(SeaPRwire) –   Pegawai Iceland memberi amaran pada Rabu bahawa kemungkinan letusan gunung berapi masih “tinggi” kerana beratus-ratus gempa bumi terus direkodkan dalam beberapa jam kebelakangan ini.

Jabatan Meteorologi Iceland menyatakan sejak tengah malam, kira-kira “telah diukur, kebanyakannya di tengah-tengah dyke magma Sundhnúk pada kedalaman kira-kira 3-5 km [1.8 hingga 3.1 batu].

Sundhnúk terletak lebih kurang 2 batu ke utara-timur laut Grindavík, sebuah bandar di barat daya Iceland yang telah dievakuasi kerana aktiviti gunung berapi, menurut FOX Weather.

Pelancong minggu lepas dilaporkan melarikan diri dari Blue Lagoon terkenal dunia Iceland selepas gempa bumi menggoncang kawasan sekitar, memaksa spa itu menutup sementara tempat bermandi itu.

FOX Weather melaporkan bahawa gas sulfur dioksida telah dikesan di udara di Grindavík semalam, tanda aktiviti gunung berapi yang mungkin akan berlaku segera.

Video dan imej juga telah muncul kelihatan asap meningkat dari jalan-jalan retak di Grindavík beberapa hari kebelakangan ini.

“Aktiviti seismik kekal mantap sejak 11 November. Fokus utama pemantauan aktiviti seismik kekal di kawasan dyke dan Grindavík,” kata Jabatan Meteorologi Iceland.

“Pengukuran deformasi menunjukkan deformasi berterusan di kawasan itu. Ia konsisten dengan magma masih mengalir ke dalam dyke. Sebahagian daripada dyke magma kelihatan mengeras, terutamanya di tepi-tepinya, tetapi bukan di kawasan aliran magma, yang dipercayai berhampiran Sundhnúk,” ia terus.

Jabatan itu menyimpulkan bahawa “kebarangkalian letusan masih dianggap tinggi” dan “pada masa ini, lokasi paling mungkin ialah di dyke magma.”

Sky News juga dikutip oleh jabatan itu menyatakan bahawa “pada peringkat ini, ia tidak mungkin menentukan dengan tepat sama ada dan di mana magma mungkin mencapai permukaan.”

’ Emma Colton memberikan sumbangan kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )