-kurangnya 32 warganegara Amerika, dan menculik 242 orang, 13 daripada mereka dilaporkan merupakan warganegara AS.

Institut berpangkalan di UK – Institut untuk Memantau Keamanan dan Kepentingan Budaya dalam Pendidikan Sekolah (IMPACT-se) menulis dalam laporan 123 muka suratnya yang dikeluarkan pada Isnin, bahawa “sekurang-kurangnya 14 guru dan staf sekolah UNRWA (Agensi Bantuan dan Kerja PBB untuk Pelarian Palestin) telah secara terbuka menyambut pembunuhan beramai-ramai 7 Oktober dan serangan Hamas yang lain pada akaun media sosial mereka.”

Pentadbiran Biden telah memberi agensi PBB itu $1 bilion wang pembayar cukai sejak 2021. UNRWA menguruskan sekolah dan perkhidmatan kemanusiaan yang lain di Gaza, Tebing Barat, Baitulmaqdis Timur, Lubnan, Jordan dan Syria. Ia pernah dikritik hebat kerana mempertahankan konflik antara Israel dan Palestin dengan menyimpan pelarian yang didakwa dan gagal menyekat pengajaran keganasan, keganasan dan anti-Semitisme yang didorong Islam.

CEO IMPACT-se Marcus Sheff berkata, “Kami telah berulang kali memperingatkan bahawa kakitangan UNRWA dan bahan sekolah telah mencipta tapak pembiakan keganasan. Kebimbangan terburuk kami kini telah terbukti dengan serangan mengerikan pada 7 Oktober. Semua kerajaan yang membiayai UNWRA, termasuk Amerika Syarikat, mesti mengkaji semula dan secara serentak membekukan sokongan kewangan kepada UNRWA untuk memastikan generasi lain tidak hilang kepada kejahatan dan hasutan kebencian.”

Laporan itu mendedahkan bahawa Mahmoud Abu Adhm, seorang kakitangan UNRWA di Gaza, memaparkan pelbagai mesej pro-Hamas menyokong kekejaman 7 Oktober. Pada 10 Oktober, beliau menggalakkan Hamas membunuh tebusan Israel, dengan menyatakan, “Jangan lalu seorang tawanan yang tidak diberi ampun tanpa memotong lehernya supaya menakutkan musuh.” Beliau merujuk kepada teks Islam yang menggalakkan kekejaman terhadap musuh, dipetik IMPACT-se.

Afaf Talab, seorang guru yang dilaporkan oleh laporan IMPACT-se bekerja dengan UNRWA, berkongsi pada laman Facebooknya satu video di mana pembunuhan beramai-ramai Hamas digelar “kemenangan sebenar” dalam usaha untuk membebaskan semua orang Palestin.

Pembebasan orang Palestin sering digunakan oleh pengganas dan ekstremis kiri dan kanan untuk bermakna menghapuskan Israel dari peta.

Video yang dikongsi Talab memuji kemusnahan komuniti Israel “dengan 1000 lelaki dalam 3 jam” menyebabkan “bandar-bandar kosong sepenuhnya dalam satu malam.” Beliau menyeru pada 23 Oktober agar Tuhan “musnahkan orang Yahudi.” Menurut IMPACT-se, “Ayat dalam kongsi Facebook ini sengaja disalah eja, mungkin untuk mengelak pengesanan melalui terjemahan automatik memandangkan peranannya sebagai kakitangan PBB.”

IMPACT-se menulis bahawa guru UNRWA lain di sistem sekolah di Gaza, Sarah Alderawy, berkongsi satu video dipotong Facebook yang menunjukkan pengganas Hamas berkeliaran jalanan Israel sambil menembak kereta Israel.

Video itu mengandungi ayat al-Quran yang mengisytiharkan: “Sesungguhnya Kami akan datang kepada mereka dengan tentera yang mereka tidak berdaya menghadapinya, dan sesungguhnya Kami akan mengusir mereka dengan kehinaan, dan mereka akan dizalimi.”

IMPACT-se menulis bahan UNRWA mencerminkan “tahun pengajaran kebencian di sekolah-sekolah ini.” Satu contoh yang memberi IMPACT-se ialah pelajar belajar buku teks di sekolah UNRWA di Gaza di mana pengganas al-Walid dan Izz ad-Din al-Qassam, nama yang digunakan Hamas untuk cawangan tentera mereka, dipuji sebagai “wira” jihad dalam latihan pemahaman bacaan Bahasa Arab Tahap 5 bertajuk “Hooray untuk Wira.”

Pertubuhan British melihat kaitan antara penyerapan ideologi pengganas dalam sistem sekolah UNRWA dengan pembunuhan beramai-ramai 7 Oktober: “Satu nota tulisan tangan ditemui pada mayat seorang pengganas Hamas yang menyertai serangan pengganasan 7 Oktober dan merujuk kepada Khalid ibn al-Walid, seorang panglima tentera Arab, yang secara meluas dikaitkan dengan jihad keganasan.”

