(SeaPRwire) –   Bulan lalu, selepas lebih tiga dekad sebagai tokoh utama lobi senjata moden, Ketua Pegawai Eksekutif dan Naib Presiden Eksekutif berpengalaman Persatuan Senjata Kebangsaan (NRA) Amerika Syarikat Wayne LaPierre . Kemalangannya datang di tengah-tengah saman sivil rasuah yang dibawa oleh Negeri New York, yang mendakwa bahawa NRA dan pegawainya telah melanggar status bukan keuntungan mereka dan pelbagai undang-undang negeri dan persekutuan, serta salah urus kewangan kumpulan secara kasar.

LaPierre berdiri di tengah-tengah naratif popular tentang kemunculan baru-baru ini sayap kanan radikal. Beliau telah lama menjadi tumpuan organisasi mengenai taktik dan penekanan yang berubah apabila ia berkembang menjadi kuasa politik yang kuat dan lawan tanpa kompromi terhadap semua kawalan senjata. Cerita popular mengatakan bahawa NRA adalah kumpulan sederhana yang memberi tumpuan kepada sukan dan menembak sasaran. Pemberontakan di persidangan tahunan kumpulan itu memperkenalkan pemikiran keras ke dalam kuasa dan memacu penyusunan semula politik senjata di AS, termasuk kenaikan tafsiran baru bahawa Pindaan Kedua melindungi hak individu untuk membawa senjata. LaPierre menyertai organisasi itu tidak lama selepas rampasan kuasa dan menjadi Naib Presiden Eksekutif pada tahun 1991.

Namun, walaupun LaPierre merupakan lambang NRA selepas tahun 1977, terdapat lebih banyak kesinambungan dalam sejarah kumpulan itu daripada yang diketahui secara meluas. Bermula dari penubuhannya pada tahun 1871, sebenarnya NRA mempunyai satu keutamaan konsisten: melindungi ketenteraman sosial dan kawalan. LaPierre mengemukakan falsafah ini selepas penembakan Sekolah Sandy Hook pada tahun 2012 apabila beliau mengisytiharkan bahawa “satu-satunya perkara yang menghentikan orang jahat dengan senjata adalah orang baik dengan senjata”. Idea itu ialah bahawa kawalan kekuatan bersenjata harus didelegasikan dan terhad kepada populasi tertentu – terutamanya lelaki kulit putih elit. Ini sentiasa menjadi daya pendorong NRA, dan satu-satunya perkara yang berubah selepas tahun 1977 adalah penganjuran ketenteraan premis ini.

Akarnya sebenarnya berpunca dari transformasi abad ke-19 lintas Atlantik dari penjajahan, supremasi kulit putih dan kapitalisme. Kumpulan ini adalah organisasi peniru, terus terinspirasi oleh kumpulan British, Persatuan Senjata Kebangsaan Britain (NRA-GB). Pada tahun 1859, Francis Charteris, Lord Elcho, mengasaskan saudara British ini untuk menyelaraskan pasukan sukarela empayar yang sedang berkembang, pergerakan sosial popular yang disahkan oleh Pejabat Perang semasa penyusunan semula tentera berikutan Pemberontakan India 1857.

Mahkota British bersemangat tentang potensi NRA-GB untuk berkhidmat sebagai cara kos rendah menggalakkan penggunaan senjata api di kalangan lelaki kulit putih di seluruh Empayar British. Kelab senjata boleh berfungsi sebagai paramiliter, yang akan membolehkan Tentera Tetap dipindahkan ke India, yang baru sahaja mengalami pemberontakan terbesar terhadap pemerintahan British pada abad ke-19. Kedua-dua Mahkota dan NRA-GB tertarik khususnya untuk mempersenjatai jajahan penghijrahan kulit putih, menggalakkan persatuan pemburu Kanada, Afrika Selatan dan Australia pada tahun 1860-an. Pada tahun 1860, Ratu Victoria menembak tembakan pertama pada perjumpaan tahunan pertama di Wimbledon Common, menyumbangkan banyak hadiah pertama, dan menghantar utusan untuk menggalakkan menembak pemburu di seluruh Empayar

Kumpulan menembak British tentu tidak pernah bertujuan untuk melindungi hak atau menggalakkan akses sejagat kepada senjata api, terutamanya untuk bukan kulit putih. Sebenarnya, kerajaan British secara khusus menafikan sesetengah kumpulan hak untuk membawa senjata. Pada tahun 1867, Majlis Privi melarang persatuan pemburu kulit putih Bermuda, Persatuan Pemburu St George, kerana kebimbangan bahawa apabila orang Bermuda kulit hitam “mendapati diri mereka dikecualikan dari Kor,” mereka akan mencari untuk membentuk persatuan mereka sendiri yang tidak akan menjadi “langkah yang bijak untuk menggalakkan.”

Dalam surat sulit, Gabenor Bermuda dan Setiausaha Negara bagi Jajahan meminta nasihat daripada pentadbir jajahan lain mengenai penyelesaian yang mungkin untuk mencegah pembentukan militia kulit hitam bersenjata. Satu nasihat menyarankan bahawa di Hindia Barat, persatuan pemburu telah digunakan untuk menyatukan orang kulit putih dengan ahli kulit campuran untuk menindas pemberontakan orang kulit hitam. Penasihat yang sama juga menyarankan “menjadikan perbelanjaan oleh Sukarelawan sedemikian sehingga menghalang orang kulit hitam secara umum” daripada membentuk persatuan pemburu. Walaupun dengan saranan ini, kerajaan akhirnya menolak permintaan kumpulan kulit putih untuk peluru dan sokongan kerajaan kerana ancaman kumpulan bersenjata kulit hitam sederhana terlalu besar.

