Seorang hakim persekutuan di Miami pada Jumaat menjatuhkan hukuman penjara seumur hidup ke atas seorang pegawai tentera Colombia yang bersara kerana peranannya merancang untuk membunuh Presiden Haiti Jovenel Moïse pada 2021, yang menyebabkan kekeliruan luar biasa di negara Caribbean itu.

Germán Alejandro Rivera García, 45 tahun, merupakan suspek kedua daripada 11 orang yang ditahan dan didakwa di Miami untuk dihukum dalam apa yang dipanggil oleh pendakwa persekutuan AS sebagai rancangan yang dirancang di Haiti dan Florida untuk menggaji pengganas untuk menculik atau membunuh Moïse, yang dibunuh di rumah peribadinya berhampiran ibu negara Haiti Port-Au-Prince pada 7 Julai 2021.

Rivera, juga dikenali sebagai “Kolonel Mike,” telah mengaku bersalah pada September atas dakwaan berkonspirasi dan menyokong rancangan untuk membunuh presiden Haiti. Menurut dokumen mahkamah, beliau merupakan sebahagian daripada konvoi yang menuju ke kediaman Moïse pada hari pembunuhan itu, selepas beliau memaklumkan maklumat bahawa rancangan itu bukan untuk menculik presiden tetapi membunuhnya.

Rivera menghadapi hukuman maksimum sehingga penjara seumur hidup dan kini berharap bahawa hukumannya boleh dikurangkan pada masa hadapan sebagai sebahagian daripada perjanjian kerjasama yang telah ditandatangani dengan pihak berkuasa AS.

Kadang-kadang, pendakwa persekutuan mengesyorkan hakim untuk mengurangkan hukuman jika mereka menentukan bahawa pesalah yang disabitkan membantu dalam siasatan mereka.

Hakim Mahkamah Persekutuan José E. Martínez menjatuhkan hukuman itu dalam perbicaraan di Miami yang berlangsung kurang daripada 30 minit.

“Semoga berjaya, Encik Rivera,” kata hakim selepas menerima untuk memberikan syor agar warga Colombia itu kekal di penjara persekutuan di Florida Selatan seperti yang diminta.

Penjatuhan hukuman itu hanya beberapa bulan selepas ahli perniagaan Haiti-Chile Rodolphe Jaar dijatuhi hukuman penjara seumur hidup pada Jun atas peranannya dalam pembunuhan Moïse. Sementara itu, bekas senator Haiti John Joel Joseph dijadualkan untuk dihukum pada Disember. Lapan lagi tertuduh menunggu perbicaraan tahun depan di Amerika Syarikat.

Rivera memasuki perbicaraan memakai baju dan seluar tahanan berwarna krem. Beliau dicantumkan tangan dan memakai rantai pada pergelangan kakinya ketika mendengar keputusan hakim duduk di sebelah peguamnya.

Warga Colombia itu enggan membuat kenyataan apabila hakim bertanya jika ada sesuatu yang ingin dikatakan. “Bukan pada masa ini, yang mulia,” jawab Rivera.

Menurut dakwaan, Rivera, Jaar, Joseph dan lain-lain, termasuk kira-kira 20 warga Colombia dan beberapa warga berkewarganegaraan ganda Haiti-Amerika, terlibat dalam rancangan itu. Para konspirator awalnya merancang untuk menculik presiden Haiti, dan kemudian menukar rancangan itu untuk membunuhnya. Penyiasat mendakwa para perancang berharap untuk memenangi kontrak di bawah pengganti Moïse.

Moïse dibunuh apabila penyerang memecah masuk ke rumahnya. Beliau berusia 53 tahun.

Sementara itu, lebih 40 suspek dalam kes itu kekal ditahan di Haiti dan telah mendekam di penjara lebih dua tahun selepas pembunuhan itu kerana hakim penyiasat baharu terus menyoal siasat mereka. Antara mereka yang ditahan selepas pembunuhan itu ialah 18 bekas askar Colombia, yang masih ditahan di Haiti.

Kes itu mendapat dorongan minggu lepas apabila polis menahan Joseph Félix Badio, suspek utama yang pernah berkhidmat di Kementerian Keadilan Haiti dan unit anti-rasuah kerajaan. Beliau ditahan di ibu negara Port-au-Prince selepas lebih dua tahun dalam buruan.

Sejak pembunuhan itu, Haiti mengalami peningkatan keganasan kumpulan jenayah yang membawa perdana menteri meminta penempatan angkatan bersenjata. Pada awal Oktober, Majlis Keselamatan PBB mengundi untuk menghantar pasukan bersenjata pelbagai negara diketuai Kenya untuk membantu melawan kumpulan jenayah.

Kenya belum mengumumkan tarikh penempatan.