WASHINGTON (AP) — Rumah Putih pada Khamis berkata Rusia menjalankan tentera mereka yang gagal mengikut perintah dan mengancam seluruh unit dengan kematian jika mereka berundur dari tembakan artileri Ukraine.

Ini adalah perkembangan yang dipercayai pegawai keselamatan kebangsaan AS mencerminkan masalah moral Rusia 20 bulan ke dalam penaklukan Ukraine yang berpanjangan, kata Jurucakap Majlis Keselamatan Negara Rumah Putih, John Kirby.

“Ini sangat tidak bertanggungjawab untuk membayangkan bahawa anda akan menjalankan tentera sendiri kerana mereka tidak mahu mengikut perintah dan kini mengancam untuk menjalankan seluruh unit, ia kejam,” kata Kirby kepada wartawan. “Tetapi saya fikir ia adalah simptom bagaimana pemimpin tentera Rusia tahu mereka sedang berbuat buruk dan betapa teruk mereka telah menangani ini dari segi tentera.”

Rumah Putih telah menurunkan dan mendedahkan penemuan perisikan tentang tindakan Rusia sepanjang peperangan. Pada masa lalu, pentadbiran telah mengatakan ia telah bertindak untuk mendedahkan maklumat perisikan untuk menekankan rancangan untuk penipuan maklumat Rusia dan aktiviti lain supaya sekutu kekal melihat dengan jelas niat Moscow dan Rusia berfikir dua kali sebelum melaksanakan operasi.

Pendedahan terbaru perisikan tentang kesusahan Rusia ini datang ketika Presiden Joe Biden menekan Rumah yang dikuasai Republikan untuk setuju memberikan lebih banyak dana untuk Ukraine ketika Kyiv cuba mengusir Rusia dalam peperangan yang tidak kelihatan akhirnya.

Kirby menunjuk kepada maklumat itu sebagai dia memperbaharui permintaan untuk Kongres meluluskan permintaan pembiayaan tambahan hampir $106 bilion yang Biden perkenalkan minggu lepas. Permintaan pembiayaan itu termasuk lebih $61 bilion untuk Ukraine.

“Presiden Putin tidak menyerah pada aspirasi untuk mengambil seluruh Ukraine dan selama Rusia terus menyerang kejam kita perlu terus menyokong rakyat Ukraine dan pertahanan diri mereka, kerana niatnya jelas,” kata Kirby. Putin “secara dasarnya berkata jika senjata Barat ke Ukraine berhenti, Ukraine akan mempunyai masa seminggu untuk hidup. Jadi untuk memastikan bahawa kita dapat terus berbuat demikian adalah penting bahawa Kongres bertindak dan meluluskan permintaan tambahan yang diserahkan oleh presiden minggu lepas.”

Kirby tidak memberikan sebarang butiran berapa banyak tentera Rusia yang dijalankan kerana gagal mengikut perintah atau contoh tertentu unit yang diancam dengan hukuman mati kerana berundur dari tembakan Ukraine.

Kumpulan kontraktor tentera Wagner dilaporkan mempunyai amalan menjalankan mereka yang melarikan diri. Kontraktor tentera itu ditarik keluar dari Ukraine selepas pemimpin mereka, Yevgeny Prigozhin, melancarkan pemberontakan bersenjata pada Jun. Juga ada laporan, termasuk dari Kementerian Pertahanan British, bahawa tentera Rusia yang biasa telah menggunakan “tentera halangan” yang mengancam untuk menembak mana-mana pembangkang.

“Mereka dalam keperluan yang begitu putus asa untuk membuat sebarang kemajuan, terutamanya di Donbas, kawasan Donetsk, bahawa mereka secara harfiah melemparkan lelaki muda ke dalam pertempuran yang tidak dilatih dengan betul, tidak dilengkapi dengan betul, dan tentunya tidak dipimpin dengan betul,” kata Kirby.