Oprah Winfrey

(SeaPRwire) –   Ubat-ubat penurunan berat badan seperti Ozempic, Wegovy, dan Zepbound sudah sangat popular: menjelang 2030, kira-kira dan , mengikut beberapa ramalan. Pada 18 Mac, mereka mendapat dorongan budaya utama daripada Oprah Winfrey, yang berkongsi pengalamannya sendiri dengan—dan sokongannya untuk—ubat-ubatan ini dalam satu rancangan khas ABC yang bertajuk “Shame, Blame and the Weight Loss Revolution.”

Semasa rancangan khas itu, Winfrey bercakap tentang bagaimana menggunakan salah satu ubat-ubatan penurunan berat badan ini (beliau tidak menyatakan yang mana) mengubah hidupnya dan membuka matanya kepada realiti bahawa kegemukan adalah penyakit, bukan pilihan. “Selama semua tahun ini, saya fikir semua orang yang tidak pernah perlu berpuasa adalah hanya menggunakan kuasa kehendak mereka, dan mereka sebenarnya lebih kuat daripada saya,” kata Winfrey.

Selepas mengambil ubat, bagaimanapun, beliau menyedari bahawa beliau memikirkan makanan secara berbeza daripada orang yang tidak pernah mengalami masalah mengekalkan berat badan. Otaknya bekerja menentangnya. “Anda tidak memikirkan tentang makanan! Anda tidak obses dengan makanan itu!” katanya. “Itulah perkara besar yang saya pelajari.”

Rancangan khas itu, yang akan tersedia di Hulu bermula 19 Mac, menumpukan kepada kelas ubat yang dikenali sebagai agonist GLP-1, yang meniru hormon yang menekan selera makan dan mengawal gula darah, membantu sesetengah pesakit . Ubat-ubatan ini termasuk Ozempic dan Mounjaro (yang diluluskan untuk merawat diabetes jenis 2, tetapi juga digunakan secara tidak sah untuk penurunan berat badan) dan Wegovy dan (yang diluluskan sebagai ubat anti-kegemukan).

Kira-kira tiga suku rakyat Amerika mengatakan mereka familiar dengan ubat-ubatan ini, , dan bilangan itu mungkin akan meningkat lagi selepas rancangan khas Winfrey. Pada masa tertentu, itu terasa seolah-olah tujuan keseluruhan program itu. Winfrey menemubual orang yang kehilangan berat badan besar dengan ubat GLP-1, bersama-sama dengan eksekutif dan perunding perubatan berbayar daripada syarikat farmaseutikal yang menghasilkan mereka. (Ozempic dan Wegovy dihasilkan oleh Novo Nordisk, manakala Mounjaro dan Zepbound dihasilkan oleh Eli Lilly.)

Membuat rancangan khas tentang ubat-ubatan ini begitu penting kepada Winfrey sehingga pada bulan Februari, beliau dan menyumbangkan saham syarikatnya kepada Muzium Sejarah dan Kebudayaan Afrika Amerika, sebahagian daripada “menghapuskan sebarang konflik kepentingan yang dirasakan” kerana dan bahkan memulakan program untuk mengeluarkan preskripsi mereka. Ketua Pegawai Eksekutif syarikat itu, Sima Sistani, ditemubual tentang perubahan itu dalam rancangan khas Winfrey. “Kami adalah program perubahan tingkah laku yang paling diuji secara klinikal, berasaskan bukti, dan disokong sains, tetapi kami kekurangan prong ketiga, yang adalah biologi,” kata Sistani.

Walaupun ubat-ubatan seperti Wegovy dan Zepbound sedang meningkat populariti, bagaimanapun, skeptisisme masih wujud tentang penggunaan meluasnya, terutamanya di kalangan orang yang hanya mahu menurunkan beberapa paun. Dalam kaji selidik Pew bulan Februari, 62% responden berkata ubat-ubatan ini tidak baik untuk mereka yang tidak mempunyai masalah kesihatan berkaitan berat—pandangan yang dikongsi oleh sesetengah doktor,

Bahkan untuk orang yang mempunyai keadaan kesihatan berkaitan berat, ubat GLP-1 boleh datang dengan kesan sampingan, termasuk gangguan pencernaan, sakit kepala, pancreatitis, dan . Sesetengah penyelidik juga telah menimbulkan kebimbangan bahawa mereka mungkin

Dalam rancangan khas Winfrey, Dr. Amanda Velazquez, pakar penurunan berat badan di Pusat Perubatan Cedars-Sinai dan perunding berbayar untuk syarikat farmaseutikal yang menghasilkan ubat penurunan berat badan, memanggil kesan sampingan “dipertinggi”, dengan menyatakan bahawa mereka “ringan hingga sederhana dalam kajian penyelidikan.”
Tetapi penyelidikan lain menunjukkan bahawa kesan sampingan GLP-1 cukup teruk sehingga , yang biasanya mengakibatkan peningkatan kembali banyak berat yang hilang. Dalam rancangan khas itu, Velazquez mengakui bahawa orang mungkin perlu mengambil ubat-ubatan ini sepanjang hayat untuk mengekalkan penurunan berat badan mereka.

Apabila menutup rancangan khasnya, Winfrey berkata ubat-ubatan penurunan berat badan tidak sesuai untuk semua orang, dan bahawa sesetengah orang mungkin memilih untuk tidak menurunkan berat badan atau melakukannya dengan diet dan senaman. Tetapi “bagi orang yang berfikir bahawa ini mungkin menjadi kelegaan dan sokongan dan kebebasan… yang anda telah cari sepanjang hayat anda,” katanya, “berkatilah anda.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.