JERUSALEM – Tuduhan aktiviti anti-Israel berulang kali oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu , termasuk dakwaan bahawa Setiausaha Agung PBB António Guterres nampaknya merasionalkan pembunuhan Hamas terhadap 1,400 orang – menggambarkan obsesi badan dunia terhadap negara Yahudi.

“Tentu sahaja, (Guterres) harus meletak jawatan,” kata Senator Ted Cruz, R-Texas, kepada Digital. “Banyak aspek PBB, seperti Majlis Hak Asasi Manusia dan UNRWA (Agensi Bantuan dan Kerja Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu), adalah antisemitik atau memberi perlindungan kepada keganasan atau kedua-duanya. Tindakan setiausaha agung minggu ini memalukan walaupun mengikut piawaian PBB.”

Duta Israel ke PBB, Gilad Erdan, pada Selasa mendesak Guterres meletak jawatan, menghentam setiausaha agung PBB kerana didakwa merasionalkan pembunuhan Hamas terhadap 1,400, termasuk warga Amerika, pada 7 Oktober di Israel.

Guterres berkata serangan Hamas “tidak berlaku dalam vakum,” dan “rakyat Palestin telah dikenakan penindasan penjajahan selama 56 tahun. Ini adalah salah. Ia sebaliknya,” kata Erdan, menggambarkan perkataan Guterres sebagai “fitnah darah tulen.”

Guterres menanggapi kritikan terhadapnya dengan menegaskan dalam kenyataan di luar Majlis Keselamatan PBB, “Saya terkejut dengan penyelewengan beberapa kenyataan saya semalam di Majlis Keselamatan PBB. Seolah-olah … seolah-olah saya hanya menjustifikasikan tindakan keganasan oleh Hamas. Ini adalah salah. Ia sebaliknya.”

PBB telah lama menghadapi tuduhan oleh pengkritik antisemitisme dan kebencian terhadap Israel.

Pada tahun 1975, kebanyakan negara ahli PBB meluluskan resolusi yang menyamakan falsafah pengasasan negara Israel – Zionisme – dengan rasisme. Pengkritik menyatakan kerosakan besar telah dilakukan oleh resolusi itu walaupun negara ahli membatalkan resolusi antisemitik itu pada tahun 1991. Tetapi kecederaan yang teruk telah dilakukan ke atas reputasi satu-satunya negara demokratik di Timur Tengah, Israel.

HAMAS MENYERANG ISRAEL DENGAN SERANGAN ROCKET BESAR-BESARAN SEBAGAI ISRAEL MENANGGUHKAN SERANGAN

Mantan Datuk Bandar Demokratik New York Ed Koch pada tahun 1982 memanggil badan dunia itu sebagai “kolam septik” kerana meluluskan resolusi anti-Israel terhadap negara Yahudi kerana mengilhakkan Bukit Golan.

Mendiang Duta Israel ke PBB, Abba Eban, terkenal dengan kata-katanya, “Jika Algeria memperkenalkan resolusi (PBB) mengisytiharkan bumi itu rata dan Israel telah meratakannya, ia akan diluluskan dengan undian 164-13 dengan 26 pengecualian.”

Langkah Guterres untuk menyalahkan negara Yahudi kerana didakwa “penjajahan” Jalur Gaza mengelak maklumat mengenai penarikan Israel dari Jalur Gaza di bawah kawalan Hamas pada tahun 2005.

Erdan mengutuk Guterres, meminta beliau meletak jawatan.

“Kenyataannya bahawa ‘serangan oleh Hamas tidak berlaku dalam vakum’ menyatakan pemahaman terhadap keganasan dan pembunuhan,” kata Erdan. “Ia benar-benar (tidak dapat difahami).”

Seorang jurucakap setiausaha agung menghantar kenyataan kepada Digital mempertahankan ucapannya dan menolak kritikan.

“Tiada apa yang boleh menjustifikasikan pembunuhan, kecederaan dan penculikan orang awam yang disengajakan – atau pelancaran roket terhadap sasaran awam,” kata Guterres dalam kenyataannya.

