O.J. Simpson Murder Trial

(SeaPRwire) –   Bagi mereka yang dilahirkan selepas zaman baby boom, 17 Jun 1994 bukanlah sesuatu yang kurang daripada momen JFK kami.

Di mana anda semasa kejaran ? Malam itu apabila pihak penguatkuasa undang-undang mengejar Simpson—seorang bekas pemain NFL terkenal, pengulas sukan, dan kadang-kadang pelakon yang menghiburkan di dalam filem Naked Gun yang melihatnya berlakon secara komedi, yang kini secara tidak dapat dipercayai menjadi buruan keadilan, disyaki membunuh bekas isterinya Nicole Brown dan kawannya, Ron Goldman—dalam sebuah Bronco putih, di sepanjang lebuh raya California Selatan, secara langsung di televisyen?

Ini salah satu daripada sejuta kisah: Saya berkumpul di pusat paroki gereja Katolik tempatan saya di Bronx, N.Y., bersama-sama kumpulan kawan-kawan remaja, untuk menonton perlawanan akhir NBA antara pasukan kesayangan tempatan kami, New York Knicks, dengan Houston Rockets. Tetapi daripada berkongsi kegembiraan bersama yang hanya sukan boleh berikan—Knicks menang, tetapi perlawanan itu menjadi sesuatu yang sangat tidak penting—kami semua mengalami, bersama-sama, semacam mimpi ngeri yang tidak senonoh. Adakah O.J. Simpson akan membunuh dirinya sendiri secara langsung, di hadapan penonton yang menyaksikan?

Dan mengapa kami semua tidak dapat menyingkir daripada peristiwa itu?

Lebih awal pada hari itu, kawan Simpson Robert Kardashian—ya, daripada keluarga Kardashian itu—membaca apa yang kedengaran seperti nota kematian Simpson secara langsung di televisyen. Dalam nota itu, Simpson menafikan keterlibatannya dengan kematian Nicole dan meminta maaf kepada keluarga Goldman. “Jangan berasa kasihan kepadaku,” Kardashian membaca. “Saya sudah punya kehidupan yang hebat, kawan-kawan yang hebat. Sila fikirkan tentang O.J. sebenar dan bukan orang yang tersesat ini. Terima kasih kerana membuat kehidupan saya istimewa.” Semasa kejaran pada petang itu, Simpson memegang pistol di kepalanya.

Sebuah Ford Bronco putih, dikendalikan oleh Al Cowlings membawa O.J. Simpson, dikejar oleh kereta polis Los Angeles ketika mengembara di lebuh raya di Los Angeles pada 17 Jun 1994.

menurut keluarganya, pada usia 76 tahun, selepas berjuang dengan kanser, berjaya kembali ke rumahnya di Brentwood pada petang itu. Tetapi kenangan Jun 17, dan peristiwa yang akan berlaku dalam beberapa tahun akan datang, meramalkan tiga dekad kehidupan Amerika selepas itu sambil mengubah psikologi negara selamanya.

Untuk satu, . Pada awal dekad itu, rancangan MTV ‘The Real Word’, yang mendokumentasikan kehidupan bersama orang muda di bandar raya besar, memperkenalkan format ini. Tetapi kejaran O.J. mempercepatkannya. Semua orang menonton kejaran itu. Kesakitan manusia menarik mata, dalam skala besar. Dipetik.

O.J. mempercepatkan obsesi kita terhadap budaya selebriti. Minat yang amat besar terhadap perbicaraan jenayah Simpson, di mana watak utamanya menjadi nama rumah tangga—, Johnnie Cochran, Kato Kaelin, Mark Fuhrman—menawarkan peluang pasaran untuk saluran berita 24-7 untuk menyertai pergaduhan itu. MSNBC dan Fox News kedua-duanya dilancarkan pada 1996. Adakah mereka akan berjaya tanpa Simpson dan “perbicaraan abad” itu? Mungkin. Tetapi O.J. meningkatkan keperluan.

Dan bunyi. Dengan kegaduhan tentang O.J. pada volum tinggi pada pertengahan 1990-an, kedua-duanya di televisyen dan melalui teknologi baru bernama World Wide Web, perpecahan muncul. Keputusannya tidak bersalah—diumumkan pada 3 Oktober 1995, tarikh penting lain dalam sejarah 1990-an—disambut oleh ramai orang Amerika Afrika, dan ditolak oleh orang kulit putih. Bukti DNA yang kuat—lagi satu inovasi yang diperkenalkan kepada sebahagian besar negara berkat O.J.—menempatkan Simpson di tapak jenayah yang mengerikan itu. Tetapi pembelaan Simpson, diketuai oleh Cochran yang berkarisma, mendakwa bahawa O.J. mungkin difitnah oleh Jabatan Polis Los Angeles, yang mempunyai sejarah perlakuan tidak senonoh terhadap orang Amerika Afrika: sebagai contoh, kumpulan pegawai polis kulit putih ditangkap memukul seorang lelaki kulit hitam, dalam rakaman video yang diedarkan secara meluas pada 1991. Strategi itu menyuntik keraguan yang cukup dalam fikiran juri majoriti Afrika Amerika untuk menyimpangkan keputusan ke arah Simpson.

