(SeaPRwire) –   Wakil Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) ke wilayah Palestin yang diduduki telah mendakwa minggu ini bahawa Israel tidak mempunyai hak untuk mempertahankan diri terhadap pengganas Hamas di bawah undang-undang antarabangsa dan menuduh negara itu melakukan “jenayah perang”.

Komentar dari Francesca Albanese datang pada Selasa semasa ucapan kepada , apabila beliau menganggap hak Israel untuk mempertahankan diri “tidak wujud” di bawah undang-undang antarabangsa sambil mengambil tindakan terhadap negara yang dilanda perang itu kerana “pengeboman Gaza yang tidak berkesudahan” dan tindakan lain.

Menurut Albanese, Israel tidak boleh mendakwa hak untuk mempertahankan diri terhadap ancaman yang berasal dari wilayah yang didudukinya, dari wilayah yang berada di bawah pendudukan bermusuhan.

“Apa yang dibenarkan Israel untuk lakukan adalah bertindak untuk menubuhkan undang-undang dan ketertiban, menangkis serangan, menetralkan siapa saja yang melakukan serangan dan kemudian melanjutkan tindakan undang-undang dan ketertiban… bukan melancarkan perang,” tambahnya.

Anne Bayefsky, pengarah Institut Hak Asasi Manusia dan Holocaust Touro, mengkritik kenyataan Albanese, dengan menyatakan ia “berjalan beriringan dengan semua dakwaannya yang lain yang tidak dapat dipertahankan secara undang-undang”, berkaitan konflik itu.

“Bermula dari 7 Oktober sehingga kini, tiada pelaku utama PBB yang secara terang-terangan menyatakan bahawa Israel mempunyai hak untuk mempertahankan diri. Ini adalah walaupun Piagam PBB secara jelas mengisytiharkan setiap negara anggota mempunyai hak mempertahankan diri yang semula jadi,” dakwa Bayefsky dalam e-mel kepada Digital.

“Dalam kebisuan yang memekakkan telinga, ekstremis anti-Israel dan antisemit yang bersembunyi di belakang gelaran ‘pakar’ PBB, telah menyerang dan mengisytiharkan bahawa Israel tidak mempunyai hak mempertahankan diri mengikut Piagam PBB terhadap pengganas Palestin yang kejam yang membunuh dan membantai rakyatnya. Nazi mengatakan perkara yang sama tentang mangsa Yahudi mereka.”

“Komentar Albanese yang menjijikkan secara langsung berjalan beriringan dengan semua dakwaannya yang lain yang tidak dapat dipertahankan secara undang-undang, seperti mempertahankan ‘hak Palestin untuk memberontak’ yang ‘memerlukan keganasan.’ Demikian juga, Navi Pillay, ketua ‘Jawatankuasa Siasatan’ PBB yang tidak wajar terhadap Israel yang dicipta pada 2021, telah berulang kali berbicara sejak 7 Oktober tentang hak ‘perjuangan bersenjata’ Palestin. Mereka ini bukan peguam yang tersesat. Mereka adalah juara kebencian, antisemitisme, keganasan maut terhadap umat Yahudi. Adalah kejahatan bahawa mereka diberi gelaran dan platform global PBB sama sekali.”

Albanese mendakwa serangan ke arah rakyat Palestin di Gaza, yang telah tidak berkesudahan sejak pengganas Hamas menyerang Israel pada 7 Oktober, adalah “salah”.

“Berapa ramai lagi orang yang perlu mati,” soalnya di acara itu.

Albanese juga menyatakan kebimbangan bahawa Israel “mungkin melakukan jenayah genosid terhadap rakyat Palestin” dan mengambil tindakan terhadap komuniti antarabangsa dalam ucapannya, dengan mendakwa kebanyakan kerajaan negara hampir “benar-benar lumpuh” di tengah-tengah .

“Berhadapan dengan semua ini, komuniti antarabangsa hampir benar-benar lumpuh,” katanya. “Saya berbesar hati apabila saya kata PBB mengalami kegagalan politik dan kemanusiaan terbesar sejak penubuhannya.”

“Negara-negara anggota individu, terutamanya di Barat, dan Australia tidak terkecuali, berada di pinggiran,” tambahnya. “Berbisik kata-kata pengutukan yang boleh diterima untuk kejayaan Israel pada yang terbaik atau menjadi diam dalam ketakutan menghadkan hak yang diklaim Israel untuk mempertahankan diri. Apa maksudnya.”

