German Parliament

(SeaPRwire) –   Parlimen Jerman meluluskan undang-undang pada Jumaat yang akan memudahkan orang untuk mengubah identiti jantina dan nama pertama mereka secara sah.

Undang-undang baru ini, yang akan berkuatkuasa pada 1 November, membolehkan orang transgender untuk menukar jantina sah mereka dengan mengisi borang pengakuan sendiri untuk memaklumkan pejabat pendaftaran. Di bawah undang-undang terdahulu, orang transgender perlu dinilai terlebih dahulu oleh dua orang pakar psikiatri dan mendapat kebenaran daripada mahkamah sebelum mereka boleh mengubah jantina sah mereka. Tetapi kini, di bawah, perubahan nama dan jantina akan diproses dalam tempoh tiga bulan selepas mengemukakan borang pengakuan sendiri. Individu juga akan dapat menukar identiti jantina sah mereka kepada bukan binari.

Untuk kanak-kanak di bawah umur 14 tahun, undang-undang ini akan memerlukan ibu bapa mengemukakan semua dokumentasi berkaitan, manakala kanak-kanak di atas umur 14 tahun akan dapat mengemukakan dokumentasi tersebut dengan kelulusan wakil undang-undang mereka. Sekiranya wakil undang-undang kanak-kanak tidak memberi kelulusan untuk perubahan tersebut, kanak-kanak masih boleh mengatasi keputusan mereka jika mendapat kelulusan daripada mahkamah keluarga. Sekali nama dan jantina seseorang berubah, ia tidak boleh diubah semula dalam tempoh setahun.

Undang-undang terdahulu yang berkuatkuasa sejak 1980-an telah dikritik oleh banyak aktivis transgender kerana dianggap kedua dan merendahkan martabat manusia. Ahli parlimen Jerman, Nyke Slawik, yang transgender, berkata bahawa di bawah undang-undang semasa, beliau perlu mendapat penilaian daripada doktor untuk menukar jantina sahnya.

“Kita akhirnya mahu memudahkannya,” kata Slawik di stesen TV ARD. “Banyak negara lain telah berbuat demikian, dan Jerman hanya mengikut teladan dengan mempermudahkan pendaftaran ini secara ketara.”

Pada 2023, undang-undang akan berkuatkuasa yang membolehkan individu di atas umur 16 tahun menukar jantina sah mereka tanpa terlibat mana-mana pakar perubatan. Begitu juga di UK, undang-undang akan berkuatkuasa yang membolehkan individu menukar jantina sah mereka melalui pengakuan sendiri asalkan mereka berusia di atas 16 tahun.

Rang undang-undang ini bagaimanapun ditentang oleh parti sayap kanan Jerman, dan rakyat Jerman kekal terbahagi berhubung isu ini. tinjauan pendapat Welt am Sonntag menunjukkan 46% responden menyokong rang undang-undang itu manakala 41% menentangnya.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.