Polis LAPD yang membebaskan Rodney King didapati tidak bersalah pada 1992, menyebabkan rusuhan Los Angeles yang membawa maut pada musim bunga itu. Ramai orang Afrika Amerika mungkin tidak sepenuhnya yakin tentang ketidakbersalahan Simpson. Tetapi mereka menyokong keputusan itu tanpa mengira. Menurut, kira-kira 80% orang Afrika Amerika bersetuju dengan keputusan perbicaraan itu, manakala lebih daripada separuh orang kulit putih tidak bersetuju dengannya. Satu di mana gambar Simpson yang ditampilkan dengan cara yang jelas diperhitamkan, menyumbang kepada persepsi bahawa pihak polis, media, dan Amerika secara umumnya cuba menindas seorang Amerika Afrika terkenal yang dituduh membunuh dua orang kulit putih. Jika juri itu memberikan panggilan balik untuk dosa masa lalu, biarlah demikian. Cukup sudah.

Kita dengar, sehingga mual, bahawa kita hidup pada zaman yang lebih berpecah berbanding dahulu. Amerika Syarikat kini lebih berpecah berbanding sebelumnya. Semasa trauma zaman pemerintahan Trump, dan , , dan tindak balas seterusnya terhadap idea rasisme sistemik yang muncul selepas kematian George Floyd pada 2020, O.J. Simpson tidak secara sedar berada di kepala kami. Tetapi 30 tahun lalu, satu generasi Amerika belajar bagaimana berpegang teguh, berkubu, dan memihak puak mereka. Adakah kesan latihan traumatik itu masih dirasai hari ini? Tidak dapat dinafikan, ya.

Bahkan sebelum kes pembunuhannya yang meletup pada 1994, Simpson adalah tokoh penting. Simpson, seorang pemain belakang yang hebat yang, pada 1973 ketika bermain untuk Buffalo Bills, menjadi pemain pertama mencatat lebih 2,000 paun dalam satu musim, sengaja mengelakkan diri daripada terlibat dalam perbahasan politik dan sosial zamannya. Sebaliknya, beliau menjadi perintis pemasaran sukan, mempromosikan dan dan, tentu saja, kepada orang ramai yang menerimanya. Kepada Amerika Syarikat kulit putih, Simpson adalah atlet Afrika Amerika pasca-hak awam yang layak diterima. Dia tersenyum, dia selamat, dia benar-benar All-American. Dia adalah rancangan untuk Michael Jordan dan gerakan “Orang Republikan juga membeli kasut” yang diterimanya, dan banyak lagi yang mengambil alih melalui 1980-an, 1990-an, dan awal abad ke-21. “Saya bukan hitam, saya O.J.,” Simpson dikatakan memberitahu kawan-kawan.

Yang membuatnya jauh lebih menyakitkan, bagi banyak orang, apabila dia bersandar kepada identiti perkauman apabila dia memerlukannya paling. Semasa lawatan ke rumahnya untuk juri, peguam pembelaannya dengan kawan-kawan kulit putih untuk seni bertema hitam dan gambar Simpson bersama tokoh-tokoh Afrika Amerika.

Menjelang masa atlet memberontak terhadap etos Simpson dan memeluk aktivisme, O.J. sudah lama menjadi orang yang dikucilkan. Pada 1997, juri perbicaraan sivil mendapati beliau bersalah atas kematian Brown dan Goldman dan memerintahkan beliau membayar $33.5 juta kepada ahli keluarga mangsa. Pada 2008, beliau didapati bersalah merampas barang kenangan dengan senjata api di Las Vegas dan dihukum penjara 33 tahun, dengan kemungkinan untuk pembebasan bersyarat. Beliau menghabiskan sembilan tahun dalam penjara sebelum . Beliau diberikan pembebasan bersyarat awal pada 2021. Semasa tahun-tahun terakhir hidupnya beliau membina sejenis profil awam melalui, memberikan pandangan, melalui video panggilan telefon, kebanyakannya mengenai perkara-perkara bola sepak.

O.J. Simpson kemungkinan besar seorang pembunuh. Ini tidak dapat dinafikan, dan tidak dapat dilupakan. Dia seorang monstor, tokoh tragis, seorang penipu. Dia juga tokoh penting dalam kehidupan Amerika. O.J. mengubah segala-galanya. Dan kini dia telah tiada.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.