(SeaPRwire) –   Pakaian terbaik pada hari itu dipakai oleh seorang lelaki memakai pakaian astronot berwarna jingga Cleveland Browns, dengan tulisan “Brownstronaut” di belakang.

Haiwan terbaik pada hari itu adalah seekor elang botak yang sempurna di , bertenggek tinggi di dalam pengungkurannya, menikmati cahaya matahari dan kehangatan pagi, tidak mempedulikan fakta bahawa sumber cahaya itu akan, sebelum petang tiba, tertutup.

Kata-kata terbaik pada hari itu datang dari Paloma berusia 21 tahun saya, ketika kami berkumpul bersama ribuan orang lain di padang Great Lakes Science Center, apabila dia berpaling kepada saya dan berkata, secara ringkas, “Terima kasih.” (Dia juga berkata, “Ini sangat layak untuk melepas kelas,” walaupun yang satu ini menggerakkan saya kurang.)

Paloma dan saya hanyalah dua daripada beratus-ratus orang yang berbondong-bondong ke negara bagian timur laut Ohio untuk Piala NCAA bola keranjang, untuk pasukan besbol Cleveland Guardians Major League Baseball, dan—jauh lebih luar biasa—gerhana matahari keseluruhan, yang bermula pada pukul 1:59 petang Waktu Timur dan mencapai keseluruhan pada pukul 3:13 petang Waktu Timur.

“Lihat dia pergi,” seru seorang wanita dalam kerumunan ketika bulan semakin mengambil gigitan yang lebih besar dari matahari.

“Saya benar-benar mempunyai air mata,” kata seseorang lagi.

Seorang DJ di luar Nuevo Modern Mexican & Tequila Bar sedang memainkan muzik hip hop yang menghentak sehingga saat keseluruhan, apabila dia beralih ke lagu pop yang lembut Beatles “Here Comes the Sun”. Stadium Cleveland Browns, bersebelahan dengan padang Sains Great, dilanda kegelapan. Titan, seekor anjing poodle mini berusia empat tahun, menyalak dalam kesenyapan dan kesuraman.

“Dia melakukan ini apabila dia mahu orang dalam kerumunan memperhatikannya,” kata Ashwani Sharma, 31, seorang jurutera perisian untuk Chipotle, sambil menarik Titan rapat.

Sharma dan rakannya, Simran Pripsingh, 31, seorang jurutera perisian untuk JPMorgan Chase & Co., bekerja secara jarak jauh di sebuah kedai kopi di Columbus, Ohio pagi ini, yang berada di luar laluan keseluruhan, dan atas dorongan, memandu 142 batu ke timur laut untuk menyaksikan persembahan penuh.

“Kami hanya memutuskan ia bernilai untuk memandu selama 90 minit untuk melihat semuanya,” kata Pripsingh.

Ia bernilai itu dan jauh lebih. Untuk menyaksikan gerhana adalah untuk memahami mengapa kaum kuno ketakutan dan gembira dan terpesona dan tercengang apabila tarian kosmik hebat itu berlangsung, dan salah satu kepastian kehidupan—bahawa matahari akan terbit pada pagi hari dan terbenam pada petang hari dan selain itu akan kekal di langit sepanjang prosesi panjang itu—tercabut. Ia hitam pekat bulan yang memberi gerhana kuasanya untuk menakutkan dan untuk mendapat tepukan dan jeritan bahkan dalam kerumunan abad ke-21, apabila cahaya matahari pertama muncul semula.

“Ia mengingatkan bahawa terdapat begitu banyak lagi kehidupan yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar,” kata Lolita Strong, 57, pemandu Uber yang merancang untuk menepi di mana sahaja dia berada apabila keseluruhan tiba. “Apabila peristiwa seperti ini berlaku, anda mendapat peluang untuk memikirkan matahari dan bulan dan bagaimana manusia tidak dapat menciptanya.”

Perasaan itu disembah oleh seorang pengkhotbah jalanan yang berteriak ke dalam mikrofon selepas gerhana bahawa ia merupakan spektakel yang diimaginasikan oleh Tuhan, dicipta untuk kita oleh Tuhan. Dan walaupun astronomi dan iman tidak sering berpelukan, mereka memang, pada kejadian gerhana matahari keseluruhan, sekurang-kurangnya bersalaman. Bulan adalah 400 kali lebih kecil daripada matahari, tetapi juga 400 kali lebih dekat dengan kita, yang bermakna kedua-dua objek kelihatan sama saiz di langit. Ia kecenderungan manis itulah yang menjadikan gerhana fenomena cemerlang yang ia.

Seseorang boleh percaya apa sahaja—astronomi, agama, kebetulan jam kerja kosmik. Gerhana matahari mengheret semuanya ke hadapan.

Paloma saya akan menjadi wanita pertengahan usia apabila gerhana seterusnya menyentuh AS benua, pada 2044. Saya ingin berfikir saya akan menjadi seorang datuk. Bulan dan matahari akan sangat sama seperti mereka sekarang dan sangat sama seperti mereka selama lebih empat bilion tahun—masih ada, masih bersinar, masih melakukan tarian mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.