Vatican Pope Easter

(SeaPRwire) –   ROME — Paus Francis berjaya mengetuai kira-kira 60,000 orang dalam perayaan Easter Ahad di Dataran St. Peter dan membuat rayuan kuat untuk gencatan senjata di Gaza dan pertukaran tahanan antara Rusia dan Ukraine.

Francis mengetuai Easter Sunday Mass di Dataran St. Peter yang dihiasi bunga dan kemudian membaca doa yang penuh perasaan untuk keamanan dalam ulasan tahunannya mengenai krisis global. Di antaranya, beliau membuat beberapa pusingan di piazza dalam popemobilnya, menyambut orang ramai.

“Damai tidak pernah dicapai dengan senjata, tetapi dengan tangan terbuka dan hati yang terbuka,” kata Francis dari loggia menghadap ke arah persegi, disambut dengan tepukan dari orang ramai di bawah.

Francis kelihatan dalam keadaan sihat, walaupun beliau telah merayakan Easter Vigil malam sepanjang 21⁄2 jam hanya beberapa jam sebelumnya. Paus, yang memiliki sebahagian paru-paru dikeluarkan ketika muda, telah berjuang dengan masalah pernafasan sepanjang musim sejuk dan penyertaan penuhnya dalam perkhidmatan Easter tidak sepenuhnya dijamin, terutamanya selepas beliau melepasi prosesi Good Friday yang tradisional.

Vatikan menyatakan kira-kira 60,000 orang menghadiri Misa, dengan lebih ramai mengisi Jalan Via della Conciliazione yang membawa ke piazza. Pada permulaan perkhidmatan, angin kencang menjatuhkan ikon agama besar di altar hanya beberapa kaki dari paus; pengawal cepat membetulkannya.

Easter Mass adalah salah satu tarikh yang paling penting dalam kalendar liturgi, merayakan apa yang dipercayai oleh orang beriman iaitu kebangkitan Jesus selepas salib.

Tahun ini, Francis berkata fikirannya terutama tertumpu kepada orang di Ukraine dan Gaza dan semua orang yang menghadapi perang, terutamanya kanak-kanak yang beliau kata telah “lupa bagaimana untuk tersenyum.”

“Dalam menyeru penghormatan kepada prinsip undang-undang antarabangsa, saya menyatakan harapan saya untuk pertukaran umum semua tahanan antara Rusia dan Ukraine: semua demi semua!” katanya.

Beliau menyeru pembebasan segera tahanan yang diambil dari Israel pada 7 Oktober, gencatan senjata serta-merta di Gaza dan akses kemanusiaan untuk mencapai orang Palestin.

“Jangan biarkan permusuhan semasa terus mempunyai kesan buruk terhadap penduduk awam, yang kini sudah mencapai had kemampuannya, dan terutamanya kanak-kanak,” katanya dalam ucapan yang juga menyentuh nasib orang Haiti, Rohingya dan mangsa perdagangan manusia.

Untuk beberapa minggu kebelakangan ini, Francis secara umumnya mengelakkan memberikan ucapan panjang untuk mengelakkan beban pernafasan. Beliau meninggalkan khotbahnya Palm Sunday minggu lepas dan memutuskan pada saat terakhir untuk tinggal di rumah dari prosesi Good Friday di Kolosseum.

Vatikan berkata dalam penjelasan ringkas bahawa keputusan itu dibuat untuk “mengekalkan kesihatannya.”

Keputusan itu jelas membayar, kerana Francis mampu membaca doa-doa perkhidmatan Easter Vigil yang panjang pada malam Sabtu, termasuk mengamalkan sakramen pembaptisan dan Komuni Pertama kepada lapan orang Katolik baru, dan mengetuai Easter Sunday Mass dan memberikan ucapannya.

Francis tidak satu-satunya pemimpin yang kehadiran sebenarnya pada Easter menawarkan tanda kestabilan dan kebiasaan yang menenangkan.

Di Britain, Raja Charles III menyertai ratu dan ahli keluarga diraja yang lain untuk perkhidmatan Easter di Istana Windsor sejak beliau didiagnosis dengan kanser bulan lepas.

Raja menawarkan lambaian gembira kepada penonton ketika memasuki Kapel St. George, dan kemudian menghabiskan masa menjabat tangan dan menyambut orang ramai selepas perkhidmatan. “Anda sangat berani berdiri di luar dalam cuaca sejuk,” kata Charles kepada mereka.

Tetapi perkara jauh dari biasa di Jerusalem, di mana Easter Mass datang dan pergi di Gereja Holy Sepulchre. Hanya beberapa puluh orang setia menghadiri perkhidmatan kerana peperangan Israel-Hamas di Gaza masih berterusan.

Gereja zaman pertengahan di Bandar Lama adalah tapak suci di mana orang Kristian percaya Yesus disalibkan, dikuburkan dan bangkit semula.

Pada tahun-tahun lalu, gereja selalu penuh dengan penyembah dan pelancong. Tetapi konflik berdarah di Gaza, kini memasuki bulan keenam, menyaksikan penurunan besar dalam pelancongan dan ziarah merentasi Israel dan wilayah Palestin.

Jalan-jalan Bandar Lama juga tidak hadir dengan orang Kristian Palestin dari Tebing Barat, yang biasanya berkumpul di bandar untuk Easter. Sejak konflik meletus, penyembah Palestin dari wilayah Israel yang diduduki perlu kebenaran khas untuk menyeberangi sekatan ke Jerusalem.

Di Dataran Nineveh, Iraq, di mana 10 tahun lalu Kumpulan Negara Islam membunuh dan mengusir beribu-ribu orang minoriti Iraq, beratus-ratus orang merayakan Easter di rantau yang mempunyai kehadiran Kristian sejak zaman Yesus. Masyarakat Kristian Iraq, yang pernah berjumlah 1.5 juta, kini dianggarkan tidak lebih daripada beratus-ribu.

“Kami akan tetap berpegang kepada tanah ini dan kekal di sini sehingga yang terakhir, dan berharap perubahan,” kata Nassar Mubarak, yang hadir ke Easter Mass di Gereja Immaculate Conception di Qaraqosh.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.