2023 Chicago Marathon

(SeaPRwire) –   NAIROBI, Kenya — Pemegang rekod dunia maraton, Kelvin Kiptum, yang dijangka menjadi bintang berkaliber tinggi dalam sukan larian jarak jauh dan merupakan salah seorang calon terbaik untuk memenangi pingat emas di Sukan Olimpik di Paris tahun ini, terbunuh bersama jurulatihnya dalam kemalangan kereta di Kenya.

Kenderaan mereka merupakan satu-satunya kenderaan yang terlibat dalam kemalangan itu pada malam Ahad lalu dan Kiptum sedang memandu ketika ia tergelincir keluar dari jalan dan masuk ke parit sebelum menabrak pokok, kata polis.

Kiptum berusia 24 tahun dan berasal dari Kenya, merupakan salah seorang bakat menjanjikan yang muncul dalam larian jalanan dalam tahun-tahun kebelakangan ini, setelah memecah rekod dunia hanya pada penampilan elit maraton ketiganya.

Kematiannya menimbulkan kesedihan di seluruh Kenya, di mana para pelari merupakan bintang sukan terbesar. Rakyat Kenya juga telah terbiasa dengan kisah-kisah tragis yang melibatkan atlet terbaik mereka selepas beberapa atlet meninggal dunia dalam kemalangan jalan raya, kemalangan lain, dan kes keganasan rumah tangga.

“Dia baru berusia 24 tahun,” kata Presiden Kenya William Ruto dalam kenyataannya menyampaikan ucapan takziah. “Kiptum adalah masa depan kami.”

Kiptum dan jurulatih Rwandanya, Gervais Hakizimana, terbunuh dalam kemalangan itu pada kira-kira pukul 11 malam, kata polis. Ia berlaku berhampiran bandar Kaptagat di barat Kenya, di kawasan dataran tinggi yang terkenal dengan kemudahan latihan untuk para pelari jarak jauh terbaik dari Kenya dan seluruh dunia.

Kiptum dilahirkan dan dibesarkan di kawasan itu.

Seorang wanita berusia 24 tahun juga berada di dalam kereta itu dan dibawa ke hospital dengan kecederaan serius, kata polis. Kiptum dan Hakizimana meninggal di tempat kejadian.

Para atlet dan ahli keluarga, termasuk bapa Kiptum, berkumpul di makmal hospital di mana mayat Kiptum dan jurulatihnya dibawa. Salah seorang atlet, bekas juara dunia mendaki rintangan wanita Milcah Chemos, sukar berkata-kata sambil menangis tersedu-sedu.

“Saya tiada kata-kata untuk menjelaskan kehilangan Kelvin,” katanya.

Kenneth Kimaiyo, kawan Kiptum, berkata beliau tiba di tapak kemalangan tidak lama selepas berlaku dan Kiptum telah terlempar keluar dari kereta. Gambar menunjukkan kereta perak dengan bumbung yang sangat rosak dan tingkap depan rata.

Kiptum merupakan orang pertama untuk berlari maraton dalam masa kurang daripada 2 jam, 1 minit dalam perlumbaan rasmi apabila beliau memecah rekod dunia 2:00.35 di Chicago pada bulan Oktober, menewaskan rekod Eliud Kipchoge dari Kenya, pelari maraton hebat yang merupakan juara Olimpik bertahan dua kali.

Kiptum dan Kipchoge dijangka akan memberikan pertembungan menarik untuk pingat emas maraton di Paris dan Kiptum dijadualkan memulakan musimnya di Maraton Rotterdam pada bulan April, yang akan menjadi acara pertamanya sejak memecah rekod dunia.

“Seorang atlet yang mempunyai seluruh hidup di hadapannya untuk mencapai kehebatan luar biasa,” kata Kipchoge dalam mesej menghormati.

Presiden Persatuan Sukan Dunia Sebastian Coe merupakan antara yang pertama menawarkan ucapan takziah dalam kenyataan di Twitter.

“Kami terkejut dan sangat sedih untuk mengetahui kehilangan yang mengejutkan Kelvin Kiptum dan jurulatihnya, Gervais Hakizimana,” tulis Coe.

“Hanya beberapa hari lalu di Chicago, tempat di mana Kelvin menetapkan rekod dunia maraton yang luar biasa, saya telah secara rasmi mengesahkan masa sejarahnya. Seorang atlet luar biasa yang meninggalkan warisan luar biasa, kami akan sangat merindui beliau.”

David Rudisha, juara Olimpik Kenya bertahan dua kali dalam 800 meter, menulis di Twitter bahawa kematian Kiptum merupakan “kerugian besar”.

Kiptum mencapai kejayaan segera dengan berlari kadar terpantas pernah dicatatkan oleh pembuka maraton di Maraton Valencia 2022. Tahun berikutnya, beliau memenangi perlumbaan maraton London dan Chicago, dua daripada perlumbaan maraton terunggul di dunia.

Walaupun muda dan baru memasuki litar, beliau telah berlari tiga daripada tujuh masa maraton terpantas pernah dicatatkan dan dianggap sebagai bakat luar biasa.

Tetapi beliau juga merupakan bintang Kenya terbaru yang meninggal dunia dalam keadaan mengejutkan.

David Lelei, pemain perak Sukan Afrika, meninggal dunia dalam kemalangan kereta pada tahun 2010. Pelari maraton Francis Kiplagat merupakan antara lima orang yang terbunuh dalam kemalangan pada tahun 2018. Nicholas Bett, yang memenangi emas lompat pagar 400 meter di Kejohanan Dunia 2015, juga meninggal dunia dalam kemalangan kereta pada tahun 2018.

Rudisha, bekas juara dunia 10,000 meter Moses Tanui dan pemenang pingat perak Olimpik Paul Tergat semuanya terselamat dari kemalangan jalan raya serius di negara Afrika Timur itu.

Samuel Wanjiru, juara maraton Olimpik 2008 yang juga dijangka menjadi bintang besar, meninggal dunia pada tahun 2011 ketika berusia 24 tahun selepas jatuh dari balkoni rumahnya di Kenya.

Rakyat Kenya mungkin paling terkejut apabila Agnes Tirop, juara dunia bersiri pacuan lintas desa, dibunuh pada tahun 2021, didakwa suaminya. Beliau dituduh membunuh.

___

Imray melaporkan dari Cape Town, Afrika Selatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.