(SeaPRwire) –   Pegawai di Iceland, yang memberi amaran pada Jumaat tentang letusan gunung berapi yang “mungkin bermula pada bila-bila masa dalam beberapa hari akan datang”, kini telah mengenal pasti kawasan di mana mereka percaya ia “paling mungkin” berlaku.

Pejabat itu menyatakan kira-kira 2,000 gempa bumi telah direkodkan dalam tempoh 24 jam terakhir di kawasan sekitar bandar barat daya Grindavík, dengan kebanyakan aktiviti berlaku berhampiran kawasan pergunungan Hagafell.

“Model terkini yang telah dikira berdasarkan pengukuran GPS dan data satelit masih menunjukkan bahawa geseran magma yang paling besar di terowong magma adalah di utara Grindavík, berhampiran Hagafell,” katanya. “Jika magma berjaya memecahkan jalan ke permukaan, ia masih paling mungkin berlaku di kawasan itu.”

Pejabat itu menyatakan kebanyakan gempa bumi bersifat kecil dan kurang daripada 1 magnitud, tetapi getaran bermagnitud 3.0 diukur di Hagafell pagi ini.

Grindavík, bandar dengan kira-kira 3,000 penduduk, telah dievakuasi kerana kebimbangan letusan gunung berapi akan berlaku.

Pegawai di Iceland dilaporkan menghantar sebuah buldozer besar ke kawasan pada Khamis untuk menggali parit besar dalam harapan mengalihkan aliran lava yang berpotensi jauh dari struktur penting di kawasan itu.

Buldozer itu, digambarkan sebagai Caterpillar D11, akan digunakan untuk menggali parit sepanjang 3 batu, menurut Sky News.

Video dan imej telah muncul menunjukkan asap meningkat dari jalan retak di Grindavík beberapa hari kebelakangan ini.

Pihak berkuasa juga menaikkan tahap amaran mereka ke oranye, menunjukkan risiko letusan gunung berapi yang meningkat. Letusan gunung berapi membawa bahaya serius kepada penerbangan kerana ia boleh menyembur abu sangat kasar ke atmosfera atas, di mana ia boleh menyebabkan enjin jet gagal, merosakkan sistem kawalan penerbangan dan mengurangkan penglihatan.

Letusan besar di Iceland pada tahun 2010 menyebabkan gangguan meluas kepada perjalanan udara antara Eropah dan Amerika Utara, menelan kos kira-kira $3 bilion apabila syarikat penerbangan membatalkan lebih daripada 100,000 penerbangan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )