Terdapat begitu banyak tempat yang indah di Sepanyol yang semuanya mempunyai daya tarikan tersendiri kepada para pelawat. Apabila merancang percutian ke negara ini, anda pasti mahu meneliti dengan mendalam tentang semua bandar yang berbeza yang boleh anda lawati, supaya anda dapat merancang percutian anda dengan sempurna.

Jika anda suka sejarah, anda mungkin mahu memberi tumpuan kepada percutian anda di Segovia. Jika anda suka tempat dengan kehidupan malam yang meriah, Ibiza mungkin lebih sesuai. Jika anda suka percutian yang tenang di tepi pantai, San Sebastián atau Granada akan menjadi pilihan yang ideal.

Tidak kira ke mana pun anda pergi, bersiap sedialah dengan beg anda, tingkatkan pengetahuan bahasa Sepanyol anda dan bersiap sedia untuk percutian yang tak terlupa.

Barcelona adalah bandar yang sangat popular untuk dilawati semasa percutian ke Sepanyol. Terdapat banyak perkara untuk dilakukan dan dilihat di Barcelona, seperti katedral indahnya seperti Sagrada Familia.

Semasa di Barcelona, berjalan-jalanlah di La Rambla, lawati Muzium Picasso dan jelajahi Gothic Quarter, di mana anda boleh jumpa Barcelona Cathedral.

Jika anda suka tempat dengan kehidupan malam yang meriah dan banyak parti, Ibiza adalah tempat untuk anda. Sebagai alternatif, Ibiza juga mempunyai tempat yang lebih tertumpu kepada suasana yang tenang, dengan kemudahan seperti retreat yoga dan spa.

Pulau Ibiza juga dikenali dengan pantai indahnya di mana anda boleh meluncur papan selancar dan melihat matahari terbenam yang menakjubkan, kemudian pergi ke parti pantai pada waktu malam.

Satu lagi tempat popular di pulau ini adalah Dalt Vila di mana anda boleh melihat Istana Ibiza. Untuk melihat sebanyak mungkin pulau ini, sewa Vespa untuk pengangkutan.

Valencia adalah rumah kepada banyak tarikan, seperti L’Oceanogràfic, yang terletak di Bandar Seni dan Sains, di mana anda boleh melihat kehidupan akuatik. Anda juga boleh melawat Gereja Indah St. Nicolas yang terletak di bandar ini dan berjalan-jalan di Pasar Pusat Valencia.

Menggunakan bas pelancongan naik turun di Seville adalah salah satu cara untuk menerokai bandar yang subur dengan pemandangan. Plaza de España adalah tempat wajib dikunjungi, serta Royal Alcázar, istana diraja yang indah dan bersejarah yang masih digunakan dan Katedral Seville. Semasa di Seville, pastikan juga untuk memasukkan pertunjukan flamenco dalam itinerari anda, untuk pengalaman budaya Sepanyol yang autentik.

Apabila merancang perjalanan ke Sepanyol, ramai yang menjadikan bandar ibu negara sebagai tarikan utama, di mana Muzium Kebangsaan Prado, Istana Diraja Madrid dan Muzium Thyssen-Bornemisza boleh didapati.

Semasa di Madrid, jangan lepaskan peluang untuk melawat Plaza Mayor, alun-alun bandar dan Gran Via, jalan terkenal di bandar ini di mana anda boleh membeli-belah untuk percutian.

Bandar bersejarah Segovia akan membuat anda kagum dengan seni bina yang indah, gereja yang memukau dan istana diraja yang dahulu.

Akueduk Segovia, Alcázar of Segovia, istana abad pertengahan yang menakjubkan, dan Katedral Segovia adalah semua tempat yang perlu ditambah ke senarai anda ketika merancang hari anda di Segovia.

San Sebastián dipenuhi dengan resort pantai mewah. Pantai La Concha dan pantai Ondarreta adalah dua pantai popular untuk dikunjungi semasa di sana.

Salah satu daya tarikan terbesar bandar selatan ini adalah Taman Negara Sierra Nevada. Tarikan popular lain termasuk Katedral Granada dan istana kuno Alhambra.