Perdana Menteri Benjamin Netanyahu pada Ahad mengaku bahawa pasukan tentera Israel mesti “musnahkan Hamas” untuk menjamin masa depan Palestin serta negara Yahudi.

“Jika anda mahu keamanan, musnahkan Hamas. Jika anda mahu keselamatan, musnahkan Hamas. Jika anda mahu masa depan Israel, Palestin, Timur Tengah, musnahkan Hamas,” kata Netanyahu kepada tuan rumah “Meet the Press” Kristen Welker semasa perjumpaan NBC Ahad itu. “Kami benar-benar berazam untuk mencapainya. Dan apa yang boleh saya beritahu anda, [Kristen], ialah berdasarkan prestasi luar biasa tentera Israel dalam beberapa hari yang lalu, beberapa minggu yang lalu, kami akan mencapainya. Kami akan melakukannya dengan sedikit mangsa awam sebanyak mungkin dan dengan mangsa maksimum terhadap pengganas Hamas, yang kami capai hari demi hari, jam demi jam, akan melengkapkan tugas itu.”

Berikrar bahawa matlamatnya ialah untuk meminimumkan mangsa awam, Netanyahu berkata beliau tidak menetapkan tarikh akhir untuk menewaskan Hamas, tetapi beliau meramalkan tugas itu tidak akan mengambil banyak tahun dan akan mengambil masa yang lebih singkat daripada masa yang diambil oleh Amerika Syarikat dan gabungan antarabangsa untuk menewaskan ISIS atau menewaskan al-Qaeda. Netanyahu tidak mempunyai jawapan konkrit bila persetujuan akan dicapai dengan Hamas mengenai pembebasan tebusan tetapi berikrar bahawa “tekanan tentera” melalui operasi di Gaza mengekalkan tekanan yang sesuai untuk persetujuan akhirnya dicapai.

Netanyahu juga memberitahu Welker bahawa “pihak berkuasa baru” atau “pentadbiran baru” diperlukan untuk mentadbir Gaza selepas perang tetapi butirannya masih terlalu awal untuk ditentukan.

Netanyahu juga muncul dalam program “State of the Union” CNN pada Ahad dan membincangkan laporan orang terperangkap di Hospital Al-Shifa di dalam Gaza di tengah-tengah pengeboman berat Israel. Pegawai Israel menuduh Hamas membina infrastruktur keganasan di bawah hospital, dan Netanyahu telah berkata beliau menyeru komuniti antarabangsa untuk membantu mengeluarkan orang.

“Kami telah memanggil untuk mengevakuasi semua pesakit dari hospital itu,” kata Netanyahu kepada CNN.

“Sebenarnya, 100 orang atau lebih sudah dievakuasi,” kata Netanyahu. “Saya telah meminta hospital medan. Presiden Perancis telah menghantar kapal hospital terapung. Saya telah meminta Emiriah Arab Bersatu untuk menghantar hospital medan. Mereka telah berbuat demikian. Dan negara-negara lain telah berbuat demikian. Saya mengharapkan PBB untuk membina hospital itu. Jadi, tiada sebab kenapa kita tidak boleh mengeluarkan pesakit dari sana daripada membenarkan Hamas menggunakannya sebagai pusat komando untuk keganasan, untuk roket-roket yang mereka tembak ke arah Israel, untuk terowong-terowong keganasan yang mereka gunakan untuk membunuh orang awam Israel.”

Perdana menteri juga mempunyai mesej untuk mereka yang menunjuk perasaan menentang Israel di Eropah, Amerika Syarikat dan seluruh dunia ketika perang menentang Hamas.

“Tetapi mereka yang menunjuk perasaan untuk Hamas, anda menunjuk perasaan untuk kejahatan yang sebenar,” kata Netanyahu semasa perjumpaan NBC itu. “Terdapat banyak orang yang tersalah arah di luar sana yang tidak mengetahui fakta. Anda bercakap dengan orang yang sengaja menyasarkan orang awam – mengerat dan membunuh wanita, bayi dibakar hidup, kanak-kanak diambil dari hospital, [dan] mangsa Holocaust, anda sebut sahaja. Mereka ini ialah orang yang kini anda sokong.”