Tujuh tahun selepas penubuhan British NRA, veteran Perang Saudara Amerika William C. Church dan George Wingate melancarkan versi mereka di New York. Seperti rakan sejawatannya di Britain, Church dan Wingate tidak prihatin tentang hak individu untuk membawa senjata. Dan seperti rakan sejawatannya di Britain, mereka mahu melatih dan mempersenjatai pasukan untuk pertahanan terhadap ancaman tertentu. Pada tahun 1860-an, itu bermakna militia Kanada dan Empayar Orang Asli di seluruh Amerika Utara. Dalam ucapan mereka pada perjumpaan tahunan NRA pertama, Church dan Wingate membuat perbezaan jelas antara “40,000 pemburu mahir” di Kanada dan “rekrut mentah” di AS yang dihantar untuk berjuang terhadap “pemburu India dataran luas”.

Tetapi NRA tidak hanya bimbang tentang ancaman luar. Semasa satu daripada persaingan tramp mereka semasa dasawarsa kemelesetan tahun 1870-an, kumpulan itu membina bentuk sasaran baru yang dipanggil “sasaran tramp”; istilah “tramp” yang memendekkan telah kerap digunakan untuk pekerja berpindah dan berarak. Pada pertandingan tahunan tahun itu sasaran adalah “bentuk seorang tramp” dan pemenang hadiah akan menjadi kumpulan yang dapat mengarahkan “sebanyak mungkin tembakan sebagai file tembakan dalam masa satu minit.”

Ia juga berkaitan dengan pergerakan putih anti-statis insurgens, melalui Kelab Senjata Bandar Crescent Louisiana, dijalankan oleh William J. Behan, bekas Konfederat. Behan juga pernah menjalankan satu lagi iterasi kelab, Liga Putih Bandar Crescent, sayap bersenjata Parti Demokrat, yang secara terbuka menyeru untuk “kerajaan lelaki putih” sebelum menggulingkan pemerintahan antara kaum Republikan di New Orleans pada tahun 1874. Kelab Senjata Bandar Crescent adalah ahli berbayar NRA kebangsaan dan menganjurkan acara NRA antara wilayah di Selatan.

Kelenturan dan sambungan antara kumpulan haram keganasan seperti Liga Putih dan Ku Klux Klan, dan persatuan seperti kelab senjata dan militia, sering difahami di Selatan. Seperti yang dikutip Weekly Louisianian pada tahun 1879, kawalan putih Selatan dikekalkan oleh “Ku Klux Klan, kelab senjatanya, dan pembunuhan sistematik Republikan.”

Sejarah ini jelas bahawa, seperti rakan sejawatannya di Britain, pengasas Amerika NRA bertujuan mempersenjatai dan melatih lelaki supaya mereka boleh melawan mereka yang mencabar ketenteraman sosial, yang sering radikal, kelas pekerja dan bukan kulit putih. Jadi walaupun kumpulan itu memberi tumpuan kepada pertandingan menembak dan latihan, seperti yang diceritakan dalam kisah masa lalunya, bukan bermakna ia adalah kumpulan sukan yang tidak berbahaya yang memberi tumpuan kepada persaingan untuk persaingan semata-mata.

Penekanan kumpulan pada menghalang “orang jahat” dan mempersenjatai “orang baik” berterusan sehingga abad ke-20. Pada satu ketika itu bermakna menyokong sesetengah kawalan senjata, terutamanya . Siapa yang NRA konsepkan sebagai “orang jahat” jelas kelihatan apabila ia menyokong Akta Mulford 1967 untuk membatalkan undang-undang California yang membenarkan individu membawa senjata terbuka, langkah yang dilihat oleh banyak orang sebagai usaha untuk.

Dan apabila LaPierre menyertai NRA, tidak lama selepas rampasan kuasa pada tahun 1977, beliau menggandakan banyak dasar jangka panjang ini, yang menunjukkan komitmen jangka panjang untuk mengekalkan ketenteraman sosial kulit putih terlebih dahulu dan terutama. Sepanjang tahun 1990-an, apabila militan kulit putih bertembung dengan ejen persekutuan di tempat-tempat seperti Ruby Ridge dan Waco dan melakukan serangan pengganas di Oklahoma City, LaPierre mengapi-apikan ejen persekutuan sebagai “orang jahat”. Walaupun LaPierre dan NRA menyatakan kebimbangan untuk “mangsa” kulit putih bersenjata anti-kerajaan ini, ia menyokong dasar seperti peningkatan hukuman senjata yang telah . Ini membuat jelas bagaimana ia mengkonsepsikan orang baik dan orang jahat. Kumpulan itu menggalakkan ketakutan terhadap kedua-dua penjenayah dan kerajaan yang berlebihan sebagai “orang jahat” untuk mempromosikan persenjataan “orang baik”.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Apabila seseorang memahami sejarah ini lebih lama, jelas bahawa tidak pernah ada zaman moderat dalam masa lalu NRA. Rampasan kuasa Cincinnat