Seorang warga Amerika marah telah ditangkap di Panama selepas didakwa membunuh dua aktivis alam sekitar yang menjadi sebahagian daripada kumpulan penunjuk perasaan menghalang lebuh raya sibuk pada petang Selasa. Insiden dramatik itu telah dirakam dalam video dan dimuat naik di talian.

Peguam berpencen Kenneth Darlington, 77, telah dikenal pasti sebagai lelaki yang ditampilkan dalam video mengejutkan itu. Insiden itu berlaku selepas beliau terkandas dalam kesesakan lalu lintas disebabkan oleh sekatan penunjuk perasaan telah menetapkan di Lebuh Raya Pan-Amerika di Chame, kira-kira 50 batu barat bandar raya Panama, ibu negara, polis berkata.

Darlington, yang mempunyai rambut kelabu dan janggut dan memakai kaca mata, telah dirakam menghampiri penunjuk perasaan, yang menunjuk perasaan terhadap kontrak kerajaan yang membenarkan syarikat Kanada untuk meneruskan pengekstrakan tembaga selama sekurang-kurangnya 20 tahun akan datang.

Darlington boleh dilihat bertukar kata-kata dengan penunjuk perasaan sebelum mengeluarkan senjata api. Dia cuba untuk menggerakkan beberapa barang yang digunakan untuk menghalang jalan dan mula melambai-lambai senjata api, rakaman video menunjukkan.

Beberapa penunjuk perasaan boleh dilihat bertengkar dengan suspek sebelum dia mengangkat tangan kanannya dan kelihatan menembak salah seorang mangsa, yang roboh ke tanah sambil memegang bendera. Suspek kemudian membuka api sekali lagi, menembak lelaki lain dalam baju hitam, yang boleh dilihat berjalan ke tepi jalan di mana dia jatuh.

Salah seorang mangsa meninggal dunia di tempat kejadian manakala yang lain meninggal dunia akibat kecederaannya kemudian di hospital, lapor Agence France-Presse. Mangsa-mangsa telah dikenal pasti sebagai Abdiel Díaz dan Iván Mendoza. Satu adalah pendidik dan yang lain adalah suami seorang pendidik di sebuah sekolah di daerah San Carlos, menurut Newsroom Panama.

Darlington, warganegara ganda Amerika dan Panama, muncul di hadapan hakim di bandar La Espiga pada petang Rabu dan ditahan, menurut laporan. Jika disabitkan kesalahan, dia mungkin dapat mengelak penjara, dan sebaliknya, dijatuhi hukuman rumah, disebabkan umurnya, menurut media tempatan.

Imej dan video tembakan maut itu telah dirakam oleh akhbar tempatan yang menutup protes, yang kini memasuki minggu ketiga. Sekatan jalan telah menyebabkan kerugian perniagaan sehingga $80 juta setiap hari dan telah menutup sekolah di seluruh negara selama lebih seminggu, menurut laporan tempatan.

Beberapa imej dari tapak kejadian menunjukkan orang berdiri di sekitar mangsa yang terbaring di atas tanah, manakala gambar lain menunjukkan Darlington dibawa ke kereta polis. Polis kemudian berkongsi gambar Darlington dicantumkan dengan paip.

Presiden Panama Laurentino Cortizo menggunakan media sosial untuk menghantar takziah kepada keluarga mangsa.

Cortizo menulis bahawa keganasan sedemikian “tidak ada tempat” dalam masyarakat negaranya.

Lebuh Raya Pan-Amerika hampir 19,000 batu panjang dan dianggap laluan bermotor terbesar di dunia. Ia menjangkau dari Alaska hingga Argentina dengan keputusan di Celah Darién.