Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu pada Sabtu mengumumkan bahawa pasukannya telah memasuki “peringkat kedua” peperangan dengan kumpulan pengganas Hamas, memanggil perjuangan itu “Perang Kemerdekaan Kedua”.

“Perang di dalam Jalur Gaza akan lama dan sukar, dan kami bersedia untuk itu,” kata Netanyahu semasa sidang akhbar petang, masa tempatan. “Ini adalah Perang Kemerdekaan Kedua kami.”

“Kami akan berjuang untuk pertahanan tanah air,” beliau teruskan. “Kami akan berjuang dan tidak mundur. Kami akan berjuang di darat, laut dan udara. Kami akan memusnahkan musuh di atas tanah, dan bawah tanah. Kami akan berjuang dan menang.”

“Perang di dalam Jalur Gaza akan lama dan sukar, dan kami bersedia untuk itu,” beliau tambah, mengatakan bahawa perang kini “misi hidup saya.”

Netanyahu bercakap pada akhir minggu sukar untuk Israel, dengan lebih banyak perbincangan dan kemarahan di kedua-dua belah konflik kerana beberapa pemimpin dunia memanggil untuk perhentian kemanusiaan atau gencatan senjata.

Ketegangan kekal tinggi kerana Israel terus menyerbu ke dalam Gaza menjelang penyerbuan darat yang sangat dinanti-nantikan: Sekutu dilaporkan telah mendesak Israel untuk menahan diri sementara perbincangan mengenai 220 tebusan menyeret, yang mengganggu kepimpinan Israel yang menuduh Hamas menggunakan rundingan untuk menangguhkan dan mengumpulkan semula.

Sebaliknya daripada penyerbuan darat skala besar, Netanyahu mengumumkan Sabtu “peringkat kedua peperangan, yang matlamatnya jelas: Pemusnahan keupayaan tentera dan kerajaan Hamas, dan pulangnya tebusan ke rumah.”

“Kami memutuskan untuk meluaskan operasi darat sebulat suara – kedua-dua dalam Kabinet Perang dan kabinet politik-keselamatan,” kata Netanyahu. “Kami berbuat demikian dengan bijak dan bermaklumat, atas komitmen untuk memastikan nasib negara dan memastikan keselamatan askar kami.”

“Kami berbuat demikian dengan bijak dan bermaklumat, atas komitmen untuk memastikan nasib negara dan memastikan keselamatan askar kami,” beliau teruskan. “Pemerintah dan pejuang yang kini berjuang di wilayah musuh tahu bahawa rakyat, dan kepimpinan rakyat, berdiri di belakang mereka.”