Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menggesa kerajaan-kerajaan di seluruh dunia supaya tidak menghantar balik pelarian Korea Utara yang melarikan diri.

Timbalan Pengarah Kanan PBB bagi Hak Asasi Manusia, Nada al-Nashif berkata pada Isnin bahawa negara-negara ahli tidak boleh menghantar balik warga Korea Utara ke negara berkenaan.

Beliau membuat komen itu dalam satu mesyuarat bersama pegawai Kementerian Perpaduan Korea Selatan, Kang Jong-suk, mengikut laporan Agensi Berita Yonhap.

China telah didakwa menghantar balik beratus-ratus pelarian Korea Utara dalam beberapa bulan kebelakangan ini.

Elizabeth Salmón, pemantau khas PBB mengenai keadaan hak asasi manusia di Republik Demokratik Rakyat Korea, memberi amaran bahawa mereka yang dikembalikan ke Korea Utara selepas melarikan diri “akan menghadapi penyiksaan, rawatan kejam, tidak berperikemanusiaan atau merendahkan maruah dan hukuman lain serta pelanggaran hak asasi manusia yang serius(…) dan sehingga hukuman mati,” mengikut laporan NK News.

Sesetengah pelarian yang dipaksa dikembalikan ke negara berkenaan telah tinggal di sana selama dekad.

Duta Khas Amerika Syarikat bagi Isu Hak Asasi Manusia Korea Utara, Julie Turner yang dilantik minggu ini, terlebih dahulu menyentuh isu ini Jumaat lalu.

“Saya amat bimbang dengan laporan terkini dan boleh dipercayai bahawa Republik Rakyat China menghantar balik bilangan besar warga Korea Utara, termasuk minggu lalu,” katanya semasa satu acara di Institut Kajian Korea Universiti George Washington.

Pihak berkuasa Korea Selatan melaporkan awal bulan ini bahawa sebuah bot kayu kecil pelarian Korea Utara telah diselamatkan berhampiran sempadan laut negara itu.

Empat pelarian itu – dilaporkan seorang lelaki dan tiga wanita – mendakwa datang dari keluarga yang sama.

Korea Selatan melaporkan menyediakan perlindungan untuk kira-kira 30,000 warga Korea Utara yang melarikan diri daripada keadaan penindasan di bawah pemerintahan Pemimpin Agung Kim Jong Un.