Paus Francis mengutuk antisemitisme, peperangan dan keganasan dalam ucapan tertulis yang dikongsi pada Isnin. Francis awalnya bertemu dengan rabbi Eropah di Vatican dan dijadualkan untuk membaca ucapan itu tetapi katanya beliau “tidak sihat” dan enggan membacanya.

“Sekali lagi keganasan dan peperangan meletus di Tanah yang diberkati oleh Yang Mahatinggi itu, yang kelihatan terus diserang oleh kejahatan kebencian dan pertembungan senjata yang membunuh,” tulis Francis dalam ucapan itu, menggambarkan perang Israel dengan Hamas yang kini telah menyaksikan beribu-ribu korban di kedua-dua belah pihak sejak 7 Oktober.

Francis, 86, juga menangani gelombang protes antisemitik, vandalisme dan kritikan umum terhadap Israel yang telah meningkat di Amerika Syarikat, United Kingdom, Perancis, Jerman, Austria dan negara-negara lain.

Beliau berkata fikiran dan doanya pertama kali pergi “di atas segalanya, kepada segala yang berlaku dalam beberapa minggu kebelakangan ini,” merujuk kepada perang Israel-Hamas dan krisis kemanusiaan yang berikutnya di Gaza. “Penyebaran demonstrasi antisemitik, yang saya sangat kutuk, juga membimbangkan,” tambahnya.

Paus berkata orang-orang yang percaya kepada Tuhan dipanggil untuk membina “persaudaraan dan laluan rekonsiliasi untuk semua.”

“Selamat pagi. Saya menyapa semua dan saya mengalu-alukan anda dan terima kasih kerana lawatan ini, yang sangat menggembirakan saya,” katanya kepada delegasi dari Persidangan Rabbis Eropah, melaporkan Reuters.

“Tetapi berlaku bahawa saya tidak sihat dan kerana itu saya lebih suka tidak membaca ucapan tetapi memberi anda salinan,” kata Paus, melepasi ucapan dan memulakan kebimbangan kesihatan ringkas.

Jurucakap Vatican Matteo Bruni menjelaskan dalam kenyataan kemudian bahawa Francis mengalami “sedikit sejuk” dan memberikan tetamu terhormat ucapan tertulis.

“Paus Francis mengalami sedikit sejuk dan hari panjang audiens. Beliau mahu menyapa rabbi Eropah secara individu dan jadi beliau memberi mereka ucapan tertulisnya. Baki aktiviti beliau diteruskan secara normal,” kata Bruni mengikut Reuters.

Pada Ahad, paus menyeru gencatan senjata antara Israel dan Hamas, dengan menyatakan krisis kemanusiaan semasa kekal “sangat teruk” bagi orang Palestin yang masih berada di Gaza.

“Marilah kita fikirkan kanak-kanak, semua kanak-kanak yang terlibat dalam peperangan ini, seperti di Ukraine dan konflik lain, masa depan mereka dibunuh,” katanya kepada orang ramai di Dataran St Peter selepas doa mingguan Angelusnya, mengikut Reuters. “Saya berharap supaya konflik tidak melebarkan, supaya yang cedera diselamatkan dan bantuan tiba kepada penduduk Gaza, di mana situasi kemanusiaan sangat teruk.”

“Saya terus memikirkan situasi teruk di Palestin dan Israel di mana banyak nyawa telah hilang. Saya berdoa agar anda berhenti atas nama Tuhan, hentikan tembakan,” tambahnya.

Sebelum ini Francis menyatakan penyelesaian dua negara perlu untuk mengakhiri perang Israel-Hamas semasa dan mencapai keamanan di rantau itu.

Ucapan bertulis Paus Isnin datang ketika negara-negara di seluruh dunia menyaksikan peningkatan insiden antisemitik dan protes.

Banyak penunjuk perasaan “telah mengancam dan menargetkan individu dan institusi Yahudi dan Israel di seluruh dunia,” mengikut Liga Anti-Fitnah (ADL), yang melaporkan peningkatan insiden antisemitik beratus-ratus peratus di beberapa negara.

Di Amerika Syarikat, terdapat 312 insiden antisemitik antara 7 Oktober hingga 23 Oktober, peningkatan hampir 400% tahun ke tahun, lapor ADL.

Satu protes besar berlaku di Washington, D.C., pada Ahad, apabila beribu-ribu orang berarak di sekeliling Rumah Putih dan Bukit Capitol untuk menunjukkan sokongan kepada orang Palestin. Seorang ditahan.

Di UK, pertubuhan keselamatan masyarakat Yahudi, CST, melaporkan terdapat 893 insiden antisemitik dari 7 hingga 31 Oktober – peningkatan 609% berbanding tempoh 25 hari yang sama pada 2022.

Di Jerman, insiden antisemitik menyaksikan peningkatan 240% dalam beberapa minggu kebelakangan ini. Di Austria, terdapat 76 insiden antisemitik sejak 7 Oktober – peningkatan 300%. Di Perancis, Menteri Dalam Negeri melaporkan terdapat 819 insiden antisemitik dan 414 tangkapan sejak 7 Oktober.

Perang Israel-Hamas semasa bermula pada 7 Oktober, apabila Hamas, kumpulan pengganas yang mentadbir Gaza, menyerang sempadan Israel dan membunuh lebih 1,400 orang di Israel. Dalam hampir sebulan sejak permulaan perang, Kementerian Kesihatan Gaza melaporkan lebih 10,000 orang Palestin terbunuh dan lebih 1.4 juta orang telah dipindahkan dari rumah mereka. Ribu-ribu di kedua-dua belah pihak konflik cedera dan ratusan orang yang diambil dari Israel ke Gaza masih hilang.