(SeaPRwire) –   telah menawan kawalan bandar utara Kidal, menandakan kali pertama tentera menguasai kubu kuat pemberontak Tuareg hampir sepuluh tahun, stesen penyiaran negara ORTM melaporkan Selasa.

Mohamed Maouloud Ramadan, jurucakap pemberontak berpangkalan di negara jiran Mauritania, mengesahkan kehadiran tentera tentera Malian di Kidal.

“Ini merupakan mesej daripada presiden peralihan kepada rakyat Malian,” wartawan Ibrahim Traore berkata dalam pengenalan beritanya di butiran berita ORTM. “Hari ini, tentera bersenjata dan pasukan keselamatan kami telah menawan Kidal. Misi kami belum selesai.”

Askar daripada tentera Malian, ditemani oleh kontraktor tentera upahan Rusia Wagner, telah bertempur dengan pemberontak Tuareg beberapa hari dalam usaha menawan kawalan bandar berikutan keberangkatan pasukan pengaman PBB dua minggu lalu.

Pemberontak separatis Tuareg di utara lama menuntut negara merdeka yang dipanggil Azawad. Pada tahun 2012, mereka mengusir tentera Malian dari bandar itu, menetapkan peristiwa yang merosakkan negara itu.

Askar yang memberontak, tidak puas hati dengan cara pemberontakan Tuareg ditangani pada tahun 2012, kemudian menggulingkan pemimpin negara yang dipilih secara demokratik. Dalam kekacauan itu, ekstremis Islam segera menguasai kawalan bandar-bandar utara termasuk Kidal, menguatkuasakan tafsiran ketat undang-undang Islam yang dikenali sebagai Syariah.

Pada tahun 2013, memimpin campur tangan tentera untuk mengusir ekstremis dari kuasa, tetapi kemudian mereka berkumpul semula dan menghabiskan dasawarsa berikutnya melancarkan serangan ke atas tentera Malian dan pasukan pengaman PBB.

Kudeta tentera lain pada tahun 2020, dipimpin oleh Kol. Assimi Goita, mengakibatkan hubungan yang merosot dengan rakan antarabangsa Malian. Menteri luar negara Malian mengarahkan misi pengaman PBB dikenali sebagai MINUSMA untuk meninggalkan, dan pasukan meninggalkan Kidal pada awal November.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa (Hong Kong: HKChacha , BuzzHongKong ; Singapore: SingdaoPR , TodayinSG , AsiaFeatured ; Thailand: THNewson , ThailandLatest ; Indonesia: SEATribune , IndonesiaFolk ; Philippines: PHNewLook , EventPH , PHBizNews ; Malaysia: BeritaPagi , SEANewswire ; Vietnam: VNFeatured , SEANewsDesk ; Arab: DubaiLite , ArabicDir , HunaTimes ; Taiwan: TWZip , TaipeiCool ; Germany: NachMedia , dePresseNow )