Tentera Israel dan kereta kebal melakukan serbuan darat di utara Gaza pada tengah malam sehingga Khamis, Angkatan Pertahanan Israel (IDF) berkata, menyerang sasaran Hamas.

Operasi itu bertujuan untuk “menyediakan medan pertempuran” untuk operasi darat yang dijangka di wilayah Palestin itu selepas kempen serangan udara selama dua minggu, jurucakap tentera berkata.

Selain itu, IDF telah menangkap 60 orang di Tebing Barat, di mana 46 orang adalah ahli Hamas. Sejak permulaan perang pada 7 Oktober, kira-kira 1,000 individu yang dikehendaki telah ditangkap, kata IDF.

Perang Israel-Hamas, kini hari ke-20, telah menyebabkan korban yang memusnahkan di kedua-dua belah pihak. Dalam serangan awal ke atas Israel, pengganas dengan kumpulan Islamik Hamas menyusup ke negara Yahudi itu dan membunuh sekurang-kurangnya 1,400 lelaki, wanita dan kanak-kanak Israel dengan cara paling kejam, banyak yang disiksa dan diperkosa terlebih dahulu. Pegawai Israel mengatakan sebanyak 224 orang diambil sebagai tebusan kembali ke Gaza dan kini dipegang tebusan oleh Hamas. Tentera mengatakan 309 askar Israel terbunuh sejak permulaan perang.

Sekurang-kurangnya 10 warga Amerika dikhuatiri antara 224 orang dipegang tebusan oleh Hamas.

Kementerian Kesihatan di Gaza yang diperintah Hamas mendakwa Rabu bahawa lebih daripada 750 orang terbunuh dalam tempoh 24 jam lepas, lebih tinggi daripada 704 orang yang terbunuh pada hari sebelumnya, lapor Agensi Berita Antarabangsa. Jumlah kematian yang dilaporkan oleh Hamas tidak dapat disahkan secara bebas, dan kementerian itu tidak membezakan antara awam Palestin dan pejuang pengganas.

Tentera Israel telah menggesa awam Palestin untuk melarikan diri dari kawasan di Jalur Gaza di mana Hamas telah meletakkan infrastruktur untuk melepaskan roket ke arah Israel. Sasaran tentera ini terbenam dalam bangunan awam dan pegawai Amerika Syarikat mengatakan Hamas menggunakan rakyat Palestin sebagai perisai manusia.

Semasa serbuan malam, askar membunuh pejuang dan memusnahkan infrastruktur militan dan kedudukan pelancaran peluru berpandu anti-kereta kebal, tentera berkata. Ia berkata tiada askar Israel cedera. Tiada pengesahan segera tentang sebarang korban awam Palestin.

Laksamana Madya Daniel Hagari, jurucakap tentera, berkata serbuan itu “merupakan sebahagian daripada persediaan kami untuk peringkat seterusnya peperangan.”

Tentera juga melaporkan ia melaksanakan kira-kira 250 serangan udara di seluruh Gaza dalam tempoh 24 jam lepas, menyasarkan terowong, pelancar roket dan infrastruktur militan yang lain.

Agensi PBB untuk pelarian Palestin, UNRWA, telah memberi amaran bahawa kekurangan bahan bakar, makanan dan bantuan perubatan untuk awam Palestin yang terperangkap dalam pertukaran tembakan akan memperburuk krisis kemanusiaan di sana.

Jalur Gaza adalah rumah kepada 2.3 juta orang Palestin, dan kira-kira 1.4 juta daripada mereka telah dipindahkan dari rumah mereka oleh perang. Ramai yang menetap di pusat-pusat PBB yang padat kerana serangan udara Israel yang tidak berhenti.

Beberapa hari lalu, Israel membenarkan lebih daripada 60 lori memasuki Gaza dengan bantuan kemanusiaan dari Mesir, tetapi pegawai PBB dan pekerja bantuan mengatakan bekalan terhad tidak mencukupi. Israel telah enggan membenarkan bahan api untuk dibekalkan ke Gaza, yang diperlukan untuk menjana kuasa, kerana takut Hamas akan merampasnya dan melancarkan lebih banyak roket ke kawasan perumahan Israel.

Jumlah korban maut akan meningkat jika Israel memulakan operasi darat penuh skala di Gaza. Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu memberitahu negaranya Rabu malam semasa ucapan waktu perdana bahawa kabinetnya “memutuskan” masa untuk kemungkinan serbuan darat ke Jalur Gaza.

“Matlamat, masa apa yang Angkatan Pertahanan Israel akan lakukan adalah berdasarkan kabinet dan ketua staf dan kabinet memutuskan,” kata Netanyahu. “Dan apabila kita masuk ke Gaza apabila kita terus, kita akan mengambil harga tertinggi daripada pembunuh ini untuk apa yang mereka lakukan.”

Netanyahu berkata Israel mempunyai dua matlamat dalam perang – untuk “memusnahkan Hamas dan semua infrastruktur” dan untuk “melakukan segala yang mungkin untuk membawa tebusan kami pulang.”

Tentera Israel kekal bersedia untuk serbuan darat ke Gaza pada bila-bila masa, walaupun rancangan untuk operasi sedemikian telah ditangguhkan. Ketua Staf Tentera IDF Lt. Jen. Herzi Halevi memberitahu wartawan pada Selasa bahawa Israel “sedia untuk menyerbu,” tetapi menjelaskan penangguhan itu.

Laporan mengatakan pegawai Amerika Syarikat telah menekan orang Israel untuk menangguhkan serbuan sementara perbincangan untuk melepaskan tebusan berlaku di belakang tabir.

‘ Greg Norman dan Assocaited Press menyumbang kepada laporan ini.