Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu menolak tegas permintaan gencatan senjata dalam kenyataannya kepada media pada hari Isnin.

Netanyahu membandingkan pembunuhan beramai-ramai pada 7 Oktober oleh Hamas dengan serangan Pearl Harbor dan serangan 11 September terhadap AS, mengatakan Israel sama berhak membalas serangan terhadap pengganas Hamas di Gaza. Beliau kemudian berkata Israel akan terus berperang melawan Hamas “sehingga kemenangan.”

“Panggilan untuk gencatan senjata adalah panggilan untuk Israel menyerah kepada Hamas, menyerah kepada keganasan, menyerah kepada kekejaman. Itu tidak akan berlaku,” kata Netanyahu.

“Para hadirin, Alkitab mengatakan bahawa ada masa untuk damai dan masa untuk perang. Ini adalah masa untuk perang. Perang untuk masa depan bersama kita,” beliau teruskan. “Hari ini kita menetapkan garis antara pasukan peradaban dan pasukan kekejaman. Ia adalah masa untuk semua orang memutuskan di mana mereka berdiri. Israel akan berdiri melawan pasukan kekejaman sehingga kemenangan. Saya harap dan doakan negara-negara beradab di seluruh dunia akan menyokong perjuangan ini.”

LAPORAN LANGSUNG: ISRAEL BERPERANG DENGAN HAMAS

Pasukan Israel memasuki fasa kedua konfliknya dengan Hamas minggu ini, dengan besar-besaran memperluas operasi darat di Jalur Gaza. Pegawai tentera telah memperingatkan bahawa perang ini akan lama dan sukar.

Netanyahu juga berkata pada Isnin bahawa “kekejaman yang dilakukan Hamas pada 7 Oktober mengingatkan kita bahawa kita tidak akan merealisasikan janji masa depan yang lebih baik kecuali kita, dunia beradab, bersedia melawan orang barbar.”

“Kerana orang barbar bersedia melawan kita. Dan matlamat mereka jelas – memecahkan masa depan yang memberi janji itu, memusnahkan semua yang kita kasihi dan membawa dunia ketakutan dan kegelapan,” beliau teruskan.

AHLI PARLIMEN JAYAPAL AMARAN PRESIDEN BIDEN, KATANYA BELIAU PERLU ‘HATI-HATI’ MENGENAI SOKONGAN UNTUK ISRAEL

Setakat Isnin, sebanyak 9,400 orang telah terbunuh dalam peperangan di kedua-dua belah pihak, termasuk sekurang-kurangnya 1,400 orang awam dan tentera Israel dan 33 orang Amerika.

Kementerian kesihatan Hamas yang mentadbir Gaza mendakwa lebih 8,000 orang Palestin terbunuh di Gaza dan 110 di Tebing Barat.

Dan sekurang-kurangnya 10 orang Amerika dipercayai antara 239 orang yang ditahan oleh Hamas.

Jurucakap Pertahanan Israel mengumumkan pada Isnin bahawa lebih banyak pasukan tentera menukar ke Jalur Gaza dan “secara langsung melibatkan pengganas” sementara pasukan kekal dalam “keadaan siaga tinggi” sepanjang sempadan Israel dengan Lubnan.

Dalam taklimat, jurucakap itu berkata dalam tempoh 24 jam lepas, “kami telah meluaskan aktiviti darat, dengan pasukan tambahan memasuki Jalur Gaza termasuk Infantri, Kor Armor, Jurutera Pertempuran dan Kor Artileri.”

’ Chris Pandolfo menyumbang kepada laporan ini.