“Memang, saya bercakap tentang keluhan rakyat Palestin, dan dalam melakukannya, saya juga dengan jelas menyatakan, dan saya kutip, ‘Tetapi keluhan rakyat Palestin tidak boleh menjustifikasikan serangan mengerikan oleh Hamas.’

“Dan kemudian saya teruskan intervensi saya merujuk kepada semua pendirian saya mengenai semua aspek krisis Timur Tengah. Saya percaya ia perlu untuk memperbetulkan rekod, terutama kerana menghormati mangsa dan keluarga mereka.”

Apabila ditanya jika Guterres percaya PBB harus menyekat Hamas sebagai organisasi pengganas, jurucakap Guterres enggan memberi komen.

“Sistem Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu – sekretariatnya dari setiausaha agung kepada pesuruhjayanya untuk hak asasi manusia, badan dan agensinya dari Majlis Agung dan Majlis Hak Asasi Manusia ke Majlis Keselamatan – telah secara sistematik melayan Israel berbeza daripada mana-mana negara selama lebih setengah abad,” kata Anne Bayefsky, presiden Human Rights Voices dan pengarah Institut Hak Asasi Manusia dan Holocaust Touro, kepada Digital.

“Membezakan Israel. Mendakwa Israel. Demonisasi itu bukan abstrak. Ia membunuh, seperti yang kini harusnya jelas.”

Rabbi Abraham Cooper, penolong dekan pusat Simon Wiesenthal di LA, memberitahu Digital beliau bertemu minggu lalu dengan seorang diplomat PBB di pejabat setiausaha agung “mengenai semua isu yang bergolak ini. Apabila saya melihat kenyataan setiausaha agung, saya terkejut dan kecewa. Persepsi saya ialah banyak pakar berpengalaman, wartawan dan, ya, diplomat hanya tidak memahaminya.

“Mereka mahu melayan ini sebagai salah satu pusingan keganasan antara Hamas dan Israel. Ia bukanlah demikian, dan orang Yahudi akan menolak sebarang usaha untuk berbuat demikian sahaja. Sebaliknya daripada menghentam Israel, setiausaha agung harus memberitahu COI PBB yang berat sebelah untuk mengakhiri penyiasatan mereka.”

Majlis Hak Asasi Manusia PBB menubuhkan “jawatankuasa penyiasatan” untuk menyiasat terutamanya pelanggaran hak asasi manusia Israel. COI dan ahlinya telah didakwa oleh pengkritik dengan antisemitisme.

Mantan Duta AS ke PBB Nikki Haley pada tahun 2018 menarik balik penyertaan AS dalam Majlis Hak Asasi Manusia PBB kerana didakwa berat sebelah terhadap Israel. Beliau berkata pada masa itu majlis itu “telah menjadi pelindung pelanggar hak asasi manusia dan kolam septik sifat politik.”

Presiden Biden menyertai semula badan itu pada tahun 2021.

Haley juga mengutuk PBB Paris berpangkalan UNESCO, yang menyokong pelbagai projek pendidikan dan kebudayaan di seluruh dunia dan menghadapi kritikan kerana menamakan tapak bersejarah Yahudi sebagai warisan Palestin dan memberikan keahlian penuh kepada Pihak Berkuasa Palestin pada tahun 2011.

“UNESCO adalah antara agensi PBB yang paling rasuah dan berat sebelah politik,” kata Haley selepas AS mengumumkan akan meninggalkan agensi itu pada tahun 2017.

Pentadbiran Biden menyertai semula UNESCO pada tahun 2023.

LAPORAN LANGSUNG: ISRAEL BERPERANG DENGAN HAMAS

“Orang Yahudi tidak akan diberi kuliah. Mereka tidak akan membenarkan Hamas melakukan lebih banyak jenayah terhadap kemanusiaan. Para penulis ucapan dan perunding khas hidup dalam gelembung mereka. Kami hidup di dunia sebenar. Ini bukan 1943, tetapi 2023,” kata Cooper.

Pusat Simon Wiesenthal dinamakan sempena pemburu Nazi terkenal, Simon Wiesenthal, yang terselamat dari kem maut gerakan Hitler.

Cooper mengambil agensi khusus PBB untuk pelarian Palestin, UNRWA, kepada tugas kerana “melayani”