Nota itu juga menyatakan untuk “menyerang mereka [Yahudi/Israel]” dan untuk “mengasah bilah pedang anda […],” menggalakkan untuk memenggal dan mengeluarkan “hati dan hati” orang Israel, menulis IMPACT-se.

Presiden terdahulu Donald Trump menarik balik pembiayaan UNRWA Amerika Syarikat pada 2018. Pentadbiran Biden segera memulihkan wang itu kepada UNRWA dan pada Julai 2022 mengumumkan ia telah memberi lebih wang kepada UNRWA daripada mana-mana organisasi lain di dunia.

Laporan IMPACT-se juga menyatakan sekurang-kurangnya 100 pengganas Hamas yang menyertai pembunuhan beramai-ramai 7 Oktober adalah graduan sistem pendidikan UNRWA.

“Adalah berkemungkinan statistik bahawa majoriti anggaran 3,000 pengganas yang melakukan pembunuhan, rogol, pembelahan kepala, dan penculikan orang Israel pada 7 Oktober tamat pengajian daripada program dan sekolah pendidikan UNRWA, memandangkan UNRWA mengendalikan majoriti sekolah di Gaza,” ia mendakwa.

Apabila diminta mengenai laporan itu, William Deere, pengarah pejabat UNRWA di Washington, memberitahu Digital dalam satu kenyataan, “Apabila tuduhan dibawa ke perhatian UNRWA, tiada tindakan diambil berdasarkan hanya kepada perkataan pihak yang menuduh. Siasatan dilancarkan dengan kakitangan yang terlibat ditempatkan dalam cuti pentadbiran. Di mana kakitangan UNRWA didapati terlibat dalam salah laku, Agensi mengenakan tindakan disiplin yang sepadan dan sewajarnya mengikut rangka kerjanya.”

Beliau menambah, “Walaupun semasa konflik ini siasatan berterusan, termasuk terhadap tuduhan baru-baru ini yang dikemukakan oleh U.N. Watch. Kes sedemikian pada 2021 menyebabkan kakitangan menerima denda berat, penangguhan kelayakan untuk kenaikan pangkat, dan dalam kes staf bergaji harian, sehingga larangan dua tahun bekerja untuk Agensi. Berikutan tuduhan terhadap kakitangan Agensi pada 2022, siasatan serupa dijalankan. Sekali lagi, tuduhan yang didapati boleh dipercayai menyebabkan tindakan disiplin.”

Deere, yang mengulangi kenyataan pegawai PBB yang baru-baru ini memperingatkan tentang salah maklumat semasa perang, berkata, “Tiada di mana salah maklumat lebih meluas daripada dalam sebahagian laporan mengenai UNRWA di mana, sayangnya, ada yang terjebak kepada taktik utama penentang Agensi – beritahu setengah cerita sahaja.” Beliau teruskan, “Kami kehilangan 79 rakan sekerja kami di Gaza sejak 7-Oktober. Saya berharap anda akan menghormati mereka dengan tidak membenarkan kabut perang mencuri kemanusiaan kami atau keperluan untuk perbahasan berasaskan fakta.”

Sekutu Jabatan Negara memberitahu Digital dalam satu kenyataan, “Kami mengambil serius tanggungjawab kami sebagai penjaga wang pembayar cukai Amerika dan memegang rakan pelaksana kami kepada piawaian tertinggi untuk memastikan dana AS digunakan dengan berkesan dan untuk tujuan yang dimaksudkannya.”

Kenyataan itu terus, “Kami mengharapkan UNRWA mengkaji sebarang tuduhan mengenai kenyataan oleh staf, menyiasatnya, dan jika dibenarkan, mengambil tindakan tatatertib atau pembetulan lain sejajar dengan dasar PBB, sehingga dan termasuk pemberhentian pekerjaan atau kontrak, dan memegang sesiapa yang didapati terlibat dalam perlakuan sedemikian bertanggungjawab.”

Sekutu itu berkata Amerika Syarikat menyokong kedudukan PBB bahawa agensi itu melarang kakitangan daripada terlibat dalam “aktiviti militan atau aktiviti politik yang tidak sesuai dengan syarat pekerjaan mereka.”

Sekutu itu menyatakan, “Pendirian jelas dan tidak berbelah bahagi kami ialah keahlian Hamas atau mana-mana entiti pengganas yang lain tidak sesuai dengan pekerjaan di UNRWA dan sama sekali tidak sesuai dengan misi UNRWA dan peranan positif yang dimainkan UNRWA di rantau ini.”

Minggu lepas, Dewan Perwakilan meluluskan rang undang-undang bipartisian bertajuk Akta Keamanan dan Keterimaan dalam Pendidikan Palestin yang akan memastikan setiausaha negara mengeluarkan laporan tahunan “di sekolah-sekolah di kawasan dibawah kawalan Pihak Berkuasa Palestin atau terletak di Gaza dan dikawal oleh mana-mana entiti lain.”

Ahli Kongres Brian Mast, R-Fla., berkata sebelum undian bahawa “Kanak-kanak tidak dilahirkan membezakan rakan sebaya mereka; kebencian dan ketidakterimaan diajar dan bukan dilahirkan.”