Tindak balas PBB terhadap isu ini, menurut Albanese, “mewakili” bagaimana kerajaan di seluruh dunia telah “gagal secara etika untuk mempromosikan keamanan dan keselamatan bagi Palestin dan Israel, didasarkan pada undang-undang antarabangsa, pengakhiran pendudukan Israel selama 56 tahun dan pemenuhan hak untuk penentuan diri Palestin dan kebebasan.”

Selain itu, Albanese menyeru gencatan senjata dan , antara lain.

Beliau juga menggunakan ucapannya untuk mempertahankan Palestin, dengan menyatakan mereka telah dikenakan “struktur keganasan pengusiran tanah, rampasan tanah, dan paksaan pemindahan.”

“Apabila ia meluas dan sistemik, [ia] bukan sahaja jenayah perang, ia adalah jenayah terhadap kemanusiaan,” kata Albanese.

Berikutan kenyataan Albanese, Volker Türk, Setiausaha Agung PBB, mengutuk pada Khamis pelanggaran hak asasi manusia dalam peperangan Israel-Hamas dan menyimpulkan penyiasatan antarabangsa diperlukan.

“Dakwaan yang sangat serius tentang pelanggaran undang-undang kemanusiaan antarabangsa yang berbilang dan mendalam, siapa pun yang melakukannya, memerlukan siasatan yang tegas dan pertanggungjawaban penuh,” kata Türk dalam taklimat kepada negara-negara anggota PBB dari Geneva.

Berikutan tindakan anti-Israel PBB yang semakin meningkat, Lior Haiat, jurucakap Kementerian Luar Negeri Israel, memberitahu Digital bahawa, “Israel dan IDF beroperasi di bawah undang-undang antarabangsa, jika harus ada siasatan ia seharusnya di bawah jenayah perang dan jenayah terhadap kemanusiaan yang dilakukan oleh organisasi pengganas Hamas pada pembunuhan beramai-ramai pada 7 Oktober dan sejak itu, termasuk pembunuhan lebih 1,200 orang dan penculikan 239, termasuk bayi, kanak-kanak yang telah melihat ibu bapa mereka dibunuh di hadapan mata mereka, keluarga yang lengkap, penduduk Holocaust dan siasatan mengenai penggunaan rakyat Palestin sebagai perisai manusia oleh Hamas dan penggunaan hospital, sekolah dan masjid sebagai penutup untuk aktiviti pengganas mereka.”

Pada bulan lepas, Duta Israel ke PBB Gilad Erdan menggesa António Guterres meletak jawatan, menuduh beliau secara tidak rasional menjustifikasi pembunuhan lebih 1,200 orang oleh Hamas pada 7 Oktober di Israel, termasuk warga Amerika.

Guterres berkata serangan Hamas “tidak berlaku dalam vakum” dan bahawa “rakyat Palestin telah dikenakan pendudukan yang menyekat selama 56 tahun.” Dakwaan Guterres ditolak oleh Erdan, bagaimanapun, yang menegaskan komen Guterres adalah “fitnah darah tulen” dan berkata, “Ini salah. Sebaliknya.”

Guterres menanggapi kritikan terhadapnya dengan mencatat dalam kenyataan di luar Majlis Keselamatan PBB, “Saya terkejut dengan penyelewengan beberapa kenyataanku semalam di Majlis Keselamatan. Seolah-olah… seolah-olah saya hanya menjustifikasi tindakan pengganasan oleh Hamas. Ini salah. Sebaliknya.”

Pada Rabu, Amerika Syarikat membenarkan resolusi PBB memanggil gencatan senjata di Gaza melalui walaupun tiada pengutukan terhadap Hamas.

Lima belas ahli majlis keselamatan meluluskan resolusi Rabu yang menyeru gencatan senjata “bilangan hari yang mencukupi” di Jalur Gaza antara Israel dan Hamas. Resolusi itu juga menyeru “pembebasan tanpa syarat” tebusan yang diambil oleh Hamas semasa serangan pengganas pada 7 Oktober.

Dua belas ahli majlis mengundi menyokong resolusi itu, manakala Amerika Syarikat, Rusia dan Britain, yang mempunyai hak veto, tidak mengundi dalam undian itu.

Kementerian Kesihatan yang dikawal Hamas mendakwa minggu lepas bahawa lebih 10,000 orang telah cedera sejak permulaan peperangan Israel-Hamas, yang kini memasuki minggu keenam.

menghubungi jurucakap Setiausaha Agung PBB untuk komen.

‘Adam Sabes dan Benjamin Weinthal menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )