Seorang pegawai kanan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) telah bersara selepas memanggil untuk penyelesaian satu negara bagi konflik Israel-Palestin. Dalam suratnya, pegawai tersebut menulis mengenai “titik-titik penting” mengenai perang antara Israel dan pengganas Hamas.

Dalam apa yang digambarkan sebagai “komunikasi rasmi terakhir” sebagai pengarah Pejabat Pengarah Tinggi PBB untuk Hak Asasi Manusia di New York, Craig Mokhiber menghantar surat pada 28 Oktober kepada Volker Türk dari Austria, pengarah tinggi PBB untuk hak asasi manusia, merinci apa yang dipercayainya sebagai “kedudukan berasaskan norma PBB” mengenai perang tersebut.

Dalam apa yang dikritik sebagai komen yang kekurangan fakta sejarah, Mokhiber memanggil untuk penyelesaian satu negara, yang boleh bermakna berakhirnya negara Yahudi.

“Kita mesti menyokong penubuhan sebuah negara tunggal, demokratik, sekular di seluruh Palestin sejarah, dengan hak yang sama untuk Kristian, Muslim dan Yahudi, dan dengan itu, membubarkan projek penjajahan penduduk asing dan akhir kepada apartheid di seluruh tanah,” kata Mokhiber.

“Mokhiber menulis surat ini sebagai salah seorang pegawai kanan tertinggi ‘hak asasi manusia’ PBB, pada kertas surat rasmi PBB, dengan alamat emel PBB,” kata Profesor Anne Bayefsky, pengarah Institut Touro mengenai Hak Asasi Manusia dan Holocaust, kepada Digital. “Sebagai demikian, seruan terbuka beliau untuk memusnahkan negara Yahudi, membongkar apa yang sebenarnya berlaku di PBB dalam peperangan yang kini dilancarkan oleh dan di PBB terhadap Israel.”

“Dengar kata-kata Mokhiber yang menakutkan. Ya, Israel terlibat dalam perjuangan eksistensi. Di PBB, terdapat hak asasi untuk semua kecuali orang Yahudi, yang seharusnya meletakkan senjata mereka di hadapan musuh genosid yang kini menjajah rakyat mereka. Penyamaran ‘hak asasi manusia’ Mokhiber sangat membimbangkan. Beliau mengatakan persamaan bermakna 21 negara Arab, 56 negara Islam dan sifar negara Yahudi. Ini adalah antisemitisme yang dibalut sebagai hak asasi manusia,” tambah Bayefsky.

Minggu lepas, duta PBB untuk Israel, Gilad Erdan, memanggil agar setiausaha agung PBB meletak jawatan berikutan ucapan mengenai isu ini. Antonio Guterres berkata serangan Hamas “tidak berlaku dalam vakum,” dan “rakyat Palestin telah dikenakan pemerintahan pendudukan yang menyekat selama 56 tahun.” Erdan memanggil kata-kata Guterres sebagai, “fitnah darah tulen.”

Guterres menanggapi kritikan terhadapnya, dengan berkata, “Saya terkejut dengan penyamaran oleh sesetengah kenyataan saya semalam di Majlis Keselamatan. Seolah-olah… seolah-olah saya membenarkan tindakan keganasan oleh Hamas. Ini adalah palsu. Ianya sebaliknya.”

PBB telah lama menghadapi tuduhan oleh pengkritik mengenai antisemitisme dan kebencian terhadap Israel

Surat Mokhiber juga mengambil tindakan terhadap Amerika Syarikat dan sekutu Barat.

“Ini adalah kes genosid teks-buku,” beliau menulis. “Projek penjajahan etno-kebangsaan Eropah, penduduk asing di Palestin telah memasuki fasa akhirnya, ke arah pemusnahan dipercepatkan kehidupan asli Palestin yang tinggal di Palestin. Lebih lagi, kerajaan Amerika Syarikat, United Kingdom, dan kebanyakan Eropah, sepenuhnya terlibat dalam serangan mengerikan ini. Bukan sahaja kerajaan-kerajaan ini enggan memenuhi obligasi perjanjian mereka ‘untuk memastikan penghormatan’ terhadap Konvensyen Geneva, tetapi mereka sebenarnya sedang mempersenjatai serangan itu, menyediakan sokongan ekonomi dan perisikan, dan memberikan liputan politik dan diplomatik untuk kekejaman Israel.”

Dalam kenyataan kepada Digital, pejabat Hak Asasi Manusia berkata, “Encik Mokhiber bersara hari ini. Pandangan dalam suratnya adalah pandangan peribadinya. Kedudukan Pejabat adalah tercermin dalam laporan dan kenyataan awamnya.”

Bayefsky menyatakan bahawa, “Jika beliau memang baru-baru ini ‘bersara,’ bukannya segera dipecat, bermakna PBB telah membuat sejenis persetujuan untuk menyelamatkan penduduhan beliau. Satu penghinaan baru – dan satu yang meninggalkan pembayar cukai AS bertanggungjawab.”

Jurucakap setiausaha agung PBB tidak segera menjawab permintaan Digital untuk komen sama ada komen Mokhiber mewakili PBB secara keseluruhan atau sama ada mereka adalah perasaan yang dikongsi oleh Guterres.

‘Benjamin Weinthal dan Courtney De George menyumbang kepada rencana ini.